Festivalul luminii

05.12.11 by

În 1852, vechiul turn pătrat al capelei  de la Fourviere, demolat, a fost reconstruit şi s-a decis sa se puna pe el o statuie a Fecioarei Maria. Construcţia a fost încredinţată sculptorului Fabisch, directorul lnstitutului des Beaux-Arts. Data de instalare a fost stabilită pe 8 septembrie, sărbătoarea Naşterii Domnului, dar lucrarea nu a fost terminata la timp …

Cardinalul de Bonald, apoi, a decis să amâne ceremonia pe 8 decembrie, sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. În cursul dimineţii, cu sunete de clopote şi de tun, clopotniţa şi statuia au primit binecuvântarea solemnă a Arhiepiscopului de Lyon. Programul de sărbătoare prevedea iluminatul lor seara. Dar a plouat toată ziua si atunci autorităţile religioase s-au gandit să anuleze sarbatoarea.
Cu toate acestea, inspre seara, cerul a devenit senin şi, pentru prima dată, oamenii din Lyon făcut un gest spontan, care se repetă un secol mai târziu: au aprins pe pervazuri şi pe balcoane mii de lumini. A Fourviere, manifestarea de entuziasm a eliminat ultimele ezitări şi clopotniţa şi statuia au strălucit în noapte. De atunci, Lyon continua spontan sa aprinda lumânări pe pervazuri, pe 8 decembrie, odată cu sosirea serii.

Începând cu anul 2000, Festivalul Luminii (Fête des Lumière) este …
• 4 nopti sub semnul luminii,
• Aproximativ 4 milioane de vizitatori,
• O tradiţie care are mai mult de 150 de ani

Daca sunteti in Franta…veniti la Lyon…luminile sunt de neuitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.