EUGEN DOGA

12.09.17 by

Eugen Doga (n. 1 martie 1937, în satul Mocra, RASS Moldovenească, azi Republica Moldova) este un renumit compozitor din Republica Moldova, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (1992). Valsul din filmul „Dulcea și tandra mea fiară”, scris de Eugen Doga, a fost ales în 2014 de UNESCO drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.
A studiat la Școala de muzică “Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte “Gavriil Musicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.
Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune, încă din perioada studenției (1957-1962). A predat apoi ca profesor la Școala de Muzică “Ștefan Neaga” din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești (1967-1972).
Domeniul în care se afirmă cu vigoare și care îi aduce notorietatea internațională este arta componistică. Debutează în anul 1963 cu un cvartet de coarde, pentru a se impune, pe măsura dobândirii recunoașterii profesionale. Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film și de scenă. În afară de preocuparea sa pentru muzica de film, este autor al mai multor compoziții originale (cântece devenite șlagăre, lucrări camerale și balet).
A scris mai multe cantate, printre care: “Curcubeul alb”, “Primăvara omenirii”, “Vocea omenească”, poeme simfonice, cum ar fi: “Inima veacului”. A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic “Mama”, ciclul pentru orchestră de estradă “Ritmuri citadine”, ciclul coral “Marș gigant”, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă (“Codrii mei frumoși”, “Cântec despre orașul meu”, “Cred în ochii tăi”, “Florile dragostei”, “Iubește, iubește”, “Am visat ploaia” etc.), cântece pentru copii (“Imn soarelui”, “Fie soare întruna”, “Moș Crăciun” ș.a.).
Eugen Doga este considerat unul dintre cei mai renumiți compozitori de film și TV din spațiul ex-sovietic. A debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnând muzica pentru comedia „Se caută un paznic”. A scris muzică la peste 200 de filme: “Nunta la palat”, “Singur în fața dragostei”, “Zece ierni pe o vară”, “Explozie cu efect întârziat”, “Durata zilei”, “Casă pentru Serafim”, “Lăutarii”, “Șatra”, „Dulcea și tandra mea fiară”, “Anna Pavlova”, “Patul lui Procust” etc.
Este semnificativă contribuția sa la dezvoltarea filmului de animație din Republica Moldova, realizând coloana sonoră a peliculelor “Capra cu trei iezi”, “Maria Mirabela”, serialul “Guguță” ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: “Radu Ștefan, întâiul și ultimul”, “Pe un picior de plai”, “Ce frumoasă este viața”, “Păsările tinereții noastre”, “Sfânta sfintelor”, baletele “Luceafărul” și “Venancia” ș.a.
Spectrul variat al genurilor abordate demonstrează deschiderea extraordinară a compozitorului pentru cele mai diverse modalități de exprimare sonoră, pentru zone tematice și stilistice diferite. Muzica sa este, în toate ipostazele, antrenantă, vibrantă și sinceră, ea cucerește ascultătorul prin generozitatea melodică și autenticitatea emoției pe care o comunică.
Eugen Doga a fost ales ca deputat al poporului în Sovietul Suprem al R.S.S.M. în legislaturile IX – XI, apoi ca deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. De asemenea, a fost membru al Comitetului de conducere al Uniunii Compozitorilor din URSS și Uniunii compozitorilor din Moldova, vicepreședinte al UCM. La sfârșitul anului 2015, strada pietonală Alexandru Diordiță din Chișinău a fost redenumită în „strada Eugen Doga”. Eugen Doga și-a exprimat susținerea pentru mișcarea de unificare a Republicii Moldova cu România.
Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din URSS (1987), laureat al Premiului “Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al URSS (1986).
În anul 1972, a primit “Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, “Scoica de Aur”, pentru coloana sonoră a filmului Șatra.
În anul 1997, fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008, a primit Ordinul „Pentru merite în fața Patriei” (acordat de Rusia), Medalia “Mihai Eminescu” și Medalia de Aur “Omul secolului XX” (SUA, 1998). La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept “Anul Eugeniu Doga”. La 26 august 2008, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat Premiul de Stat pe anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale.
Pe 26 martie 2014, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer.
În 2016, a primit titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova”!
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.