Editura Cartier lansează în colecția Cartier clasic două romane de Paul Goma

23.02.15 by

Editura Cartier lansează în acest început de an în colecția Cartier clasic două romane de Paul Goma. Primul volum din această serie este romanul Arta refugii. O copilărie transilvană

Arta refugii. O copilărie transilvană de Paul Goma. Ediția a IV-a. Colecția Cartier clasic. 400 pag., legată, supracopertă.
„Goma nu cosmetizează, nu glazurează hapul, nu are timp şi dispoziţie pentru strategiile seducţiei. El îşi eliberează cuvintele în regimul unei urgenţe ontologice, scindat hamletian între «a fi» şi «a nu fi». Obligat de istorie să înghită, scrisul lui Goma împrumută ceva din spasmul organic al îngerului din Scriptură, «vărsând» cartea cea plină de amărăciune.”
Ovidiu Nimigean

„Paul Goma – unul dintre cazurile cele mai tulburătoare ale literaturii româneşti. De neînţelegere, ignorare, injustiţie din partea contemporanilor au mai avut parte şi alte personalităţi aşezate oblic faţă de vremea lor, de la Macedonski la Stere şi Panait Istrati. Dar conflictul se înscria în ramele aşa-zisei normalităţi a unei societăţi în care era admisă replica, în care controversa se putea desfăşura în voie. Spre deosebire de amintiţii săi înaintaşi, Goma a avut de înfruntat un sistem feroce antidemocratic, care nu-i lăsa dreptul de autoapărare, care nu-i îngăduia libertatea civilă. Lupta sa devansa cu mult limitele unei opacităţi estetice sau ale unor neaderențe de vederi politice care se pot tranşa în văzul lumii, audiindu-se toate părţile, chiar dacă una ar fi, într-o anumită conjunctură, defavorizată. Era o luptă cu Istoria, cu o Istorie intrată într-o perioadă de criză convulsivă din pricina instaurării şi îndelungatei persistenţe a totalitarismului roşu. Să nu uităm, căci în orice caz posteritatea nu va uita, un lucru elementar: Goma a fost cel mai radical, cel mai sonor oponent al opresiunii comuniste din România, suficient de bine cunoscut şi în Occident ca un herald al unei eliberări la care şi-a adus o contribuţie morală de netăgăduit.”
Gheorghe Grigurcu

În curând: Din Calidor. O copilărie basarabeană de Paul Goma

În Cartier classic au mai apărut:
Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov
Hronicul Găinărilor de Aureliu Busuioc
Craii de Curtea-Veche de Mateiu I.Caragiale
Povara bunătății noastre de Ion Druță
Biserica Albă de Ion Druță
Moscova – Petușki de Venedikt Erofeev
Jurnal, 4 vol. de Andre Gide
Chira-Chiralina de Panait Istrati
Revolta lui Atlas. Contradicția de Ayn Rand
Revolta lui Atlas. Ori-ori de Ayn Rand
Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.