Două spectacole, de la Cluj-Napoca și de la București, ajung în noiembrie la Teatrul Național “Marin Sorescu”

03.11.19 by

În luna noimebrie, alte două spectacole, reprezentație unică, selectate în cadrul programului 11plus1 independent / contemporan ajung la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova.

Pe 5 noiembrie este programat 153 de SECUNDE, regia Ioana Păun, teatru inspirat de povestea uneia dintre supraviețuitoarele dramei de la Colectiv, iar pe 19 noiembrie publicul va experimenta EA E BĂIAT BUN, o creație a regizorului Eugen Jebeleanu, care s-a făcut remarcat atât pe scena teatrală din România, cât și din Franța.

153 DE SECUNDE pune în discuție momentul Colectiv din perspectiva unei generații. Spectacolul născut din întâlniri cu supraviețuitori ai incendiului este scris de Svetlana Cârstean, regizat de Ioana Păun, alături de o echipă de peste 20 de artiști și supraviețuitori.

“Cele 153 de secunde reprezintă, de fapt, explozia unui timp îndelungat, a unui timp distorsionat, manipulat, deformat în plan istoric. Spectacolul regizat de Ioana Păun se impune ca un act artistic de care contextul nostru cultural are o nevoie vitală, pentru că face apel la tot ce reprezintă setul nostru de valori prin care acționăm ca ființe sociale și pentru că radiografiază cu minuțiozitate cauzele care configurează mecanismul memoriei colective. Copiii tranziției au 30 de ani, e timpul lor, dar nu știu cum să imagineze schimbarea.”(Revista Cultura)

Pe 19 noiembrie, pe scena sălii Studio va fi prezentat EA E BĂIAT BUN , un performance cu Florin Caracala, inspirat din filmul documentar “Rodica e băiat bun” de Marian Ilea și Gheorghe Dinu.

Din copilărie, EL se considera mai mult fată decât băiat. Își spunea EA și purta rochii. EA a crescut cu această dilemă. La 30 de ani, confuzia persistă. Trăiește într-un sat din Maramureş, cântă muzică populară la nunţi și pe la baruri. Nimic neobişnuit, în afară de faptul că pe buletinul său stă scris un nume de bărbat.

“În fapt, întreaga reprezentaţie este o sumă de accente care cad pe diverse bucăţi de puzzle, un puzzle proteic în ansamblul său, şi alcătuiesc un trup care, paradoxal, atunci cînd este gol pare a fi cel mai îmbrăcat. Şi asta pentru că acest corp îmbracă, la rîndul său, o idee. ” (Observator Cultural)

Aflat la al treilea sezon, programul 11plus1 independent / contemporan a debutat în stagiunea 2017-2018 și s-a bucurat de succes în randul spectatorilor craioveni.

11plus1 independent/contemporan conține o selecție a celor mai bune 12 spectacole de teatru independent și de dans contemporan din țară ale momentului și aduce pe scena Naționalului craiovean, artiști, regizori, coregrafi, dansatori, performeri din zona culturală independentă creând aici un mediu cultural neconvențional și divers.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.