Două istorii ale literaturii române · una ocultă şi una secretă

10.02.11 by

La începutul lui februarie, Consiliul Judetean Caras-Severin a gazduit lansarea a doua carti eveniment pentru România. Literatura luciferica, subtitrata o istorie oculta a literaturii române, aparuta în 2010 la Editura Cartea Româneasca, semnata de resiteanul Radu Cernatescu si O istorie secreta a literaturii române, faptuire a timisoreanului Cornel Ungureanu, reusita în 2007, la Editura Aula, servesc, laolalta, Masoneria din perspectiva literara.
Incitante prin titluri, dar mai ales prin abordare si scriere, dupa cum aprecia Sorin Frunzaverde, rafinatul sef al institutiei gazda, cele doua volume reusesc sa repuna în drepturi creatori importanti, omisi, deliberat, în istoriile lui George Calinescu, Nicolae Manolescu si Alex Stefanescu.
Importanta si impozanta (peste 400 de pagini), cu o bibliografie coplesitoare venind din mai multe limbi, cartea lui Radu Cernatescu are, în opinia lui Nicolae Sârbu, moderator al întâlnirii, o structura si o osatura formidabile. Este, în fapt, o istorie polemica fata de Istoria lui Calinescu, în care, printr-o abordare hermeneutica, Cernatescu propune o noua cheie de lectura pentru operele unei prelungi serii de autori din mai multe loji masonice. Sunt decodati/decriptati Ion Budai-Deleanu, Dimitrie Bolintineanu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Urmuz, Tristan Tzara, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Ion Slavici, Benjamin Fundoianu, Ion Vinea, George Cosbuc, George Bacovia, Mihail Sadoveanu din perspectiva simbolurilor masonice, asa cum avea sa precizeze Gheorghe Jurma, celalalt maestru de ceremonie al întâlnirii.
De aceeasi parte a baricadei, Cornel Ungureanu priveste, totusi, istoria literaturii române dintr-o alta perspectiva: cea geopolitica. Dupa cum singurel aprecia, Istoria sa vine din doua parti. Cea secreta, ce releva o alta fateta a istoriei literaturii, pentru ca ne plac secretele. Dar si ca o forma a geografiei literare, în care istoria literaturii este suprapusa pe geografia literara.
Carti fundamental polemice, cele doua istorii aduc contributii importante la asezarea si întelegerea culturii române în Europa si în lume prin relansarea unor valori etice, estetice si spirituale, excluse pâna acum.

George LÂNA

PS Prezenta autorilor si ideile incitante aduse în discutie au indus auditoriului prezent (peste 100 de oameni!) o stare speciala. Din nefericire, însa, doar o mica parte dintre cei prezenti au avut parte de orgasm cultural în adevaratul sens al cuvântului. Parte si pentru ca, vorba lui Sorin Frunzaverde, la ora aceasta masoneria româna este mai mult Opereta.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.