Doctor Honoris Causa

24.06.14 by

În cadrul unei ceremonii care va avea loc joi, 26 iunie, de la ora 11, regizorului și artistului vizual american Robert Wilson i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova. Evenimentul va avea loc în prezența Senatului Universității și a domnului rector, prof. univ. dr. Dan Cladiu Dănișor, în aula Facultății de Drept.
Robert Wilson, care montează pentru prima oară în România, alături de o echipă de colaboratori, va asigura regia și light-designul spectacolului “Rinocerii”, de Eugène Ionesco. Premiera va avea loc la Teatrul Național Craiova pe 2 iulie 2014.

Celebrul regizor american a declarat la conferința de presă susținută săptămâna trecută că lucrul cu actorii craioveni a însemnat o remarcabilă experiență și a apreciat excelența actorilor TNC.
Pe 3, respectiv 4 iulie vor avea loc încă două reprezentații, iar spectacolul va fi reluat în luna octombrie. Biletele pentru spectacole se găsesc la agenția teatrului și în rețeaua Eventim.
Wilson a mai fost în câteva rânduri oaspete al României, iar la Craiova i s-au jucat două spectacole, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare: „Femeia mării”, de H. Ibsen, 2008 și „Sonetele lui Shakespeare”, prezentat de „Berliner Ensemble”, Berlin, 2012.

ROBERT WILSON
Biografia oficială
The New York Times l-a descris pe Robert Wilson drept „o figură impozantă într-o lume a teatrului experimental și un explorator al utilizării timpului și spațiului pe scenă.” Născut în Waco, Texas, Wilson este unul din cei mai importanți artiști vizuali și de teatru. Opera sa pentru scenă include în mod neconvențional o varietate largă de medii artistice incluzând dansul, mișcarea, lumina, sculptura, muzica și textul. Imaginile prezentate de acesta sunt frapante din punct de vedere estetic și încărcate emoțional, iar spectacolele sale i-au câștigat aprecierea publicului și criticilor din întreaga lume.
După educația de la Universitatea din Texas și Institutul Pratt din Brooklyn, Wilson a fondat pe la mijlocul anilor 1960 colectivul artistic „The Byrd Hoffman School of Byrds” cu sediul în New York, și acolo a creat primele spectacole de semnătură, printre care Deafman Glance (1970) și A Letter for Queen Victoria (1974-1975). Împreună cu Philip Glass a scris opera seminală Einstein on the Beach (1976).
Printre colaboratorii artistici ai lui Wilson se găsesc numeroși scriitori și muzicieni precum Heiner Müller, Tom Waits, Susan Sontag, Laurie Anderson, William Burroughs, Lou Reed și Jessye Norman. Și-a pus amprenta pe capodopere precum Krapp’s Last Tape de Beckett, Madama Butterfly de Puccini, Pelléas et Melisande de Debussy, Threepenny Opera de Brecht și Weill, Woyczeck de Büchner, Fabulele lui Jean de la Fontaine și Odiseea lui Homer.
Desenele, picturile și sculpturile lui Wilson au fost prezentate peste tot în lume, la sute de expoziții solo sau de grup, iar parte din operele sale fac parte din colecții private și de muzee în întreaga lume.
Wilson a fost onorat cu numeroase premii de excelență, printre care o nominalizare la Premiul Pulitzer, două Premii Ubu, Leul de Aur la Bienala din Veneția, și un Premiu Olivier. A fost ales in Academia Americană de Arte și Litere, iar Franța l-a pronunțat Commandeur des Arts et des Lettres.
Robert Wilson este fondator și Director Artistic al Watermill Center, un laborator al artelor spectacolului din Watermill, New York.

©Fotografie RobertWilson: Hsu Ping

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.