Divinul boem!

07.07.11 by

Anul acesta, in mod sigur, in lumea muzicala europeana se vorbeste numai de el: divinul boem Franz Liszt! Este momentul Ungariei de a se mandri cu unul dintre cei mai mari pianisti si compozitori al secolului al XIX-lea, plin de contraste si de schimbari neasteptate intr-o viata revolutionara din punct de vedere muzical, sentimental si de credinta.

Multe aspecte ale vietii lui Liszt sunt cunoscute; s-a scris foarte mult despre el si despre muzica lui.

Am sa va transmit cateva informatii despre momentele cele mai interesante (si curiose) din viata lui, asa cum le-am vazut eu. Da, intr-o viata precedenta, avand in vedere ca iubesc muzica si in cea actuala, am avut norocul sa-l frecventez si, deci, sa va pot spune cate ceva despre el. _Mai ales gossip!

In mod sigur nu l-am vazut la nastere, pe 22 octombrie 1811, la Doborjan (numele actual este divers, Raiding) in Ungaria. Pur si simplu nu m-au lasat sa intru. Si acolo regulile maternitatilor sunt foarte rigide.

Tatal lui, ca si al meu (nu pentru pian insa), a fost primul profesor de muzica; cu famiglia s-a mutat la Viena si, la 11 ani (ai lui Franz), Franz a inceput studiul muzicii in mod serios cu Salieri si Czerny.

Devine un virtuos al pianului, mai ales in interpretarea rapsodiilor sale.

In 1833 apare primul eveniment sentimental  important in viata sa: intalnirea cu marchiza Marie d’Agoult. Fug impreuna in Elvetia; una dintre fiicele lor, Cosima, va fi sotia lui Richard Wagner.

Nu stiu daca ati vazut filmul italian “Novecento”. Intr-unul din momentele filmului este prezentat un duel intre 2 pianisti. Ei bine, in 1837, este faimos duelul de improvizatie si virtuosism intre Franz Liszt si steaua Sigismund Thalberg. Ghiciti usor cine a invins…nu s-a prea auzit mult de Thalberg.

Despre creatia lui musical nu doresc sa scriu. Viata lui mondana, faima ca pianist pareau ca trebuiau sa mearga inainte le nesfarsit. Insa durerei pierderii unora dintre copiii sai la varste fragede il imping la o criza mistica: in 1862 se retrage intr-o manastire, Madonna del Rosario, la Roma, unde continua sa compuna muzica. Pe neasteptate devine aproape preot.

Sunt multe alte de spus despre el. Dar sunt sigur ca o sa puteti descoperi si singuri multe despre el.

In acest mi articol voiam numai sa va indrept inspre un mare personaj al culturii muzicale.

Franz Liszt…cand ne gandim la marii compozitori si interpreti, este imposibil sa nu-l vedem printre ei.

Va imbratisez in DO maggiore!

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.