-DESPRE UNELE SENSIBILITĂȚI DEMOCRATICE (DOAR ÎNCHEIERE; CONCLUZIILE LE VOM TRAGE, FIECARE, DUMINICĂ)

07.12.12 by

        Când pui în discuție niște păreri, sau niște puncte de vedere, nu tragi tu concluziile de vreme ce, prin asta, ceri altora să-și spună părerea. Așa stau lucrurile și în cazul de față, cele publicate până în prezent dorindu-se a fi un îndemn la analiză și la căutarea de soluții în cadul GRUPULUI DE REFLECȚIE PENTRU PROBLEMELE DEMOCRAȚIEI REALE care funcționează pe situl internet www.cartesiarte.ro, fiind deschis oricui  și adresându-și invitația pentru o cât mai largă dezbatere. Apoi, de abia, se vor trage concluziile sau cel ce-și spune părerea trage concluziile sale personale după cum i-a fost incitat raționamentul prin argumentele prezentate. Opinia publică e un organism viu, în continuă manifestare. Spre deosebire de alegerile unei campanii electorale, ea nu e menită a fi doar actul de însușire majoritară a unui punct de vedere, ci fenomen de durată, venind în mod superior, din direcția spirituală a democrației. Ea reprezintă ideile cele mai puternice, cuantificabile prin forța de răspândire de care dau dovadă în timp, căpătând din ce în ce mai mare rezonanță socială. Astfel, la modul democratic al dezbaterii publice și circulației libere a ideilor pot aduce rezultatele care în final ajung la determinări majoritare declanșând aspectul politic al rezolvării respectivei probleme sociale, economice, etc. mulțumind pe cât mai mulți și în cât mai multe situații. Și precizăm că nu întîmplător folosim forma activă, penetrantă și în permanentă dezvoltare a internetului care, în calculele sociologiei moderne a ajuns a da măsura democratismului vieții publice evidențiind măsurile restrictive ale unor guverne cărora nu le place și nu le convine democrația, transparența sau comunicarea fără hotare; dar și începând a cere măsuri legislative de stimulare a funcționării și dezvoltării armonioase în țările guvernate democratic. Dezvoltarea comunicării libere, cu transfer permanent de păreri și informații din toate domeniile și de toate orientările, începe astfel să devină criteriu de evaluare a libertăților democratice și mijloc de stimulare a unor dezbateri ce nu cunosc granițe.

            Din acest punct de vedere, adevărata, propriu-zisa concluzie a unei asemenea discuții, nu poate fi decât acțiunea politică în societatea la care ne referim. O acțiune pluralistă ca punct de vedere și mod de activitate, dar îndemnată a fi națională și democratică în tot ceea ce are de afirmat. Îndemnată, nu dirijată; tocmai pentru că e vorba de oameni și mentalități care ne mai suportând dirijismul politic și căutând căile democratice ale vieții publice, trebuie obișnuiți să ceară de la politicieni oferta politică și să decidă asupra ei, exact cum ar decide asupra concluziilor unei asemenea dezbateri.

Pentru că e vorba de o acțiune care nu are alt rost decât un program național de adâncire a democratismului ca lege, morală și cutumă populară și de perfecționare a guvernării democratice prin statul de drept. Că, în suita de texte pe care o încheiem astăzi s-au înserat o serie de accente de pamflet sau de reacție critică, aceasta provine de la studierea pe viu a unor inechități, abuzuri, demagogii sau chiar minciuni politicianiste care nu pot să nu trezească indignare prin referirile „la zi” specifice articolului de gazetă. Cu, sau fără a ne cere scuze de la cei vizați, le-am putea peria dintr-o formă finală a lui, fondul rămânând aceeași pledoarie și pentru democrația reală și împotriva tuturor chichițelor procedurale-formale prin care  societatea e mințită, distrăgându-i-se atenția de la deturnarea procedeelor democratice în favoarea unor avantaje personale pentru cei care se pretind politicienii democrației. Nu facem însă lucrul acesta și păstrăm textul așa cum a ieșit de sub condei, deoarece este vorba despre adevărurile politice trăite la un anumit moment istoric și reacțiile de pamflet ale sentimentului civic produs de ele. Or, asemenea reacții sunt tocmai semnul de alarmă sau de aprobare prin care viața politică se trăiește, există viu și, ca orice organism viu este supusă perfecționărilor necesare sub presiunea opiniei publice care se manifestă necontenit. Astfel, lăsăm în evidența ei enumerarea abjecțiilor ca ilustrare a unei experiențe de viață; dar nu oricum, ci în speranța adeveririi zicalei cu sublinierea urâtului care poate scoate mai bine la lumină sensurile frumuseții. 

Și nu încercăm concluzii, de vreme ce primele și cele mai evidente vor fi exprimate prin votul din chiar duminica aceasta. Va fi doar un prim răspuns; dar important și de cea mai mare audiență cu putință; va fi un pas sigur spre rezolvarea stării provocatoare de scandal prezidențial în care suntem înjosiți golănește; ca și un pas care să arate mai multă voință politică, celor dispuși să ne dea cu demnitate mai multă Europă. Un pas a cărui fermitate, în consecuția celui dela Referendum, ne va ambiționa să gândim și mai mult la viitor. La viitorul democratic al țării. Fapt care mă încurajează să repet invitația la dezbatere pe tema unora dintre ideile puse în discuție. Liber și după alegerea fiecăruia, conform preocupărilor, aplecărilor și nevoii de comentariu pe care ni le dă conștiința de parte a unei opinii publice dornice de transparență și de o morală redresare generală, prin modele de politici bine intenționate, active și oneste, constructive și cât mai fidele simțirii naționale..

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.