Despre maidanezi, fotbal şi fâsâitori…

08.09.13 by

Vineri, 6 septembrie, echipa naţională de fotbal a României a miruit de trei ori pe omoloaga ei ungurească: în limbaj de stadion, le-a dat trei boabe. Foarte bine au făcut. Ceea ce merită discutat este ce s-a întâmplat în afara terenului: suporterii unguri au făcut mult deranj în centrul Bucureştiului, profitând de nepriceperea „organelor“ româneşti.
Despre comportamentul violent al tifosilor unguri se ştiau multe lucruri întâmplate de-a lungul timpului. U.E.F.A. supraveghează cu mare atenţie toate manifestările susţinătorilor echipelor de fotbal europene. Deci au existat rapoarte asupra a ceea ce ne aştepta: bătăi, consum de alcool în exces, inscripţii şovine şi câte altele. Întreb: de ce au fost lăsate turmele de urmaşi ai lui Attila să ajungă în Bucureşti ? Trenul care i-a adus pe cei până în 1.000 de maghiari trebuia oprit în câmp, înconjurat de jandarmerie şi ţinut acolo până la terminarea meciului, după care stânga-mprejur şi drum întins până la Curtici. Existau temeiuri legale care să permită o soluţie în forţă care ar fi preîntâmpinat circăraia la care cu toţii am fost martori.
Pentru ungurii sosiţi pe cale rutieră din judeţele secuieşti se puteau organiza filtre la intrările în Bucureşti, care ar fi descoperit steaguri secuieşti, alcool, materiale de agitaţie şi câte altele. O administraţie responsabilă putea să le întrerupă nedorita călătorie spre Bucureşti. Totul se rezumă la o bună organizare. Dar, unde nu-i cap, vai de cocoaşă…
*

Chestiunea câinilor fără stăpân a ajuns la paroxism în urma omorârii copilului Ionuţ luni, 2 septembrie, de către o haită pripăşită pe un teren viran din Bucureşti. Ceea ce s-a întâmplat denotă, pentru a câta oară, proasta organizare a instituţiilor care au de-a face cu acest subiect.
Pe toate canalele media problema s-a dezbătut pe toate feţele. Şi-au spus părerea: d-l Băsescu, d-l preşedinte al Senatului, d-l prim-ministru, toate doamnele şi toţi domnii care au vrut să şi-o exprime. Senzaţia de sat fără stăpân persistă.
Ba, mai cu moţ, d-l primar general vrea să organizeze un referendum în privinţa eutanasierii câinilor de pripas.
Există câteva mari oraşe în ţară (Oradea, Sibiu, Tg. Mureş, Tulcea) unde, în această privinţă, lucrurile par că s-au rezolvat, adică, pe baza legilor existente, autorităţile au stârpit într-un fel sau altul pe vajnicii lătrători. Dacă există precedente benefice în lupta cu maidanezii, la ce bun un referendum care înseamnă cheltuială şi timp pierdut ? Nu cumva dottore vrea să pozeze în salvatore della patria ?
*
De ani buni (vreo zece), cu intermitenţe, societatea românească se agită în legătură cu redeschiderea sau nu a exploatărilor aurifere de la Roşia Montană.
Cei care se opun acestui demers o fac din două considerente: posibila poluare cu cianuri a mediului şi distrugerea artefactelor aflate în galeriile deja existente. Cei care sunt pentru aduc ca argumente sărăcia zonei, văduvită de mijloace de trai, crearea de locuri de muncă (vreo 2.000) şi revigorarea turismului în zonă.
Rabinul din Buhuşi, cunoscut pentru imparţialitatea lui, le-ar da dreptate ambelor tabere.
Cel mai corect ar fi, dacă tot s-a făcut pe plan local un referendum în 2012, să se respecte hotărârea comunităţii implicate.
*
Summit-ul G-20 şi-a desfăşurat activitatea pe acest an la Sankt Petersburg, având pe agendă problemele reformării pieţelor financiare, combaterii evaziunii fiscale la nivel mondial şi aceea a paradisurilor fiscale. Adevărata temă a fost însă situaţia neclară din Siria, unde atât revoltaţii cât şi guvernul Bashar Al-Assad se acuză de toate relele pământului.
Ciocnirea multor interese zonale creează o stare de inconfort puternicilor lumii. Greu se poate întrevedea o soluţie acceptabilă pentru toate părţile implicate. Clar este un singur lucru: băştinaşii şi viaţa lor cotidiană sunt permanent afectate şi date peste cap.
*

Iniţiativa Liberală din România s-a alăturat Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr cu scopul desemnării unui candidat la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului 2014, adică nimeni s-a alipit la nimic cu scopul de a face un mare fâs de dreapta. Grupuri de cetăţeni bugetari vor să se unească cu alţi bugetari pentru a-i învăţa pe români ce e aia gândire şi acţiune de dreapta. Adică nişte dom’ profesori cu o viaţă cât de cât aşezată şi susţinută prin venituri bugetare sigure ar dori să conducă o ţară care vrea o dezvoltare normală într-o economie de piaţă funcţională. Cum ar veni, dom’ profesor Papahagi-măr-peste-100-de kile şi cu dom’ profesor Mihai Răzvan Ungureanu-alifie-whisky vor să ne explice cam care ar fi în viziunile domniilor lor calea de dreapta. Hai fâs !
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.