Despre linistire (1)

07.02.11 by

Fragmente din volumul, in pregatire, Nestemate filocalice

* Vrei asadar, frate, sa iei asupra ta viata singuratica si sa zoresti spre cununile celei mai mari biruinte a linistii? Lasa grijile lumii cu domniile si cu stapânirile ei, adica fii nepamântesc, fara patima si fara de orice pofta, ca facându-te strain de tovarasia acestora, sa te poti linisti într-adevar. (Evagrie Ponticul)

* Grijeste-te numai si numai de folosul tau, pazind chipul linistii. Cu oamenii cu multe griji si iubitori de materie sa nu-ti placa sa locuiesti, ci locuieste sau singur, sau cu frati neiubitori de materie si de acelasi cuget cu tine. (Evagrie Ponticul)

* Nu te lasa atras în vorbirea desarta, nici în orice alta napasta, ca mânia, întristarea, nebunia dupa lucruri pamântesti, frica de sminteala, grija de nasteri, sau de rudenii, ba mai mult, ocoleste întâlnirile dese cu acestea, ca nu cumva sa te scoata din linistea din chilie si sa te traga în grijile lor. “Lasa, zice Domnul, pe cei morti sa-si îngroape mor?ii lor, iar tu vino de urmeaza Mie”. (Evagrie Ponticul)

* … iubeste înstrainarea, caci te izbaveste de împrejurarile tinutului tau si te lasa sa te bucuri numai de folosul linistii … Asadar cauta locurile netulburate si singuratice si sa nu te înfricosezi de ecoul lor. (Evagrie Ponticul)

* Taie legaturile cu prea multi, ca sa nu te pomenesti împresurat la minte si sa fuga linistea de la tine. (Evagrie Ponticul)

* … nu s-ar îndemna cineva care a gustat linistea si a început cât de cât sa se ocupe cu contemplatia, sa-si lege mintea de grijile celor pamântesti, desfacând-o de la cunostinta si tragând-o spre lucrurile pamântesti, odata ce se afla în cele înalte. (Nil Ascetul)

* Caci daca vreau acestia [învataceii] sa-si spele sufletul si sa-l curateasca de toate petele care îl necuratesc, sunt datori sa se retraga din toate lucrurile prin care creste întinaciunea si sa dea cugetarii multa liniste; de asemenea sa se duca departe de toti cei care îl întarâta si sa fuga de împreuna petrecere cu cei mai apropiati ai lor, îmbratisând singuratatea, maica întelepciunii.( Nil Ascetul)

* … dintre toate poruncile, cea mai cuprinzatoare este dragostea catre Dumnezeu si catre aproapele. Iar aceasta ia fiinta din înfrânarea de la cele materiale si din linistirea gândurilor. (Marcu Ascetul)

* Dar cunostinta o aduce rugaciunea si linistea multa, când lipsesc cu desavârsire grijile; iar întelepciunea o aduce meditarea fara slava desarta a cuvintelor Duhului, si mai ales harul lui Dumnezeu care o da. (Diadoh al Foticeii)

* … monahul, si mai ales cel ce se linisteste, este dator sa ia aminte la gânduri [patimase] si sa cunoasca, si sa taie pricinile lor. (Maxim Marturisitorul)

* Iubeste linistea si singuratatea (isihia) cel ce nu se împatimeste de lucrurile lumii. Iubeste pe toti oamenii cel ce nu iubeste nimic omenesc. (Maxim Marturisitorul)

* Linistea (isihia), rugaciunea, dragostea si înfrânarea, sunt o caruta cu patru roate, care suie mintea la ceruri. (Talasie Libianul)

* Numai întâlnirea duhovniceasca foloseste. Iar decât toate celelalte, mai de pret este linistea (isihia). (Talasie Libianul)

* Linistea o iubeste cel ce nu patimeste fata de cele ale lumii. (Talasie Libianul)

* Rascoala trupului vine din neglijarea rugaciunii, a dietei si a linistii celei bune. (Talasie Libianul)

* Linistea cea buna naste roade bune: înfrânarea, dragostea si rugaciunea curata. (Talasie Libianul)

* Nevointa staruitoare în înfrânare si dragoste prin rabdare si liniste scoate cele înradacinate. (Talasie Libianul)

* Trezvia e calea a toata virtutea si porunca lui Dumnezeu. Ea e numita si linistea inimii (isihia). Iar desavârsita pâna la golirea de orice nalucire, e tot ea si paza a mintii. (Isihie Sinaitul)

* Atentia e linistea neîncetata a inimii fata de orice gând. (Isihie Sinaitul)

* Cel ce urmareste si cauta în fiecare zi pacea si linistea mintii, acela va dispretui cu usurinta tot ce e supus simturilor, ca sa nu osteneasca în desert. (Isihie Sinaitul)

* Drept aceea, daca vrei cu adevarat sa acoperi cu rusine gândurile si sa te linistesti cu dulceata si sa pastrezi cu usurinta trezvia din inima, sa se lipeasca rugaciunea lui Iisus de rasuflarea ta si vei vedea cum se împlineste aceasta în putine zile. (Isihie Sinaitul)

* … cumplitii draci obisnuiesc în toata vremea vie?ii sa-si ascuta sulitele ispitelor împotriva celor ce si-au ales viata de liniste. (Isihie sinaitul)

* Nu va mirati când vedeti ca râd de linistea voastra cei ce nu pot sa se linisteasca. (Ioan Carpatiul)

* … linistea naste nevointa, iar nevointa naste plânsul, iar plânsul frica, iar frica smerenia, iar smerenia trecerea cu vederea, iar trecerea cu vederea dragostea, iar dragostea face sufletul fara boala si fara patima; si atunci cunoaste omul ca este lânga Dumnezeu. (Avva Filimon)

* … trebuie sa-si curatesti cu desavârsire mintea prin linistire si sa-i dai o lucrare duhovniceasca neîntrerupta (Avva Filimon)

* … cu cât se goleste mai mult (mintea) prin liniste de patimi si se curateste, cu atât se învredniceste mai mult de cunostinta. Iar desavârsita este mintea atunci când calca peste cunoasterea fiintiala si se uneste cu Dumnezeu. (Avva Filimon)

* … nu e alta cale care duce la cer, decât linistirea desavârsita, fuga de toate relele, dobândirea virtutilor, dragostea desavârsita fata de El si convietuirea cu Dumnezeu în cuviosie si dreptate. (Avva Filimon)

* … taie legaturile cu cei multi (afectiunile fata de cele multe) ca sa nu se împrastie mintea si sa nu-ti tulburi putinta (modul linistirii). (Teodor al Edesei)

* Pentru cei ce cauta linistirea, s-a legiuit aceasta rânduiala: post, cât e cu putinta, priveghere, culcare pe jos si toate celelalte rele patimiri, pentru odihna ce va sa vie. (Teodor al Edesei)

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.