Depozit – Petru Lucaci

27.02.17 by

Victoria Art Center vă invită miercuri, 1 martie 2017, orele 19.00 la finisajul expoziției Depozit – Petru Lucaci urmat de o nouă ediție a Cafenelei Critice, conduse de Bogdan Lefter, începând cu orele 19.30.
Petru Lucaci lucrează din anii 80 cu reprezentări ale corpului în diverse medii, toate subsumate programatic unor abordări artistice contemporane. Seria extinsă de-a lungul anilor a debutat cu „Geneza”, a continuat cu proiectele dedicate negrului- „Noctumbre”, „Clarobscur”, „E nous seron collage”, „Black therapy”, pentru ca apoi să propună o pictură oarecum abstractizată prin aglomerări de detalii în „Dressing The Body”. După cele două expoziții personale de sinteză, „Black Cocktail” la Muzeul de Artă din Cluj (2013) și „Dressing The Body” la muzeul de Artă Constanța (2015), interesul artistului s-a îndreptat către obiecte ale cotidianului şi relevarea unor structuri accidentale rezultate din întâlnirile artistului cu materialitatea vieţii cotidiene. Fotografiile arhivate de a lungul vizitelor prin atelierele de creaţie ale Universităţii Naţionale de Arte – unde este profesor- alături de o serie dedetalii surprinse în peisajul citadin sunt în acest context deconstruite şi recompuse sub forma unui puzzle. Imaginile geometrice repetate își pierd forma, fiind dispuse de a lungul simezelor galeriei într-un ansamblu ce face trimitere la stocul de idei indispensabil din depozitul unui artist.
Asemenea jocurilor de lumină şi umbră pe corpuri întâlnite în proiectele anterioare, concentrarea recentă pe obiecte suprapuse oferă contextul propice conturării unei enigme vizuale.
Decupajul secvenţelor în care obiectele ies din bidimensionalitatea pânzei şi îşi continuă povestea în spaţiul real redimensionează şi reconfigurează discursul vizual din acest proiect recent al artistului.
——————————————
Cu şi despre Petru Lucaci la Cafeneaua critică
După o lună de „autosuspendare”, de-a lungul crizei politice actuale, Cafeneaua critică se reia cu o ediţie cu şi despre reputatul pictor Petru Lucaci, „în deplasare”, la Galeria Victoria Art Center, în mijlocul expoziţiei sale Depozit. Nume de mare calibru, personalitate de prim-plan a artelor vizuale româneşti contemporane, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici şi manager Victoria Art Center, Petru Lucaci a împlinit anul trecut vîrsta de 60 de ani (s-a născut pe 11 iulie 1956). Cu începere din 15 ianuarie, el a expus un ciclu de tablouri şi obiecte cu tematică de atelier, transformînd chiar galeria într-un „depozit”-atelier de lucru, cu activităţi practice, aşa-zicînd „meşteşugăreşti”, de pregătire a materialelor pentru noi elaborări creative, adăugate progresiv în sălile galeriei, după 15 ianuarie. Expoziţia întreagă nu poate fi – deci – văzută decît la final, după integrarea şi a ultimei sale piese componente! Drept care nu a existat un „vernisaj” la start, iar „finisajul” nu e doar un final, ci şi… o „inaugurare”, o primă vizionare completă, deci… un „vernisaj”! Ocazie cu care, în cadrul expoziţiei „în-curs-de-vernisare-şi-totodată-de-închidere”, va avea loc o dezbatere cu şi despre Petru Lucaci, despre arta şi cariera sa, la noua expoziţie şi la aniversară!
Cu participarea şi a altor artişti, critici şi istorici de artă, galerişti, public!
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Ediţie realizată în colaborare cu Victoria Art Center.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.