DE LA CONFIRMARE LA CONTESTARE. PRACTICI ARTISTICE IN SPATIUL PUBLIC Vernisaj: joi 15 octombrie, ora 19:00

15.10.15 by

Artisti: Mihai Balko, Anca Benera & Arnold Estefan, Tudor Bratu, Candidatul la Presedintie, Iosif Király, Marilena Preda-Sanc, Studio Basar, Vlad Nanca, Vlad Petri & Gabi Basalici.

Curator: Judit Balko
[15 octombrie – 1 noiembrie]

In seara vernisajului, Candidatul la Presedintie va prezenta Losership & Dead Thinking – O discutie intre Ion Dumitrescu si Florin Flueras.

Bucurestiul reprezinta un subiect de cercetare plin de provocari, iar transformarile prin care trece orasul sunt analizate de artisti intr-o diversitate de proiecte si abordari. Cu fiecare an, initiativele organizatiilor preocupate sa puna in discutie aceste transformari devin mai ambitioase si constante, promoveaza demersul artistilor interesati de acest subiect si contribuie la conectarea trecatorilor/cetatenilor cu problematicile spatiului public.

Expozitia pune accentul pe analizarea relatiilor de putere dintre vectorii care contribuie la modelarea spatiului public. Acesta este inteles in acord cu ceea ce filosoful Chantal Mouffe numea spatiul public combativ, vazut nu ca o arena pentru obtinerea consensului ci ca un “teren de lupta unde se confrunta diferite proiecte hegemonice, fara orice posibilitate de reconciliere finala”. In acest context, rolul artei este foarte important in analizarea puterii prin “dezvaluirea a tot ceea ce este reprimat de consensul dominant”. Mouffe considera ca din punctul de vedere al conceptiei politicii hegemonice, toate practicile artistice sunt mai mult sau mai putin politice, pentru ca sunt numai doua pozitii pe care acestea le pot lua: fie sa confirme “ordinea simbolica” – si fac acest lucru prin simplul fapt ca nu sunt impotriva ei – fie sa o conteste.

Daca editiile anterioare ale proiectului Spatiu Expandat se concentrau pe competitia de proiecte si pe realizarea si amplasarea in spatiul public bucurestean a propunerilor alese, la aceasta editie, Asociatia Volum Art isi propune sa mearga mai departe.
Astfel, proiectul din 2015 are trei componente care se completeaza una pe cealalta: o expozitie, patru interventii temporare in spatiul public si un workshop.

Selectia artistilor pentru expozitie a urmarit compunerea unei imagini complexe privind conditia spaţiului public bucurestean si modul in care aceasta problematica este abordata in cadrul unor practici artistice diverse.

Mihai Balko traieste si lucreaza in Bucuresti, activand in domeniul sculpturii. In cadrul Asociatiei Volum Art este coordonator de programe si membru fondator. Prin intermediul proiectelor realizate in cadrul asociatiei semnaleaza necesitatea participarii active la modelarea spatiului public.

Anca Benera & Arnold Estefan – duo artistic ce abordeaza subiecte legate de istorie, politica, economie. Proiectele lor analizeaza cu inteligenta si precizie punctele slabe ale unor notiuni precum identitatea nationala, transferand notiuni si concepte juridice in contextul politicului, economiei sau artei contemporane.

Tudor Bratu traieste si lucreaza la Amsterdam si Bucuresti. Practica sa artistica include proiecte realizate prin fotografie, video, instalatii. Pe langa activitatea sa artistica, preda si este directorul unui program de rezidenta pe care l-a generat la Bucuresti (Bucharest Air).

Candidatul la Presedintie este un grup artistic ale carui proiecte functioneaza la granita dintre arta contemporana, performance, teorie si politica. Practica postspectacol pe care o dezvolta are intenţia de a aplica experienta si cunostintele membrilor grupului pe marile scene: mass media, viata politica, corporatii, mall-uri. Candidatura este o modalitate de a intra in dezbaterea oficiala pentru a pune intrebarile dificile si pentru a deconstrui solutiile oficiale.

Iosif Király este arhitect, artist si profesor la departamentul de Fotografie si Imagine Dinamica din Universitatea Nationala de Arte Bucuresti. Pe langa activitatea artistica individuala este membru in grupul subREAL si in alte formule colaborative compuse din arhitecti, antropologi, etc. Din 2007 coordoneaza proiectul Ro_Archive care documenteaza anumite aspecte ale societatii romanesti din perioada post-comunista.

Marilena Preda-Sanc este artist si profesor la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Spatiul public este frecvent analizat in proiectele sale de cercetare si artistice, unul dintre aspectele asupra caruia atrage atentia fiind lipsa de reprezentare a figurilor feminine in spatiul public romanesc.

studioBASAR a fost infiintat in 2006 de catre Alex Axinte si Cristi Borcan, atat ca un studio de arhitectura, cat si ca o echipa Search-and-Rescue, ce acţioneaza ca un agent de observatie si intervenţie urbana. Proiectele studioBASAR difera de la interventii in spatiul public, instalatii artistice, cercetari urbane, ateliere cu studenti, pana la concursuri si diferite tipologii de cladiri rezidentiale si publice.

Vlad Nanca utilizeaza diferite practici artistice pentru a reflecta asupra spatiului urban, politicului si a unor simboluri culturale ale istoriei recente. Pe langa proiectele artistice individuale a coordonat diverse platforme de promovare a tinerilor artisti: 2020 HomeGallery (galeria realizata in propriul apartament la mijlocul anilor 2000), lista de discutii si publicatia fanzine [incepem].

Vlad Petri este regizor si fotograf, proiectele sale sunt axate pe film documentar si journalism, in care urmareste in principal teme sociale si politice, desfasurate in Romania si in tarile din Orientul Mijlociu. In prezent, acesta este masterand in antropologie vizuala si media la Universitatea Freie din Berlin. “Bucuresti, unde esti?” este primul sau lungmetraj.

Gabi Basalici a absolvit Universitatea Naţionala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, specializarea „montaj“ si a lucrat ca editor la diverse proiecte (scurt-metraje şi documentare) in Romania si Emiratele Arabe Unite. „Bucuresti, unde esti?“ reprezinta debutul sau in lung-metrajul documentar.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.