De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei

27.07.14 by

Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ vă invită luni, 28 iulie, incepand cu orele 18.00, în Salonul Medieval, la cea de-a patra întâlnire din seria „De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”, ocazie cu care şi-a propus să familiarizeze publicul cu poezia craioveană contemporană. Lunar au loc astfel de întâlniri la care vor fi prezenți doi poeți craioveni, un tânăr și un senior, care pe lângă faptul că vor citit din creația proprie vor avea ocazia să împărtășească celor de față impresia pe care poezia tânără o face unui poet consacrat și modul în care un poet tânăr receptează poezia contemporană. La finalul întâlnirii poeții invitați vor răspunde întrebărilor din public. La manifestările anteriaore din cadrul acestui proiect au fost invitaţi Ionel Ciupureanu și Gabriel Nedelea (în aprilie), Liliana Hinoveanu şi Daniela Micu (în mai) şi Nicolae Coande şi Luiza Mitu (în iunie). De această dată, vă invităm luni, 29 iulie 2014, începând cu orele 18.00, unde vor citi poeme şi vor vorbi despre poezia craioveană contemporană George Popescu şi Maria Dinu. Întâlnirea va fi moderată de Petrişor Militara, care în deschidere va prezenta noul număr din revista „Paradigma”.
George Popescu (20 februarie 1948) este un poet, critic literar şi traducător. Profesor de litaratura italiană la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova (din 1992), redactor-şef al revistei „Paradigma” (tot din 1992). Îşi ia doctoratul în 1998, cu o teză despre Lucian Blaga, susţinută la Universitatea din Constanţa. Debutează cu poezie în „Ramuri” (1964), iar editorial cu volumul de versuri Desprinderea de brumă, apărut în 1984. Colaborează la „Viaţa românească”, „Luceafărul”, „Ramuri”, „Mozaicul”, „Transilvania”, „Convorbiri literare”, „Sinteze”, „Scrisul românesc” etc. Alte volume de versuri publicate: Ştiinţa veselă (1993), Magna Impuritas (1999), Scrisori către lady Di (2003). Cărţi de critică literară sau eseu: Tensiunea esenţială. Metaforă şi revelaţie în opera lui Lucian Blaga (1997), Poesia italiana del Novecento (1998), Mecanica formei. Eseuri despre aventura poeticului (1999), Gian Paolo Pasolini. Ereticul corsar (2000), Marin Mincu. Eseu despre autenticitatea scriiturii (2000).
Maria Dinu (n. 6 noiembrie 1985) a absolvit Facultatea de Litere din Craiova (2008) şi masterul „Literatură română în context european” din cadrul aceleiaşi facultăţi (2010). În intervalul 2005-2010 a participat la colocviile studenţeşti de critică literară din ţară (Iaşi, Sibiu, Braşov) unde a luat mai multe premii. A publicat eseuri, cronici literare, recenzii sau poeme în mai multe reviste din ţară: „Mozaicul”, „Ramuri”, „EgoPHobia”, „Sisif” etc. În prezent, Maria Dinu este doctorandă în anul al III-lea la Facultatea de Litere din Bucureşti şi pregăteşte teza „Discursul critic al lui Adrian Marino. Biografie, biografia ideilor literare şi autobiografie”, coordonată de prof. univ. dr. Mircea Martin. Anul trecut a câştigat Marele Premiu TRADEM în cadrul celei de-a XXXV-a ediţii a Concursului Naţional de Poezie „Traian Demetrescu” de la Craiova. A îngrijit volumul Adrian Marino, Exerciţii de disciplină a creaţiei. Studii, cronici interviuri şi anchete publicate în revistele craiovene (1967-2005) publicat anul trecut de Editura Aius din Craiova.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.