CUVÂNT LA ÎNMORMÂNTAREA MITROPOLITULUI BARTOLOMEU (Rostit de P.S. Episcop-Vicar Irineu Bistriţeanul)

07.02.11 by

Cu inimile cernite de durere si în cântari duhovnicesti si rugaciuni, ne despartim astazi de Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu al carui suflet si-a luat zborul spre “tara vesniciei”. Îl plâng acum preotii si-l plâng credinciosii, îl regretam toti. Dar noi îl plângem cu nadejde. Nadejdea noastra este ancorata în Hristos, Care a transformat mormântul în usa spre eternitate, si ne îndreptateste astazi sa privim moartea în fata si sa cântam “Hristos a înviat din morti cu moartea pe moarte calcând si celor din morminte viata daruindu-le”.
În urma cu 18 ani, tot la început de februarie si tot în aceasta catedrala, Parintele Bartolomeu era investit de mâna Proniei cu demnitatea de Chiriarh al Clujului, fiind primit cu încredere si entuziasm de tot poporul. Întelegând voia lui Dumnezeu, a ascultat spunând: “Biserica nu m-a chemat la usor, ci la greu!”. Si-a asumat jertfa, si viata sa a devenit o tarina roditoare de valori netrecatoare.
Arhiereul întelept a înteles ca a fi conducator nu-i o sarcina usoara, fiindca acesta trebuie sa cuprinda o întreaga umanitate în fiinta sa. Dar, împodobit cu o tarie morala formidabila, Înaltpreasfintitul Parinte s-a dovedit neîntrecut “slujitor al lui Hristos si iconom al tainelor lui Dumnezeu” (cf. I Cor. 4, 1). Viata sa a ars ca o lumânare din propria-i substanta, pentru a lumina si a zidi pe altii.
Grauntele de bine si frumos pe care-l purta în inima l-a dezvaluit si l-a crescut din dragostea ce a avut-o pentru oameni. Întreaga sa viata, fiindu-i o simfonie a iubirii concretizata prin propovaduire si pastoratie, parca-l auzeam spunând cu Sfântul Ioan Gura Aur: “În ochii mei, nimic nu este mai frumos decât slujirea”.
Slujirea si-a exercitat-o prin etos misionar autentic, prin activitatea omiletica, prin diortosirea Bibliei si prin bogata sa opera literara. Arhiereul clujean era într-adevar un iscusit cuvântator de Dumnezeu, o trâmbita a adevarului revelat, care înalta si transfigura pe ce-i ce-l ascultau. Aceasta teologhisire era alimentata de cuvântul Sfintei Scripturi, pe care a revizuit-o, a talmacit-o si a comentat-o, muncind intens pentru aceasta vreme de 11 ani.
Carturarul si scriitorul talentat, în toate scrierile sale literare a comprimat rostiri sententioase, izvorâte din întelepciunea de veacuri. A ilustrat un stil rafinat, meditativ, colocvial, elegiac, uneori ironic si sarcastic prin care a redat coordonate profunde si discrete ale existentei umane. De asemenea, a îmbinat cu talent literar viziunile teologice cu cele folclorice, evidentiind maretia spatiului nostru etnic.
Ca Arhiepiscop al Clujului, Parintele nostru Bartolomeu a luptat pentru dezvoltarea activitatii pastorale a clerului si pentru diversificarea ei în functie de cerintele actuale ale societatii. Totodata, a luptat pentru implicarea Bisericii în actiunile de asistenta sociala organizata, pentru refacerea legaturilor dintre Biserica si cultura, pentru îndrumarea expresa a tineretului si pentru dezvoltarea relatiilor ecumenice practice.
Cu bravura apostolica, Mitropolitul nostru a întretinut impulsul religiozitatii, instaurând cultul pentru adevar si recunoasterea valorilor drept piedestal pentru sanatatea si normalitatea unui popor. În urma cu 18 ani spunea: “Suntem îndatorati sa lucram si sa luptam deopotriva pentru Biserica si neam. În inima Ardealului, trebuie sa fim în întregime oameni ai Bisericii si oameni ai neamului; altfel nu ne facem datoria”.
Acum, ilustrul arhipastor a fost chemat acasa la Dumnezeu. Lucrarea sa pe pamânt s-a încheiat. El a plecat sa-si primeasca rasplata vesnica. Dumnezeu l-a cules din gradina lumii, pe acest mare ierarh ca pe “o floare aleasa în buchetul Sfântului Sinod”, cum îl numea Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Îi multumim Preafericirii Sale ca în aceste momente triste este alaturi de noi cu cuvânt de îmbarbatare si cu povata înteleapta.
Rog pe Bunul Dumnezeu sa va mângâie pe toti, pastori si pastoriti ai Eparhiei noastre care, cu regret profund, va luati ramas-bun de la preaiubitul Parinte Bartolomeu. Îl rog pe Hristos, Arhiereul vesnic, sa-i ierte slujitorului sau, arhiereului Bartolomeu, tot ce a gresit ca un om în aceasta viata si sa aseze sufletul sau nobil în ceata dreptilor.
Vesnica lui pomenire! Amin.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.