Cum sa devenim filatelisti

16.02.11 by

Cum poate un filatelist entuziast, colectionar de marci postale, sa treaca de la o simpla colectie filatelica la o filatelie constructiva, competitiva si profesionala?
Chiar daca nu este necesar sa ajunga la acest obiectiv, pentru a se bucura de placerea colectarii timbrelor postale, pentru majoritatea filatelistilor, aceasta activitate mai mult sau mai putin obisnuita, va fi o rampa de lansare pentru o activitate intensa si interesanta, prin care colectionarul îsi va îmbogati cunostiintele.

Prima etapa va fi aceea de a se familiariza cu marca postala în sine, în sensul de a cunoaste categoriile, procedeele de imprimare, modurile de utilizare, metodele de taiere, “stilul” de prezentare al fiecarei tari, dantelurile, catalogarile etc. În acest sens, colectionarea marcilor postale din întreaga lume, – un lucru irealizabil si imposibil în prezent-, ar fi fost cea mai buna scoala prin care se pot deprinde cunostiintele fundamentale de baza filatelice.

Pentru filatelistii tineri este recomandabil în primul rând de a achizitiona loturi de marci postale diverse din diverse tari, pentru a învata cum sa le identifice [tara emitenta), pentru a le clasifica (timbre ordinare, aeriene, fiscale, de telefon, pentru colete, preobliterate], pentru a distinge procesul de imprimare (gravura, tipografie, offset etc.), modul lor de taiere (nedantelate, perforate, dantelate), si sa se familiarizeze cu utilizarea cataloagelor (Michel, Yvert&Tellier, Stanley&Gibbons, Zumstein etc.). Prin acest tip de colectionare tinerii filatelisti amatori vor primi fundamentele necesare pentru orice dezvoltare viitoare, daca vor avea declicul unei pasiuni filatelice; în acest stadiu, ei vor dobândi o cultura filatelica generala, care pe termen lung va fi mereu perfectibila, niciodata îndeajuns de satisfacatoare.
Apoi, orice filatelist trebuie sa înceapa prin a colectiona cronologic timbrele tarii sale.
Mijloacele prin care filatelistii se pot perfectiona vor fi în primul rând lectura, mijloc esential, frecventarea filatelistilor cu experienta, participarea la conferinte si discutii pe teme filatelice, frecventarea cluburilor si cercurilor, vizitarea târgurilor si expozitiilor filatelice. În ceea ce priveste lectura, vor trebui sa consulte presa de specialitate în care vor gasi informatiile necesare, atât cele strict specializate cât si cele comerciale; daca îsi vor constitui o documentatie clasificata pe subiecte sau specialitati filatelice, colectionarii vor avea un atu în plus spre o abordare mai specializata, mai profesionista.

Dupa un anumit numar de ani – care variaza în functie de disponibilitatea dedicata hobbyului sau, ajuns la scadenta, colectionarul va fi capabil sa abordeze un domeniu spre care va simti o atractie deosebita, fie datorita formatiei sale sale intelectuale, fie activitatii profesionale reale sau chiar fara un motiv anume, ci numai datorita unei pasiuni potrivite gustului sau. Indiferent de subiectul abordat, filatelistul trebuie sa foloseasca documentatia adecvata, sa consulte bibliografia, periodicele de specialitate si specializate, cataloagele comerciale, website-urile de unde îsi va putea extarge informatii valoroase. Cercetarea si studiul sunt doua activitati mereu prezente în viata oricarui filatelist.
Cel care doreste sa participe la expozitii va trebui sa concureze cu alti filatelisti, dar va trebui sa tina cont de anumite reguli pe care juriul este obligat a le face respectate. Un colectionar expozant va avea nu numai o mare problema pragmatica, cât mai ales una sufleteasca: pentru ca un exponat va trebui sa cuprinda numai o mica parte a colectiei (poate cea mai interesanta si valoroasa), filatelistul va trebui sa renunte la expunerea unor “piese de suflet” pentru care a visat si trudit numeroase zile. Marca postala nu poate fi, asadar, numai un simplu accesoriu.
Dar finalmente filatelia trebuie pastrata la locul ei, acela de a fi un mijloc de a ne petrece timpul liber într-un mod placut

Încorsetata în reguli si regulamente, norme si directive, dublate adesea de intransigenta unor jurii subiective, rezultatele obtinute si hotarâte de aceste jurii pot descuraja muti tineri filatelisti, care au cheltuit timp si bani pentru a-si expune colectiile. Filatelia încorsetata si prinsa într-o carcasa rigida poate sufoca personalitatea coelctionarului. Dar despre jurii si jurizari, despre filatelia tematica sau traditionala vom vorbi cu un alt prilej.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.