Cristos a-nviat! Adevărat a-nviat! Si…poftă bună!

11.04.11 by

Paştele soseste curând şi, ca intotdeauna, cu o serie de tradiţii mai mult sau mai puţin consolidate, făcând această perioadă a anului fericită şi lipsită de griji.

Iată că se dăruiesc ouă (atât adevarăte cât şi din ciocolată) ca simbol al renaşterii şi fertilităţii: de fapt, perioada coincide cu începutul primăverii. Alte simboluri pe care le intâlnim in dulciurile de Pasti sunt mieii de marţipan, porumbeii şi gogoşile, care amintesc de coroana de spini pusă pe capul lui Isus.

Aşa incepe această călătorie pentru a descoperi unele dintre cele mai delicioase şi vechi tradiţii italiene.

Sărbătorile de Paşte sunt indisolubil legate de unele tradiţii culinare, multe dintre care datează din vechile ritualuri sau reprezentări simbolice religioase. Mielul, de exemplu, este pentru creştini, trupul lui Iisus răstignit nevinovat. Tradiţia de a mânca miel este aproape sigur ca vine de la cultura evreiasca, unde acesta este consumat pentru opt zile, după stropirea stâlpilor uşilor cu sângele lui, în memoria episodului Scripturilor antice.

Pe masa de Paşte pot fi găsite bucate caracteristice tradiţiei rurale vechi: spicele de grâu ae fost transformate în pâine, ierburile, de obicei sub forma de placinte rustice, printre care cea mai renumita esta torta Pasqualina, care provine din Genova, ouăle, care au origini diferite, undeva între sacru şi profan.

Tradiţia spune că în dimineaţa zilei de Paşte este bine să mănânci pizza sărata, care este însoţită, de obicei, de salam de Norcia şi ouă fierte.

Printre deserturi, cu siguranţă tradiţionale sunt porumbelul de Paşte, pastiera napolitană şi pizza dulce. Se spune că la mijlocul secolului al şaselea Alboino, rege al lombarzilor, în timpul asediului oraşului Pavia, a primit o pâine dospită de forma unui porumbel. Porumbelul a fost un semn de pace, şi de atunci, acest desert din ingrediente simple (ouă, făină şi drojdie), a fost imbogaţit cu unt, zahăr şi bomboane şi a intrat în tradiţia Paştelui.

Pastiera, un dulce tipic napolitan, făcut cu grâu anterior înmuiat şi apoi copt în lapte şi zahăr, cu o bază de brânza (ricotta), ouă, lapte, esenţă de flori de portocal, este, fără îndoială, capodopera de patiserie napolitană.
Se spune că cele şapte componente ale pastierei au fost oferite de către şapte fete sirenei Partenope sirena: făina şi grâul ca produsele cele mai semnificative ale pământului, ouăle să reprezinte celula care este de reînnoit, brânza ca omagiu păstorilor, apa de portocal şi trandafiri şi zahăr pentru a simboliza parfumul şi dulceaţa primăverii.

La Multi Ani!

Bologna

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.