Cristian Popescu

16.12.16 by

Unul dintre cei mai importanți poeți români din ultimul sfert de secol este Cristian Popescu. Autor al unei opere relativ restrânse, poetul (1959-1995) a lăsat în urma sa nu doar amintirea unui inovator în poezia românească postbelică, dar și o căldură umană prezentă în mai toate poemele sale.
Criticul Mircea Martin a sintetizat astfel expresia poetică popesciană : „Cristian Popescu este un poet a cărui forță vine dintr-o sensiblitate acută, extrem de vulnerabilă, aproape maladivă, și dintr-o memorie bântuită de fantasme neiertătoare. El și-a creat cu timpul un univers al lui – veritabil patent poetic – univers compus din manechine, din tablouri vivante, din scene de familie, pline de un absurd hieratic și de o morbidețe teatrală”. Poate că această ultimă calitate, fie și astfel exprimată, l-a determinat pe regizorul Gavriil Pinte să producă un memorabil spectacol de teatru „Un tramvai numit Popescu”, un spectacol comunitar, itinerant, care s-a jucat în mare parte într-un tramvai care circula între Sibiu și Rășinari.

Așadar, Adunarea Poeților și a SpectActorilor Craioveni are plăcerea să lanseze, sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 15, la sala Ia te uită! a TNC „Opera poetică, I-II”, de Cristian Popescu, apărută la Editura Tracus Arte, în 2016. Participă, Mircea Martin, prefațator al celor două volume ale ediției, alături de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
Actorul Angel Rababoc va citi/recita poezie din creația lui Cristian Popescu.
Poeții craioveni, dar și iubitorii de poezie adevărată, sunt așteptați în număr mare la această dezbatere menită să omagieze poezia și reflecția poetică a unui poet singular.
Gazdă, poetul Nicolae Coande.

Intrarea publicului este liberă.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.