,, Cred că toată natura cîntă şi îl laudă pe Dumnezeu…”(interviu cu Sergiu Chirilă)

03.01.13 by

kkkksergiu1 

Îmi poţi spune trei cuvinte care te descriu cel mai bine?

     Şi eu pot!

Ce te-a determinat să îţi doreşti să studiezi la Facultatea de Muzică din Oradea?

     Povestea e foarte lungă, şi nu vreau sa scriu acum un roman, dar ca sa fiu mai scurt, în tren chiar daca mergi înainte, in spate sau stai pe loc, tot înainte mergi. Mi-am ascultat inima şi nu raţiunea.

În ce mod ţi-a schimbat muzica propria viaţă, propriul fel de a gândi, modul de a vedea oamenii?

      Dacă laşi să intre muzica în inima ta, ea schimbă şi mişcă ceva in fiinţa ta. Dar cred că e important ce fel de muzică laşi să intre… Ca şi orice tînăr am trecut prin avalanşa de muzică cu care suntem bombardaţi zilnic din toate direcţiile şi am fost plimbat dintr-o extremă în alta, şi muzica care o ascultam m-a facut sa fiu şi „înger şi demon”. Acum daca ar fi sa trag linie, pot spune că muzica mi-a schimbat viaţa în bine, mi-a activat o coardă sensibilă care mă face să privesc umpic mai incolo de ceea ce văd.

Sunt sigură că există şi o altă pasiune în afară de muzică. Care este aceea?

      O altă pasiune a mea e să văd oamenii că  sunt fericiţi şi zămbitori.

Cum ai putea să-ţi defineşti stilul în care cânţi? Ce gen de muzică consideri că îţi este mai apropiat, cu care te indentifici mai bine?

      Muzică pentru suflet. Pop-R&B.

Există acea legătură tainică dintre muzică şi Dumnezeu?

      E o întrebare mai teologică, dar în calitate de student la muzică eu cred cătoată natura cîntă si il laudă pe Dumnezu, începînd de la îngeri pînă la cocoşul care ne trezeşte dimineţa. Natura şi toată făptura e menţinută de vibraţia Lui Dumnezeu. Dacă te uiţi la membrana unei boxe ea vibrează si apoi emite sunete cu o anumită frecvenţă. Şi cand vorbim cîntăm, şi asta se simte cel mai tare la Italieni, unde vreau sa ajung? “La inceput a fost Cuvantul,si Cuvantul era cu D-zeu,si Cuvantul era D-zeu. Toate lucrurile au fost facute prin El; si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara El” Ioan 1(1, 3).

      În filmul „August Rush” un băieţel spune la sfîrşit „Muzica e in jurul nostru, tot ce trebuie sa facem, e să o ascultăm.

     Da, există!

Care este cea mai frumoasă amintire a ta legată de muzică?

     Cînd am cîntat Heruvicul la Sf. Liturghie cu corul de la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Zalau, şi din păcate nu o pot descrie în cuvinte.

Ai simţit vreodată că anumiţi artişti, anumite creaţii de-ale lor, au o influenţă aparte asupra ta, asupra modului tău de a compune şi de a cânta?

      Normal, zicea Serafim Rose „Spune-mi ce muzică asculţi ca să-ţi spun cine eşti”. Toata muzica care o ascult îşi lasă o amprentă asupra mea, conştient sau inconştient, după care o accesez din interiorul meu şi o redau după starea mea sufletească.

Care este prima imagine care îţi apare în minte când auzi cuvântul “muzică”?

      O inimă care bate tare.

Consideri că viaţa ta ar fi fost total diferită dacă din ea nu ar fi făcut parte muzica?

      Dacă nu ar face muzica parte din viaţa mea aş fi un om perfect integrat in societatea de consum.

Ai avut momente când ai vrut să renunţi la muzică? Ce te-a determinat să cânţi în continuare?

      Da. Faptul că nu am ţinut cont de ce zicea lumea.

Ştiu că susţinut un concert extraordinar de muzică sacră la Biserica Baratok. De asemenea, ai cântat recent şi la Filarmonica din Oradea. Ce îmi poţi spune că ai dobândit în urma acestor spectacole?

       Fiecare ieşire pe scenă e o treaptă urcată, treptele sunt multe şi e nevoie de multe ieşiri pe scenă. Înainte de concert şi în concert mă vizitează gînduri care-mi spun, o să greşeşti, o să fie bine, ce o să zică cutare?, etc., dar în urma acestor concerte încep să invăţ să iau lucrurile mai uşor. Pînă la urmă ce se întîmplă dacă mă incurc? Nimic. E omeneşte greşeala… E ca şi în viaţa de zi cu zi.

Crezi că un om poate găsi împlinirea, fericirea adevărată în artă [muzică, literatura, pictură ori dans] ?sergiu2

      Prin toate nebuniile pe care le-am facut şi le fac, defapt il căutam şi îl caut pe Dumnezeu. Sunt fascinat, cum prin cîteva linii începe o pictură să prindă viaţă, sau prin cîteva acorduri din nimic apare o piesă, sau cîteva cuvinte rupte din inimă se nasc in versuri, sunt lucruri deosebite dar nu duc la fericirea eternă, mă  duc la o fericire de moment şi aşa se naşte în mine o dorinţă să vreau  mai mult de atît şi după care vine o intrebare, trebuie să fie ceva mai mult, şi atunci apare şi un răspuns, că eu în toată nebunia mea, il caut pe Hristos.

Aş vrea un mesaj de încheiere pentru toţi cei care ţi-au ascultat piesele de-a lungul timpului

      Muzica mea nu are viaţă fară voi…

               Zîmbiţi, e pe gratis!

. De asemenea, cum îi încurajezi pe toţi cei care au aceeaşi pasiune şi anume muzica, să cânte în continuare indiferent de obstacole?

       Să-şi asculte inima.      

     

      

Related Posts

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.