Constantin Brâncuşi şi Richard Serra în Elveţia în perioada 22 mai – 21 august 2011

03.07.11 by

Fundaţia Beyeler dedică marea sa expoziţie de vară operelor lui Constantin Brâncuşi şi Ricgard Serra, reunind astfel un pionier al sculpturii moderne şi cel mai mare sculptor contemporan.
Născut în România, înainte de a se stabili în 1904 la Paris, acolo unde a lucrat apoi toată viaţa, Brâncuşi a pus bazele sculpturii abstracte graţie invenţiei formalului redus la esenţial.
Americanul Serra a redefinit sfera aplicaţiei sculpturii prin intermediul sculpturii minimaliste din oţel.
Tema apariţiei şi a prezenţei formei plastice în spaţiu vor fi în centrul acestei expoziţii.
Principalele aspecte ale creaţiei lui Brâncuşi sunt ilustrate printr-o selecţie de 35 de sculpturi, dispuse în grupuri compacte, în funţie de temă. Această expoziţie prezintă lucrări celebre ale artistului, inclusiv versiuni diferite ale sculpturii monolitice: Sărutul, Muza Adormită, Pasărea Măiastră, Faţă de Copil… şi emblematica Coloană a Infinitului. Urmărirea neobosită a unui ideal artistic care l-a inspirat pe Brâncuşi pare atât de tangibilă în declinaţia formală a unor motive şi în jocul cu o materialitate şi cu efecte de suprafaţă diverse. În afară de sculpturi de marmură şi bronz, această prezentare include exponate din lemn, din ciment şi ipsos. Grupurile de sculpturi sunt separate, expoziţia fiind amenajată pe o suprafaţă mare, astfel încât aspectul lor poate fi analizat şi inţeles de către privitor.
Autorul Richard Serra este prezent în Riehen, Basel, cu 10 sculpturi la care se adaugă lucrări realizate din carton/hârtie.
Expoziţia îşi propune să prezinte o retrospectivă concentrată a creaţiei fiecăruia dintre cei doi artişti şi un dialog între operele acestora, pornind de la faptul, recunoscut de sculptorul american, că orientarea sa artistica a fost determinată de întâlnirea cu opera lui Brâncuşi.
Înfiinţată în 1997, de soţii Hildy şi Ernst Beyeler, fundaţia este una dintre cele mai cunoscute din Elveţia şi din lume şi se bucură de o mare popularitate, fiind vizitată anual de circa 300.000 de persoane. Este pentru prima dată însă când o retrospectivă a sculpturilor lui Brâncuşi este prezentată în Elveţia.
Muzeul, construit pentru a adăposti şi prezenta publicului colecţia de opere de artă a familiei Beyeler, prezintă, în cadrul unei expoziţii permanente, opere semnate printre alţii de Pierre Bonnard, Paul Klee, Marc Chagall, Paul Cézanne, Georges Braque, Alberto Giacometti, Wassily Kandinsky, Claude Monet, Pablo Picasso, Vincent van Gogh. În colecţia permanentă a muzeului se află o sculptură semnată de Constantin Brâncuşi: Pasărea (L’oiseau, 1923/1947).
Fundaţia organizează anual 3 mari expoziţii temporare, expoziţia Constantin Brâncuşi şi Richard Serra, fiind în 2011 una dintre acestea.
În 21 mai are loc o „avanpremieră” a expoziţiei cu invitaţi oficiali. Din 22 mai expoziţia este deschisă publicului larg.
“Sunt imbecili cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor.” (Constantin Brâncuşi)

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.