CONCERT SALIERI

15.03.19 by

VINERI, 15 MARTIE 2019, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”

prezintă

CONCERT SALIERI

DIRIJOR

BASTIEN STIL, FRANȚA

SOLIȘTI

CĂTĂLIN OPRIȚOIU, flaut

CRISTINA ORDEAN, oboi

În program:

Ludwig van Beethoven: Uvertura „Egmont”, op. 84

Antonio Salieri: Concertul în Do major pentru flaut, oboi și orchestră

Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 7 în La major, op. 92

O surpriză frumoasă a lunii lui Mărţişor, din data de 15 martie, ora 19:00 este întâlnirea cu muzica lui Salieri (rivalul lui Mozart), din Concertul în Do major pentru flaut şi oboi, în interpretarea soliştilor Cătălin Opriţoiu şi Cristina Ordean, un tandem convingător şi plin de savoare. Orchestra simfonică, dirijată de muzicianul francez Bastien Stil, va interpreta şi două lucrări compuse de Beethoven: uvertura „Egmont” şi Simfonia nr. 7, o „apoteoză a dansului” (Wagner).

Un artist versatil, cu multiple fațete, Bastien Stil a devenit rapid un dirijor apreciat în egală măsură în repertoriile simfonic și de operă, atât în Franța, cât și în străinătate. În stagiunea curentă, Bastien Stil concertează în premieră alături de Orchestra Radio France, Orchestra simfonică din Nancy, Orchestra simfonică din Porto, Orchestra Regională a Normandiei și Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, revenind totodată și la Opera din Rouen. În stagiunea 2017/2018 a dirijat numeroase ansambluri de prestigiu, precum Ensemble Intercontemporain, Orchestra Națională din Lille, BBC Concert Orchestra, Babelsberg Filmorchester, Orchestra Simfonică București, Orchestra Lamoureux, Orchestre National d’Ile de France, Orchestra Națională Bordeaux-Aquitaine Orchestra Simfonică din Brno, Orchestre d’Auvergne, Orchestra Națională Radio din Polonia și Orchestra Simfonică din Moscova. A dirijat în săli celebre din Europa (London Barbican Centre, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Wien, Palatul Garnier din Monte Carlo), ele fiind apoi difuzate de BBC, CZ TV, Arte, France TV, Mezzo, Radio France. Are la activ și înregistrări, printre care cele cu Orchestra Națională a Ucrainei (Simfonia nr. 1 de Șostakovici și Concerto pentru vioară de Pavel Chesnokov, solistă: Sarah Nemțanu/Klarthe Records 2018), Ensemble Intercontemporain (“The Forgotten City” de David Hurry, Premiul Fundației Siemens 2017) și Opera din Rouen Normandie (Răpirea din Serai de Mozart, uvertura și arii, NoMadMusic 2018).

Apreciat drept reprezentant valoros al şcolii moderne de interpretare, flautistul Cătălin Opriţoiu a susținut numeroase recitaluri camerale și a participat la proiecte de orientare clasică sau contemporană împreună cu ansambluri din cele mai diverse. El a fost de asemenea solist concertist pe scene cunoscute din mari centre culturale europene (Elveţia, Spania, Germania, Franţa, Italia, Austria), dar și în Japonia (Tokio Suntory Hall, alături de celebra soprană Sumi Jo), concerte în care a colaborat cu dirijori prestigioși, printre care Seiji Ozawa, Denno Foster, Octav Calleya, Atsushi Nukii, Horia Andreescu, Sergiu Comissiona, Mircea Cristescu, Corneliu Dumbrăveanu, Marian Didu, Cristian Mandeal. Dedicat în egală măsură și activității didactice, Cătălin Opriţoiu este lector univ. dr. la catedra de flaut a Universității Naționale de Muzică București. Cătălin Opriţoiu are un palmares bogat, în 2005 absolvă cursul de măiestrie artistică pentru soliști în cadrul Universităţii Superioare de Muzică din München (Germania). În acelaşi an înfiinţează orchestra “Camerata Classica” şi activează ca solist permanent al acesteia, având colaborări în emisiuni radio şi de televiziune. În perioada 1998-2011 Cătălin Opriţoiu a fost prim-flautist al orchestrei filarmonice “George Enescu”, în prezent fiind solist al Orchestrei Simfonice București.

Cristina Ordean a urmat studiile universitare și în cele de master, la Universitatea Națională de Muzică din București (2014), îndrumată de prof. univ. dr. Florenel Ionoaia. În 2018, la UNMB a susținut și teza de doctorat. A urmat cursuri de măiestrie, cu Richard Sympson, solo oboi BBC London Symphony, Diego Din Ciacci, profesor la Conservatorul „Giuseppe Verdi” Milano și Christian Smith, profesor la Academiile de muzică din Strasburg și Stuttgart. A obținut numeroase premii la olimpiadele școlare și a beneficiat de două burse, la European Youth Orchestra și bursa de excelență U.N.I.M.I.R. (2013). A colaborat cu Filarmonica „George Enescu” și Orchestra Națională Radio, precum și ocazional cu filarmonicile din Brașov, Pitești, Sibiu, Camerata Regală etc. Din 2013 este oboi solo în cadrul Orchestrei Simfonice București. A efectuat turnee de concerte în China, Germania, America de Sud, Belgia. A fost cadru didactic în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” și din 2016 este profesor asociat în cadrul Universității Transilvania Brașov.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.