Concert Paganini/ Saint-Saëns

15.02.18 by

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
prezintă
VINERI, 16 FEBRUARIE 2018, ORA 19:00
Concert
Paganini/ Saint-Saëns

DIRIJOR
WALTER ATTANASI
ITALIA

SOLIST
DINO DE PALMA
vioară ITALIA
În program:
Filip Lazăr: Muzică pentru Radio
Niccolò Paganini: Variaţiuni pe o singură coardă pe o temă de Rossini pentru vioară și orchestră
Camille Saint-Saëns: Introducere și Rondo capriccioso pentru vioară și orchestră, op. 28
Georges Bizet: Simfonia în Do major
Născut la Trieste, Walter Attanasi, considerat unul dintre cei mai interesanţi şefi de orchestră ai generaţiei sale, a fost invitat să dirijeze un vast repertoriu simfonic şi de operă pentru diverse şi prestigioase colective artistice, cum sunt Il Teatro alla Scala di Milano, l’Arena di Verona, l’Opera di Roma. Versatilitatea sa artistică i-a oferit posibilitatea de a colabora şi cu mari jazzmani şi cu importante instituţii, precum Umbria Jazz, Global Forum din Roma, Diane Reeves, Quincy Jones, Stefano Di Battista, Roberto Gatto, Danilo Rea, Flavio Boltro. Vasta sa discografie cuprinde: „Stabat Mater” de G. Rossini, toate simfoniile de Beethoven, înregistrări cu lucrări de Leoš Janaček şi A. Dvořák.
De-a lungul carierei sale artistice, a fost director muzical al Todi Music Fest (S.U.A., Virginia), director de proiecte muzicale al Operei Africa din Pretoria – Johannesburg şi dirijor principal invitat al Orchestrei filarmonice „Bohuslav Martinu” din Zlín. Este Cetăţean de Onoare al oraşului Portsmouth din Virginia, S.U.A. Actualmente, este director al festivalurilor Italian Arte Fest, Umbria Music Fest International, director muzical al Operei Române din Craiova şi, de la 1 ianuarie 2018, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova.
Dino de Palma beneficiază de o dublă specializare muzicală (vioară la Conservatorul din Frosinone, violă la Conservatorul din Bari), având și o diplomă în Literatură și Arte la Universitatea din Roma. Ca solist și interpret de muzică de cameră, a cântat în celebre săli de concert precum Carnegie Hall și Lincoln Center din New York. În cei peste 20 de ani de activitate, a concertat în Rusia, SUA, Brazilia, Franța, Egipt, Australia, Taiwan, Israel, Turcia, Suedia, Lituania, India, Japonia, Coreea de Sud, Germania, Spania, Italia, Cehia, Argentina, Uruguay, alături de mari artiști precum Jerry Lewis, Liza Minnelli, Andrea Bocelli, Placido Domingo.
A înregistrat pentru casele de discuri BMG, Bongiovanni din Bologna, Velut Luna din Padova și Amadeus din Milano. A colaborat cu mari muzicieni precum Ennio Morricone, Luis Bacalov, Nicola Piovani pentru realizarea de coloane sonore pentru filme regizate de Oliver Stone, Warren Beatty, Paolo și Vittorio Taviani, Adrian Lyne, Pupi Avati. În prezent, este profesor de vioară la Conservatorul “Umberto Giordano” din Foggia și profesor-asociat la Universitatea Sungshin din Seul (Coreea de Sud), unde susține master-class-uri în vioară și muzică de cameră. Dino De Palma cântă pe o vioară Mantegazza din 1795.


***
Piesa orchestrală Muzică pentru Radio (1931) de Filip Lazăr este o lucrare de mare pregnanță ritmică, strălucitoare, fluidă, elementele melodice de proveniență folclorică fiind incluse în versiuni stilizate cu rafinament, iar arhitectura sonoră oferind o remarcabilă impresie de echilibru.
Premiera notorie din martie 1818 a operei Moise în Egipt de G. Rossini, i-a oferit lui N. Paganini un generos prilej de inspiraţie pentru compunerea strălucitei sale lucrări de virtuozitate – Variaţiuni pe o singură coardă pe o temă de Rossini. Scrisă iniţial în variantele instrumentale vioară sau chitară şi pian, lucrarea îi impune interpretului să utilizeze o singură coardă pe tot parcursul desfăşurării ei. În lumea muzicală, s-a încetăţenit chiar şi o legendă conformă căreia, pe vremea când se afla în închisoare, în semn de protest Paganini a rupt trei corzi ale viorii, fiind nevoit să cânte pe singura rămasă (coarda Sol).
Scrisă iniţial pentru vioară şi pian, apoi orchestrată, lucrarea Introducere şi Rondo capriccioso, op. 28 de Camille Saint-Saëns fost dedicată marelui violonist spaniol Pablo Sarasate. Deosebit de melodioasă, bazată pe ritmuri dansante, această piesă nelipsită din repertoriul marilor violonişti îmbină strălucit expresivitatea cu virtuozitatea debordantă.
La 17 ani, în timp ce era încă elev la clasa de compoziţie a lui Halévy, Bizet a compus Simfonia în Do major (1855). Multă vreme această lucrare de tinereţe a rămas necunoscută publicului: în 1933 muzicologul francez Chantavoine o semnalează, iar cercetătorul englez Parker publică o analiză a lucrării; prima audiţie a avut loc la Basel, sub bagheta dirijorului Felix Weingartner (26 februarie 1935).
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.