Concert Mozart/Piazzola DIRIJOR – ITALIA GIAN LUIGI ZAMPIERI

25.01.19 by

VINERI, 25 IANUARIE 2019, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”

Concert Mozart/Piazzola

DIRIJOR – ITALIA

GIAN LUIGI ZAMPIERI

SOLIȘTI

ANDREI STANCIU (vioară), EMMA ROTOMEZA (violă)

În program:

Keith Goodman: „Tango” pentru orchestră de coarde, op. 74

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia concertantă în Mi bemol major pentru vioară, violă și orchestră, K. 364

Astor Piazzolla/ Gian Luigi Zampieri: „Meditango” pentru vioară, violă și orchestră

Joseph Haydn: Simfonia nr. 44 în Mi minor

Al doilea concert din Stagiunea ”Muzica inspiră!” aduce pe scena filarmonicii oltene pe Andrei Stanciu și Emma Rotomeza, doi tineri muzicieni, absolvenți ai celebrei Academii Internaționale de Muzică ”Yehudi Menuhin” din Elveția. Sub bagheta maestrului Gian Luigi Zampieri, orchestra simfonică va interpreta un program divers, Goodman /Mozart/ Piazzola/ Haydn, întrunind preferințe și gusturi diferite.

Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. În 1997, a câştigat Concursul Internațional ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România (Filarmonicile din Bucureşti şi din Craiova, Orchestra de Cameră Radio), precum şi din străinătate.

De la mijlocul anilor 80, s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaționale: a realizat transcripții și orchestrații interpretate în toată lumea (Vladimir Spivakov, Lalo Schifrin, Jorge Calandrelli, Ettore Stratta etc.). A organizat și a condus transmisiuni pentru Radio Vatican. Concertele sale sunt înregistrate și transmise de Radio România, RAI, Radio Vatican, Tv Spaniola,Radio Rusia, Uniunea Radiourilor Europene de la Geneva.

Intrat de foarte tânăr în lumea cinematografului, a îngrijit ediția italiană a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Dirijorul Gian Luigi Zampieri deține titlul de merit de Cavaler alSacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio”. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia).

Originar din Braşov, Andrei Stanciu urmează cursurile Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi la clasa Prof.Univ.Dr. Bujor Prelipcean. În anul 2011, câştigă o bursă de studii în cadrul Academiei Internaționale de Muzică Yehudi Menuhin din Elveția, unde studiază timp de 4 ani cu violoniştii: Liviu Prunaru, Maxim Vengerov, Oleg Kaskiv, Gyorgy Pauk iar muzică de cameră cu: Niall Brown, Johannes Eskaer, Sophia Reuter, Ettore Causa, Pablo de Naveran.

In 2016 a obţinut Premiului I al Concursului Internaţional de Muzică “London Grand Prize Virtuoso”. A cântat ca solist sub bagheta maeştrilor: Maxim Vengerov, Horia Andreescu, Cristian Oroşanu, Valentin Doni, Michele Santorsola, Constantin Grigore şi Mircea Holiartoc, a concertat în diferite formule camerale şi a participat la festivaluri din Elveţia, Franţa, Spania, Portugalia, Israel, Polonia şi Italia precum: “Luna Festival” Nyon, “Menuhin Festival” Gstaad, “Paleo Festival” Nyon, “Sion Festival”, “SolidArtis Festival” Gdansk, “Festival do Estoril”, “Juventudes Musicales” Madrid, “Incontri in Terra di Siena”, “Les Folles Journees J.S. Bach” Lutry, “Summer Dreams” Monaco, “Vengerov Festival” Tel-Aviv.

Este distins cu premiul special al Uniunii Criticilor Muzicali “Mihail Jora” şi cu o diplomă de excelenţa pentru activitatea artistică din partea Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi. Din august 2017 este co-fondator al festivalului de muzică de cameră BrasovWinterClassics alături de violista Emma Rotomeza iar din ianuarie 2019 cânta pe o vioară Felix Rotaru – “The Swiss”, copie dupa D. Montagnana.

Violista Emma Rotomeza este născută în Râmnicu Vâlcea și a fost inițiată pe drumul muzicii clasice de către prof. Mariana Mihăilescu la vioară de la vârsta de 5 ani, continuând cu viola de la vârsta de 13 ani până la absolvirea Liceului de Artă în 2004. Absolventă a Universității Naționale de Muzică București, obține diplomele de Licență (2008) și Masterat (2010) la clasele Prof. Univ. Dr. Iulia Țimiraș, Valeriu Pitulac, Șerban-Dimitrie Soreanu, Dumitru Goia iar în 2009 beneficiază de o bursă Erasmus în Oviedo, Spania la clasa Prof. Luis Magin Muniz Bascon.

Este absolventă a Academiei Internaționale de Muzică Yehudi Menuhin din Elveţia, unde a studiat cu Liviu Prunaru, Maxim Vengerov, Gyorgy Pauk, Niall Brown, Johannes Eskaer, Sophia Reuter, Ivan Vukcevic, Oleg Kaskiv, Ettore Causa, Pablo de Naveran, Stanimir Todorov, Antonio Lysy, Humberto Ridolfi, Valery Vorona în perioada mai 2011 – septembrie 2015.

A fost lider de partidă a Orchestrei „Menuhin Academy Soloists” timp de 4 ani, are în palmares peste 20 de premii naționale și internaționale, precum Marele Premiu al Concursului Internaţional George Georgescu, a concertat ca solistă sub bagheta dirijorilor: Maxim Vengerov, Cristian Sandu, Mircea Holiartoc, Daniel Enăeşecu, în diferite formații de muzică de cameră şi formule de cvartet. A participat la RTVS Suisse, BBC Radio 3, TV Arte, Mezzo TV şi în festivaluri internaționale precum: “Luna Festival” Nyon, “Menuhin Festival” Gstaad, “Paleo Festival” Nyon, “Sion Festival”, “SolidArtis Festival” Gdansk, “Festival do Estoril”, “Juventudes Musicales” Madrid, “Incontri in Terra di Siena”, “Les Folles Journees J.S. Bach” Lutry, “Summer Dreams” Monaco, “Vengerov Festival” Tel-Aviv.

Din august 2017 este co-fondatoare a festivalului de muzică de cameră BrasovWinterClassics alături de violonistul Andrei Stanciu, concertează în diferite formații de muzică de cameră și din ianuarie 2013 cântă pe o violă Philippe Girardin (Elveția), copie a modelului Amatti – La Stauffer 1615.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.