Concert dedicat Zilei Internaționale a Muzicii – 1 octombrie

30.09.17 by

NOTA
Din motive obiective, concertul coral din data de 30 septembrie 2017, ora 11, dedicat Zilei Internaţionale a Muzicii, nu mai are loc la Teatrul de vara, ci în Foişorul din Parcul Nicolae Romanescu.
SÂMBĂTĂ, 30 SEPTEMBRIE 2017, ORA 11:00
PARCUL „NICOLAE ROMANESCU” – TEATRUL DE VARĂ
CORALA ACADEMICĂ A FILARMONICII ”OLTENIA”
Dirijori :MANUELA ENACHE, PAVEL ȘOPOV
La pian: CORINA STĂNESCU

În program:
coruri din opere celebre, prelucrări de folclor

* Intrarea liberă; în caz de vreme nefavorabilă, concertul va avea loc în Sala Filarmonicii

MANUELA ENACHE

Manuela Enache a început studiul viorii la vârsta de opt ani, sub îndrumarea mamei sale. A urmat apoi cursurile Liceului de Artă “Marin Sorescu” (clasa de vioară). În perioada 2004 – 2008 a fost studentă bursieră în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, specializarea Dirijat cor academic (clasa conf. univ. dr. Valentin Gruescu), urmând în paralel şi modulul instrumental de vioară (Adrian Buliga, conf. univ. dr. Florin Croitoru). Dintre alţi profesori sub îndrumarea cărora şi-a perfecţionat pregătirea muzicală se disting: Dinu Ciocan, Teodor Ţuţuianu, Valentina Sandu Dediu, Dan Buciu, Ulpiu Vlad, Dan Dediu. În 2010 a absolvit cursurile de master ale Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti (Stilistică dirijorală, specializarea Dirijat Cor academic), iar în perioada 2009 – 2010 a beneficiat de o bursă de studii în cadrul Birmingham Conservatoire (Marea Britanie), perfecţionându-se sub îndrumarea dirijorului Paul Spicer. Pe durata acestor studii s-a implicat activ în calitate de dirijor al Corului Camerata, alături de care a susţinut concerte şi a realizat imprimări audio. În aceeaşi perioadă a participat la workshop-ul educaţional de muzică contemporană “Maze”.
Activitatea profesională a tinerei muziciene vizează numeroase colaborări artistice: membră a Corului de copii Radio Craiova şi a Corului de copii al Teatrului Liric din Craiova (1994 – 1998); instrumentist în Orchestra Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova (2002); artist vocal în cadrul Concertului – Medalion “Ştefan Niculescu” (Ateneul Român, 2008) şi în spectacolul de teatru “Lucrezia Borgia” (Teatrul Naţional I. L. Caragiale – Bucureşti); membră a Corului “DaCapo” (Bucureşti, 2006). Alături de Corul “Solemnis” a susţinut concerte în Austria (Viena) şi Germania (Nürnberg, München, Ingolstadt). În perioada 2008 – 2009 a fost membră a Corului Patriarhiei Române, iar în 2007 a făcut parte din comitetul organizatoric al Festivalului Internaţional “George Enescu” – Bucureşti.
Pe durata anilor de studii a susţinut numeroase concerte în calitate de dirijor al Corului Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti. În paralel cu preocupările dirijorale Manuela Enache a realizat Cronica de Concert, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de activitate – Radio România şi s-a clasat pe locul al III-lea la concursul desfăşurat în cadrul workshop-ului “Fii reporter la Radio România Muzical” (Bucureşti, 2008). În iunie 2010 a obţinut Premiul I pentru proiectul – concurs “De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”, realizat de Opera Naţională – Bucureşti în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică.
În vara anului 2012 a participat la cursurile de măiestrie dirijorală şi fenomenologie muzicală susţinute în Germania de maestrul Konrad von Abel.
În prezent, Manuela Enache este maestru de cor al Filarmonicii “Oltenia” şi profesor în cadrul Liceului de Arte “Marin Sorescu” din Craiova.

PAVEL ŞOPOV
Născut la Tulcea în anul 1954, Pavel Şopov a absolvit succesiv Liceul de Muzica George Enescu din Bucureşti (1973) şi Conservatorul Ciprian Porumbescu din capitală (1978), secţia pedagogie muzicală (specializarea muzică vocală şi instrumentală). A urmat cursul de dirijat coral la clasele profesorilor Silvia Secrieriu şi Iovan Miclea. După absolvire a înfiinţat un cor al cadrelor didactice din oraşul Drăgăneşti-Olt, obţinând o menţiune la etapa judeţeană a Festivalului Cântarea Romaniei (1979).
Din luna septembrie a aceluiaşi an a condus corul bărbătesc al I.T.M.A. Craiova până în anul 1984, participând în această perioadă la diferite spectacole şi concursuri pe scenele craiovene: Filarmonica Oltenia, Clubul I.T.M.A., Casa Ştiinţei şi Tehnicii, Liceul de Arte, Clubul Electroputere. În perioada 1984 – 1989 pregăteşte ca dirijor secund, alături de maestrul Alexandru Racu, Corul Sindicatului Învăţământ. În anul 1987 a preluat conducerea coruluiLiceului de Arte din Craiova, efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate şi participând la numeroase manifestări culturale.
A fost dirijor al Corului Filarmonicii Oltenia şi maestru de cor la Teatrul Liric Elena Teodorini. De-a lungul anilor, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioada şi director) al Liceului de Arte Marin Sorescu, iar în ultimii ani, lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova; actualmente, îndeplineşte calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.

CORINA STANESCU
Apreciata muziciană Corina Stanescu a studiat pianul mai intai la Craiova cu profesoara Mariana Ilie si a absolvit, in anul 1983, Academia de Muzica din Bucuresti, specializarea pian, la clasa profesorului Constantin Ionescu-Vovu. In perioada studenţiei a realizat inregistrari la Radio Bucuresti, a sustinut recitaluri la Ambasada Ungara si a participat la Festivalul Tinerelor Talente de la Ramnicu Valcea.
Impreuna cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia, a interpretat lucrari de referinta din repertoriul national si universal si a participat la numeroase turnee concertistice ale Filarmonicii craiovene, intreprinse in strainatate.
Datorita performantelor sale interpretative de o calitate indubitabila, Corina Stanescu se bucura de pretuirea unanima a publicului si a criticilor de specialitate. In prezent, desfasoara o intensa activitate artistica si didactica, fiind solist instrumentist al Filarmonicii Oltenia, maestru corepetitor la Teatrul Liric Elena Teodorini si profesor asociat (acompaniament – corepetitie) in cadrul Departamentului de Muzica al Facultatii de Litere – Universitatea din Craiova.

CORALA ACADEMICĂ A FILARARMONICII OLTENIA
Corala academică a Filarmonicii de stat “Oltenia” din Craiova, unul dintre cele mai valoroase colective artistice de acest gen din ţară, a fost creat în anul 1953. Repertoriul coralei cuprinde cele mai reprezentative compoziţii ale artei corale renascentiste, baroce, clasice, romantice şi contemporane. Se poate vorbi de un imens repertoriu – peste 1000 lucrări.
Activitatea corului se derulează pe două mari capitole: concerte corale à cappella şi concerte vocal-simfonice. În concerte à cappella sunt prezentate lucrări din toate epocile şi stilurile de creaţie, într-o diversitate şi dificultate tehnică specifică ansamblurilor profesioniste de primă linie. În concertele vocal-simfonice, abordează marile capodopere ale literaturii muzicale universale şi româneşti: pasiuni, misse, requiem-uri, oratorii, cantate etc.
Din repertoriul vocal-simfonic, amintim câteva titluri: J.S. Bach – Johannes Passion, Matthäus-Passion, Marea Missă în Si minor, Magnificat, Oratoriul de Crăciun; J. Haydn – Anotimpurile, Creaţiunea; W. A. Mozart – Requiem; Missa Încoronării, Marea Missă în Do minor; L. van Beethoven – Simfonia a IX-a; Fantezia pentru pian, cor şi orchestră, Missa în Do major; G. Verdi – Requiem, “Quatro pezzi sacri”; G. F. Händel – “Messias” ; G. Rossini – Stabat mater ; G. Fauré – Requiem ; J. Brahms – Recviem-ul german ; C. Orff – Carmina Burana, Cantata profană; F. Schubert – Missa în Mi bemol major; P. Constantinescu – Oratoriul bizantin de Crăciun; F. Mendelssohn-Bartholdy – Oratoriile “Elias” şi “Paulus” .

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZICII – 1 OCTOMBRIE
Muzica este, în ciuda diversității sale la nivel global, unul din acele lucruri care ne unește de fiecare dată. Deși sunt multe sunete din jurul nostru care ne creează disconfort, stres, muzica face exact opusul. Vindecă, iubește, dăruiește zâmbete și fericire. Inițiată la 1 octombrie 1975 de către muzicologul şi violonistul Yehudi Menuhin, Ziua Internațională a Muzicii a fost organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional al Muzicii, în conformitate cu rezoluția adoptată în cadrul Adunării Generale de la Lausanne, în 1973.
Scopul acestei zile este încurajarea muzicienilor amatori și profesioniști să iasă în stradă şi organizarea de concerte gratuite cu scopul aducerii în faţa publicului diferite genuri muzicale.Compozitori, interpreţi şi muzicologi de renume sunt invitaţi să vorbească despre importanţa muzicii şi locul ei în viaţa modernă. Sunt organizate întâlniri cu artişti, competiţii şi teste muzicale, expoziţii de instrumente muzicale, de înregistrări, fotografii, picturi, sculpturi, caricaturi şi afişe pe teme muzicale, concerte, programe de radio şi televiziune.

www,omniscop,ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.