Concert caritabil ”Muzicieni pentru muzicieni”

24.09.17 by

Miercuri, 27 septembrie 2017, ora 19:00, în sala Filarmonicii ”Oltenia” va avea loc un concert caritabil cu strângere de fonduri pentru Diana Cazan (soprană, membră a Coralei Academice a Filarmonicii ”Oltenia”) şi Emanuel Mironescu, doi tineri cu grave probleme de vedere ce au nevoie urgentă de 50.000 $ pentru efectuarea unor intervenţii costisitoare în China.

Coordonatele evenimentului:

Organizator: acces oltenia
Partener: Filarmonica “Oltenia” Craiova
Parteneri media: TVR Craiova, Gazeta de Sud, craiovaforum, ”Cuvântul Libertății”, Umbrella media brainstorming
Participă:
ORCHESTRA ȘI CORALA ACADEMICĂ ALE FILARMONICII ”OLTENIA”
CASUAL BAND
Mc DORIN BAND
Soliști: DIANA CAZAN – soprană (X-Factor & Vocea României), LAURENȚIU GOȘNEA (bariton)
Prezintă: CRISTINA OPREA
Dirijor: ALEXANDRU IOSUB
* Intrarea se face pe bază de invitație (2 locuri), cu o donație minimă de 100 lei. Invitațiile se pot ridica de la Agenția Filarmonicii ”Oltenia” (luni – vineri, intervalul orar 09:00 – 17:00)

Să poată vedea. Aceasta este cea mai mare dorință a Dianei Cazan, o tânără artistă din Craiova. Pe Diana a înzestrat-o divinitatea cu o voce de înger. Ne-o amintim de la concursurile de talente „Vocea României” sau „X Factor”. Melomanii craioveni o cunosc și de pe scena Filarmonicii „Oltenia”, acolo unde cântă de zece ani. Timbrul ei special, dar, mai ales, emoția puternică pe care o transmite cuceresc publicul. În spatele cântecului și al zâmbetului cald, Diana ascunde o dorință de o viață: să poată vedea lumea pe care o iubește.
„Deși Dumnezeu a ales să mă nasc cu probleme grave de vedere, am acceptat situația și mi-am adaptat stilul de viață situației mele.Mi-am dorit enorm să îmi termin studiile muzicale și să îmi clădesc o carieră în domeniu. Nu a fost ușor, dar mi-am ascultat întotdeauna inima și am mers mai departe, chiar și în cele mai dificile momente“, spune Diana.
Diagnosticată la naștere cu cataractă congenitală și strabism la ambii ochi, artista a fost operată pentru prima dată la vârsta de șase luni. La vârsta de 18 ani, Diana a primit un nou diagnostic: glaucom într-o stare avansată. Acum mai poate vedea doar în proporție de 20% cu ochiul drept și abia zărește cu ochiul stâng. Povestea de viață a Dianei se țese în jurul episoadelor de spitalizare și intervențiilor chirurgicale extrem de complicate. În spital l-a cunoscut și pe Theodor Emanuel, viitorul ei soț. Despre el spune că este un dar divin. Ca și Diana, Emanuel suferă de glaucom și cataractă, afecțiuni grave care l-au făcut să își piardă definitiv vederea la ochiul drept și i-au afectat deja 30% din vederea la ochiul stâng. Încercați de aceleași greutăți, cei doi tineri au pornit într-o luptă cu propriul destin. Refuză să se resemneze în fața unei condamnări mult prea nedrepte, aceea de a-și pierde definitiv vederea. Speranța, dar și șansele celor doi tineri sunt într-o clinică din China, de unde au primit confirmarea că afecțiunile lor se pot trata. Pentru acest lucru, tinerii au nevoie de 50.000 de dolari.
Până în prezent, Diana și Emanuel au reușit să strângă jumătate din suma de care au nevoie. Diferența speră să o poată colecta în urma unei acțiuni pentru care mai mulți artiști pregătesc un eveniment extraordinar, dedicat colegei și prietenei lor.
Concertul va avea două părți, prima fiind susținută de Orchestra Simfonică și Corala Academică ale Filarmonicii ”Oltenia” dirijate de maestrul Alexandru Iosub, iar a doua parte – de trupe și soliști iubiți din Oltenia. Emoționantul Requiem de Gabriel Fauré va fi interpretat de orchestra și corul filarmonicii, alături de Diana Cazan în calitate de soprană și de baritonul Laurențiu Goșnea.
Gabriel Fauré a schiţat primele măsuri ale Requiem-ului în anul 1887. Spre deosebire de mulţi alţi compozitori ce au valorizat acest gen componistic, Fauré nu a intenţionat nicidecum să creeze această lucrare în semn de veneraţie pentru dispariţia vreunei persoane dragi, deşi mama sa a trecut în nefiinţă chiar în perioada de elaborare a Requiem-ului, iar tatăl său decedase deja de doi ani.
Prezentată în primă audiţie la 16 ianuarie 1888, lucrarea era structurată în cinci părţi distincte: Introit et Kyrie, Sanctus, Pie Jesu, Agnus Dei şi In Paradisum. Pentru interpretarea compoziţiei sale, Fauré avea nevoie de un cor mixt (remarcându-se, în mod special, partidele de tenori şi başi), o soprană solo, orchestră de coarde în registrul grav (viole, violoncele şi contrabasuri), harpă, timpani şi orgă, precum şi intervenţia solistică a unei viori pe parcursul mişcării Sanctus. În 1889, a mai adăugat încă două părţi capodoperei sale, Offertoire şi Libera Me (finalizată în urmă cu 12 ani pentru bariton cu acompaniament de orgă). De asemenea, Fauré a extins desfăşurarea ansamblului orchestral (incluzând partituri pentru corn, trompetă şi trombon), potenţând şi rolul soliştilor prin includerea partiturii pentru bariton. În această versiune, Requiem-ul a fost audiat pentru prima dată în incinta bisericii pariziene Sainte Marie-Madeleine, în ianuarie 1893.
Însă editorul compozitorului i-a solicitat acestuia o versiune încă mai amplă, iar în această formulă Requiem-ul a fost prezentat în primă audiţie la Trocadéro, în iulie 1900 (celebrul palat ce a găzduit, în acelaşi an, Expoziţia Universală de Artă). În această nouă versiune a lucrării se disting cu precădere grupul viorilor şi instrumentele de suflat, recent ataşate distribuţiei orchestrale, dar, după opinia unor discipoli ai compozitorului, se vehicula ipoteza că nu Fauré a revizuit partitura orchestrală, ci unul dintre studenţii săi de la acea vreme.

În partea a doua, publicul se va bucura de piese celebre și interpretări de excepție asigurate de trupele Casual Band și MC Dorin Band.
Intrarea la spectacol se face pe bază de invitație (două locuri), care poate fi obținută contra unei donații de minimum 100 de lei. Donațiile în lei se pot face în contul RO 34 INGB 0000999900929365, deschis la ING Bank, pe numele Diana Elena Cazan. Mai multe detalii despre eveniment se pot obține prin e-mail, direct de la Diana sau Emanuel, la adresele: dianna.cazan@gmail.com și mironescuteodoremanuel@yahoo. com.

https://dianasiemanuel.blogspot.ro/
Soprana Diana Cazan
Născută în anul 1987 la Craiova, soprana Diana Cazan a absolvit cursurile Liceului de Arte „Marin Sorescu” – secția canto clasic (promoția 2006). A urmat cursurile Departamentului de Muzică din cadrul Universității din Craiova – secția Pedagogie muzicală (promoția 2009), plus un modul de canto clasic. 
Experiența acumulată în perioada liceului și a facultății și înclinația pentru arta sunetelor au motivat-o pe tânăra muziciană să susțină concurs în anul 2007 pentru ocuparea postului de corist în cadrul Coralei Academice a Filarmonicii din Craiova, unde activează și în prezent.
A cântat sub bagheta unor dirijori de renume național și internațional, cum ar fi: Sabin Pautza, Florentin Mihăescu, Alexandru Racu, Marius Histescu, Alexander Bălănescu, Edward Man, Diodor Nicoară, Valentin Gruescu etc. A susținut momente solistice în cadrul concertelor educative. 
A fost concurentă a show-ului muzical de televiziune X FACTOR difuzat de postul Antena 1, atât în anul 2012 cât și în anul 2014.
În paralel, îmbină cariera de corist cu cea solistică, colaborând la realizarea unor proiecte ce promovează stiluri muzicale diverse.

Joi, 21 septembrie 2017

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.