COMUNICAT DE PRESĂ: Zoltan Bela expune înainte de plecarea la Berlin

01.09.11 by

 

București, 30 august 2011. Vineri, 2 septembrie va avea loc vernisajul expoziției de pictură “In Medication: Feeling the Silence”, a artistului Zoltan Bela.

O parte a picturilor artistului expuse aici au fost alese de către Anca Poterașu Gallery pentru a participa la două dintre cele mai importante târguri de artă, Preview Berlin și Art Moscow.

Zoltan Bela este unul dintre cei mai importanți artiști contemporani ai momentului, lucrările sale fiind expuse în  galerii de artă din țară și din străinătate.

În cadrul seriei de lucrări Feeling in Silence, Zoltan Bela îşi prezintă cele mai noi perspective artistice interioare şi tehnici de meditaţie: pictate sub influenţa culturii japoneze, cea mai deosebită trăsătură a lucrărilor rezidă, după cum a intenţionat şi artistul, în posibilitatea acestora de a fi privite sau înţelese ca obiecte de meditaţie ele însele.

Picturile Koan şi Prana prezintă publicului afinitatea lui Zoltan Bela pentru arta japoneză: reprezentarea muntelui alb într-una dintre cele două imagini Koan este o vedere contemporană asupra muntelui Fiji, ca un raspuns la vederile lui Katsushika Hokusai, în timp ce urma penei imprimată în zapadă din cea de-a doua imagine Koan poate părea o replică sau un raspuns la sabia ideologică a lui Yukio Mishima; avalanşa de zapadă intitulată Breathe într-una dintre picturile Prana se aseamănă cu un stop cadru dintr-un film de Akira Kurosawa, iar Akashi Kaikyo Pearl Bridge, din cealaltă lucrare Prana, descrie precum într-o carte poştală un orizont asiatic înecat în ceaţa Japoniei.

Apoi, picturile Samsara şi Kosha îl trimit pe Zoltan Bela în diferite zone ale religiei, ca Hinduismul, Budismul, Jainismul, Sikhismul sau altele conexe acestora. Totuşi, dincolo de conotaţiile religioase, imaginea Samsarei pare să faca trimitere şi la principiul non acţiunii din scrierile lui Yasunari Kawabata, iar păianjenul şi musca din imaginea Kosha, care supun atenţiei problema conştiinţei umane, par realizate dintr-o pensulaţie ca un gest de kabuki.

Frumuseţea tuturor picturilor din această expoziţie, se adresează mai degrabă sufletului privitorilor decât intelectului acestora, deşi mesajul fiecărei lucrări este cumva asemanator unui gând…

Textul expozitiei a fost scris de Adina Zorzini, curator și critic de artă care trăiește și lucrează la București.

Expoziția este deschisă până la data de 28 octombrie 2011. În perioada 6 – 25 septembrie galeria va fi închisă pentru participarea la târgurile de artă Preview Berlin și Art Moscow.

_________________________________________________________________________________

Anca Poterașu Gallery este o galerie de artă dedicată artei contemporane, ce își propune să susțină și să promoveze inițiativele artistice și proiectele curatorilor români. Anca Poterașu Gallery susține atât artiștii consacrați, cât și tinerele talente, pe care își propune să le promoveze în afara spațiului românesc.

Preview Berlin este un târg de artă contemporană desfășurat în Berlin. Prima ediție a avut loc în 2005 și de atunci a devenit cel mai important eveniment de artă al capitalei germane, precum și un important eveniment artistic la nivel European.  Preview Berlin este organizat de către Kristian Jarmuschek, Rüdiger Lange și artistul Ralf Schmitt.

Moscow Art – International Art Fair este cel mai important eveniment de artă desfășurat în spațiul rusesc și unul dintre cele mai importante la nivel european. Încă din 1996, organizatorii târgului reunesc participanți din țări precum Rusia, Italia, Germania, Franța, Olanda,  Austria, Ungaria, Letonia, Anglia, Luxemburg, Suedia, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Ucraina și Serbia. Astfel, evenimentul a devenit unul fundamental pentru cultura rusă, făcând din Rusia o promotoare a artei contemporane și punând-o pe harta tranzacțiilor de artă.

Pentru mai multe informații:

Anca Poterașu                                                                                                                                   Ștefana Chivoiu

Manager Anca Poterașu Gallery                                                                                                        Public Advisor

contact@ancapoterasu.com stefana.chivoiu@publicadvisors.ro

Tel: 0744 342 944                                                                                                                                Tel: 0733 300 424

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.