COMUNICAT DE PRESA România, la cel mai important târg de artă din estul Europei

01.10.11 by

Anca Poterasu - manager si curator Anca Poterasu Gallery

București, 15 septembrie 2011. Anul acesta, România își trimite primii reprezentanți la Art Moscow, cel mai mare târg de artă contemporană din Estul Europei. Singura galerie românească invitată să participe la Art Moscow între 21 și 25 septembrie este Anca Poterașu Gallery, care va face cunoștință scenei de artă din Rusia lucrările artiștilor Florin Mitroi, Suzana Dan, Zoltan Bela și Donald Simionoiu.

Târgul Art Moscow este considerat unul dintre cele mai importante evenimente din Rusia și este recunoscut mondial nu doar pentru participarea unor artiști recunoscuți internațional, ci și pentru sumele cheltuite aici de pasionații de artă din întreaga lume. La una dintre edițiile anterioare ale târgului, Roman Abramovich a stabilit un record mondial în artă, când a cumpărat o lucrare cu 33,6 milioane de dolari.

Principalul scop al târgului este acela de a cultiva arta și de a crea un spațiu accesibil pentru artiști, unde să poată expune, care să le creeze vizibilitate și promovare și intrarea lucrărilor în colecții importante de artă.

Mai mult decât atât, organizatorii își propun să creeze un ambient propice pentru ca membrii comunității să înțeleagă valoarea economică a artei.

Din 1995 și până acum, evenimentul s-a bucurat de un real succes și a avut participări ale țărilor din toate lumea: Rusia, Italia, Germania, Franța, Olanda, Austria, Ungaria, Letonia, Anglia, Luxemburg, Suedia, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Ucraina și Serbia. Categoriile reprezintă fiecare parte a artei moderne: video și fotografie, pictură, sculptură și instalații.

La ediția de anul acesta, pentru prima oară de la înființarea târgului, va participa și România, reprezentată de o singură galerie, cea a Ancăi Poterașu. În cadrul galeriei, România va participa cu lucrările artiștilor: Florin Mitroi, Suzana Dan, Zoltan Bela și Donald Simionoiu.

Florin Mitroi (n. 1938 – d. 2002) a fost un pictor român cunoscut mai ales pentru stilul independent și principiile individualiste și non-conformiste pe care le promova. Lucrările sale se regăsesc în Muzeul National de Artă Contemporană, Muzeul Pomeranian, muzeul Szczecin din Polonia, muzeul Kupio din Finlanda. Printre cele mai importante se remarcă “Cel ce se pedepseste singur. Ştefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu: arta şi România între anii 80-90”, care a fost expusă de mai multe ori în Europa, la sediul Parlamentului European din Strassbourg sau la Klosterneuburg Abbey din Viena.

Suzana Dan (n.1976, Brașov) a fost eleva lui Florin Mitroi și una dintre adeptele stilului său. A avut numeroase expoziții în România și nu numai. Ultimele ei expoziții în grup au avut loc la Performance Art Institute din San Francisco, cu „Badly Happy: Pain, Pleasure and Panic in Recent romanian Art”.

Zoltan Bela (n.1977, Târgu Mureș), spre deosebire de Florin Mitroi și Suzana Dan, renunță la influențele promovate de ei, în favoarea realismului american și a esteticii romantice. Printre cele mai importante realizări se numără „București Transition Icons”, de la Galeria Carini&Donatini din Italia și expoziții de grup precum „I Am a Romanian: The Bucharest – Tel-Aviv Route” din Israel, „Out of Sacred” din Arrezo, Italia, „The Berlin Wall” la Galeria Promenade din Vlore, Albania.

Donald Simionoiu (n.1969, Buzău) a expus la Parlamentul European din Strassboug în 2006, în cadrul unei expoziții de grup, dar a avut și expoziții personale, precum „Untitleds” la Little Yellow Studio în București. În 2010 a participat la expoziția de grup „Zoommania”de la Muzeul Național de Artă Contemporană, iar în urma acesteia, lucrări de-ale sale au fost selectate pentru colecția muzeului.

Anca Poterașu Gallery este o galerie de artă dedicată artei contemporane, ce își propune să susțină și să promoveze inițiativele artistice și proiectele curatorilor români. Anca Poterașu Gallery susține atât artiștii consacrați, cât și tinerele talente, pe care își propune să le promoveze în afara spațiului românesc.

Moscow Art – International Art Fair este cel mai important eveniment de artă desfășurat în spațiul rusesc și unul dintre cele mai importante la nivel european. Încă din 1996, organizatorii târgului reunesc participanți din țări precum Rusia, Italia, Germania, Franța, Olanda, Austria, Ungaria, Letonia, Anglia, Luxemburg, Suedia, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Ucraina și Serbia. Astfel, evenimentul a devenit unul fundamental pentru cultura rusă, făcând din Rusia o promotoare a artei contemporane și punând-o pe harta tranzacțiilor de artă.

Pentru mai multe informații:

Anca Poterașu Ștefana Chivoiu

Manager Anca Poterașu Gallery Public Advisor

contact@ancapoterasu.com stefana.chivoiu@publicadvisors.ro

Tel: 0744 342 944 Tel: 0733 300 424

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.