COMUNICAT DE PRESĂ AZILUL – UN NOU SPECTACOL DE TEATRU SENZORIAL LABIRINT

27.07.14 by

Comunitatea Sibiană de Teatru Labirint are plăcerea de a prezenta noul spectacol de Teatru Senzorial Labirint (TSL), ”Azilul”, începând din 13 august, la Biblioteca Facultății de Medicină.
Atelierul care va naște acest spectacol va fi condus de Sebastian Dobrescu, student în anul III actorie Sibiu și președintele Comunității. El s-a îndrăgostit de această formă de teatru de mai bine de doi ani, și de atunci a lucrat cot la cot cu Iwan Brioc și a fost instruit de acesta prin numeroase ateliere, cel mai recent din Tallinn, Estonia. După ce a reușit să îl aducă pe Iwan în Sibiu în februarie 2014, Sebastian a înființat Comunitatea și a realizat trei labirinturi de mare succes. Aflat la al patrulea proiect, el promite o experiență puternică și de neuitat: “Teatrul Labirint nu este numai o simplă formă de teatru. Ea este magie. O magie vie care te cuprinde și care zburdă în interiorul tău. Orice miros, orice atingere, orice bătaie de inimă devină o clipă care se dilată și te lasă îmbătat de propria imaginație. Cu fiecare pas parcurgi kilometri întregi, dar totuși te simți ușor ca un fulg atunci când ești condus gentil de braț. Sentimentele se întrec între ele într-un circuit continuu și ai vrea să nu se mai oprească. Iubesc labirintul. Convingerea mea e că fiecare persoană ar trebui să experimenteze măcar odată această poveste. Apoi vor veni pentru a doua oară. “ Atelierul va începe pe 9 august, și în comparație cu celelalte spectacole TSL, de această dată publicul se poate implica mai activ, prin participarea la atelier și implicit la pregătirea spectacolului.
Invitații speciali ai spectacolelor anterioare au fost Marius Turdeanu, actor la Teatrul Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu, nominalizat la UNITER pentru rolul său în spectacolul “Maestrul și Margareta” (regia: Zoltan Balazs) și Cristian Stanca, cunoscutul actor sibian care a jucat în toate producțiile regizorului Silviu Purcărete. După ce a participat la reprezentația de teatru senzorial labirint, Cristian Stanca susține că a avut parte de o bucurie meditativă: “Am fost la un spectacol pe care l-am trăit şi care mi-a pus neuronii la o muncă intensă. Doar atât pot să vă spun. Este poate singurul spectacol pe care nu-l pot povesti şi asta datorită faptului că totul s-a produs în mintea şi în sufletul meu. Abia la final, după ce am văzut alţi participanţi la acest experiment (căci despre asta e, şi nu e vorba), ieşind plângând, suspinând, visând sau meditând la ce trăiseră, am aflat că echipa care reuşeşte această performanţă o face voluntar, fără să se bucure măcar de aplauzele noastre – pe care le merită din plin. Mulţumesc tuturor celor care mi-au oferit acestă bucurie meditativă!”
Teatrul Senzorial Labirint este o formă de teatru interactiv apărută în anii ’90 din Teatrul Suprimaților al lui Augusto Boal și inspirată de lucrările antropologului teatral Enrique Vargas. Concepută de regizorul galez Iwan Brioc, această manifestare artistică presupune o interacțiune directă și constantă cu spectatorul. În timpul unei reprezentații de teatru labirint, spectatorul este personajul principal din poveste. Labirintul are dublu sens în această formă de teatru. Nu doar că piesa propriu-zisă se joacă într-un labirint, dar odată cu parcurgerea fizică a traseului, spectatorul călătorește prin labirintul interior și trece prin diverse stări emoționale pe parcursul piesei. În comparație cu teatrul clasic unde spectatorul este un simplu observator, în labirint spectatorul este în același timp cel ce observă dar și cel ce e observat.

Comunitatea Sibiană de Teatru Labirint este în parteneriat cu Bridge Theatre.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.