Comunicat de presă

17.05.16 by

Teatrul Național din Craiova și Festivalul Internaţional Shakespeare Craiova transmite sincere condoleanţe Teatrului Saitama pentru o pierdere inestimabilă.

Ieri, 12 Mai 2016, s-a stins din viata marele regizor Yukio Ninagawa, fondatorul Teatrului de Arte Saitama din Tokio.

Yukio Ninagawa a regizat piesa Richard al II-lea, marele spectacol de deschidere al Festivalului International Shakespeare de anul acesta, special creat pentru acest eveniment.

Deși nu a fost prezent la Craiova, toți cei prezenți la festival s-au putut bucura de viziunea regizorală extraordinară printr-un spectacol ce a avut ecouri în toată lumea.

Ninagawa a debutat ca regizor în anul 1969 si s-a remarcat datorită numeroaselor sale adaptări după piesele lui William Shakespeare, printre care şi Romeo şi Julieta, Richard III şi 8 adaptări separate ale piesei Hamlet. 
În Craiova însă, Yukio Ninagawa este mai bine cunoscut pentru piesa Richard al II-lea, spectacolul de deschidere al Ediţiei a X-a a Festivalului Internaţional Shakespeare din Craiova, şi care a uimit atât prin bogata viziune regizorală şi jocul actorilor, dar şi prin atenţia la detalii şi originalitate.
Spectacolul prezentat la Craiova face parte dintr-o lungă serie de producţii ale lui Ninagawa, care au fost prezentate pe scene ale teatrelor din afara Japoniei, încă din anul 1983, când acesta şi-a făcut debutul european cu Medeea de Euripide în Grecia şi în Italia.
Calitatea regiei lui Ninagawa a făcut ca acesta să devină un membru al Shakespeare Globe Council, şi să primească şi Titlul official de Commander of the Order al Imperiului Britanic.

Mesajul directorului Festivalului Internațional Shakespeare, Emil Boroghină:

“Trecerea în eternitate a legendarului Yukio Ninagawa reprezintă o mare pierdere pentru teatrul mondial.
Primele noastre contacte cu domnia sa au început in 2007, când am reuşit să-i smulgem promisiunea că unul din exceptionalele sale spectacole shakespeariene va fi adus într-un viitor nu prea îndepărtat în România, la Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova.
Au trecut mai bine de 7 ani până când, în urma vizitei delegației Teatrului Saitama la ediția din 2014, acea promisiune a devenit o certitudine.
Yukio Ninagawa a produs special pentru scena Naționalului craiovean marele său spectacol “Richard II”, care a deschis cea de-a X-a ediție, dedicată împlinirii a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare.
Nu exagerăm cu nimic dacă spunem că “Richard II” al lui Yukio Ninagawa a înnobilat Festivalul Shakespeare din 2016 și pentru asta, recunoștiința noastră cât și a întregului Teatru Romanesc, este una fără de margini.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.