Colecția Cartier Istoric. Noi apariții

23.03.15 by

Incertitudine. Gândire strategică și relații internaționale în secolul XXI, ediția a III-a de George Cristian Maior, Editura Cartier 2015, colecția Cartier istoric, colecție coordonată de Virgil Pâslariuc.

maior

Incertitudinea este un cuvânt-cheie, care tinde, din păcate, să caracterizeze mult mai des decât ne-am dori discursul analitic și prospectiv despre realitățile și provocările secolului XXI, secol în care ne adâncim rapid. E destul de surprinzător, la prima vedere, că până și estimările publice oficiale ale unei comunități puternice de informații, precum cea americană, folosesc încă din titlu termenul “incertitudine” – “era incertitudinii” – atunci când se referă la analiza prezentului și a viitorului din perspectiva sfidărilor la adresa securității și ordinii generale la nivel global sau regional în secolul XXI.

GEORGE CRISTIAN MAIOR, profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, este autorul mai multor studii și volume pe teme precum geopolitică și relații internaționale, securitate și intelligence, drepturile omului și concepte de drept public. Totodată, a participat și a contribuit la o serie de conferințe naționale și internaționale în aceste domenii.
Licențiat în drept la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, instituție care i-a acordat și titlul științific de doctor în drept internațional pentru o teză nominalizată la premiul Most al UNESCO, George Cristian Maior a obținut diploma de master în drept internațional și comparat la Universitatea „George Washington”, în Statele Unite ale Americii.
Diplomat de carieră, și-a început activitatea în Ministerul Afacerilor Externe, iar ulterior a fost secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare din cadrul Ministerului Apărării Naționale, calitate în care a condus negocierile de aderare la NATO ale României. În perioada 2006–2015 a fost director al Serviciului Român de Informații.

Era Extremelor. O istorie a secolului XX (1914 – 1989), ediția a II-a de Eric Hobsbawm, Editura Cartier 2015, colecția Cartier istoric, colecție coordonată de Virgil Pâslariuc. Traducere din engleză de Liliana Ionescu.

eric

Nu știm unde mergem. Știm doar că istoria ne-a adus în acest punct și – dacă cititorii împărtășesc și sunt de acord cu argumentația acestei cărți – știm și de ce. Oricum, un lucru este cert. Dacă omenirea urmează să aibă un viitor recognoscibil, aceasta nu se poate face prin prelungirea trecutului sau prezentului. Dacă încercăm să construim cel
de-al treilea mileniu pe această bază, vom eșua. Iar prețul eșecului, adică alternativa la o societate schimbată, este întunericul.

Eric HOBSBAWM (1917 – 2012), „cel mai respectat istoric britanic”, s-a născut în 1917, în Egipt, într-o familie evreiască din Alexandria. Eric Hobsbawm și-a făcut studiile la Viena şi Berlin, iar din 1933 la Londra. A studiat la Marylebone şi King’s College în Cambridge, devenind în 1947 lector la Catedra de Istorie de la Universitatea Birkbeck din Londra şi profesor din 1970. În ultimii ani a predat la New School for Social Research din New York. A fost membru al Academiei Britanice și al Academiei Americane de Arte și Științe. Valoare ştiinţifică a fost recunoscută şi apreciată cu importanta distincţie Companion of Honour, în 1998.
Autor prolific, cu real talent literar, a reuşit să transpună istoria într-un limbaj accesibil, publicând peste 30 de lucrări. Toate cărțile sale au fost traduse în mai multe limbi. Cele patru volume, cele mai cunoscute, care cuprind istoria lumii de la 1789 până la 1991 au apărut în versiune românească la Editura Cartier în 2002: Era Revoluției (1789 – 1848); Era Capitalului (1848 – 1875); Era Imperiului (1875 – 1914). Prima ediție din Era Extremelor (1914 – 1991) a apărut în română în 1999.
A fost pasionat de jazz, semnând sub pseudonimul Francis Newton rubrica de critică muzicală a ziarului New Statesman.
La moartea lui Eric Hobsbawm, survenită pe 1 octombrie 2012, Niall Ferguson nota în The Guardian,: „Într-un timp în care mici diferenţe ideologice sau ocazia unor atacuri abominabile, Hobsbawm ar trebui dat drept exemplu pentru felul în care oamenii civilizaţi pot avea păreri diferite în privinţa unor mari probleme ale istoriei, dar pot cădea de acord în privinţa multor altora.”

Ultimele apariții în colecția Cartier istoric:

Rusia la răspântie de Oleg Serebrian;
Noul Machiavelli. Cum se gestionează puterea în lumea modernă de Johnatan Powell;
Unde e Aromânia? de Nicolas Trifon;
Antichitatea greco-romană la Nistrul de Jos și în teritoriile învecinate de Ion Țurcanu;
Managementul PR-ului politic. Vânătoarea de voturi electorale de Aurelia Peru-Balan;
Nici eroi, nici trădători. Scriitorii moldoveni și puterea sovietică în epoca stalinistă de Petru Negură;
Reinventarea tradiției. Alexandru Sturdza și Europa Sfintei Alianțe de Stella Ghervas;
Politica, statele și teama de Barry Buzan (ediția a II-a, revăzută);
Elemente de filozofie politică în gândirea creștină a Evului mediu apusean de Gabriela-Lucia Șiclovan;
Al Doilea Război Mondial. Memorie şi Istorie în Estul şi Vestul Europei, coordonată de Diana Dumitru, Andrei Cuşco şi Igor Caşu;
Ioan Basarab, un domn român la începuturile Țării Românești de Matei Cazacu și Dan Ioan Mureșan;
Politica externă a Uniunii Europene și conflictele post-sovietice de Nicu Popescu;
Universul, zeii, oamenii. Mituri grecești ale originilor de Jean-Pierre Vernant;
Istoria istoriilor mele de Ion Țurcanu.

În curând:
Dușmanul de clasă (ediția a II-a) de Igor Cașu;
Aromânii: pretutindeni, nicăieri (ediția a II-a) de Nicolas Trifon.

Gânduri bune,
Mircea Voinea,

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.