Ciao!

01.02.11 by

Asa  incepe si se termina orice conversatie in Italia, intre amici. Cu o luna de zile in urma, prietenul meu Fane, mi-a propus sa scriu cate ceva despre Italia. Ne cunoastem de multa vreme, chiar daca in ultimii 20 de ani ( o viata!!!) ne-am vazut de cateva ori. De ce?
Pentru ca sunt cam lenes dar si pentru ca el locuieste la Craiova iar eu la Bologna, in Italia.
Sunt mereu plin de entuziasm cand prietenii imi propun ceva nou; nu intotdeauna reusesc sa fac ceea ce-mi propun dar ma surprind si singur vazand ca incep sa pun impreuna cateva randuri cu vesti italiene.
Cred ca multi dintre voi au posibilitatea sa se informeze despre orice de pe internet…dar este dificil sa gasim multe vesti concentrate intr-un singur articol; este ceea ce-mi propun sa fac.
Va scriu din orasul unde locuiesc: Bologna. Am fost foarte norocos ca, prin pasajele facute aici, m-am oprit la Bologna. Imi amintesc si acum ca povesteam unei prietene ca-mi era frica sa si ies din gara din Bologna; ma impresionase foarte mult momentul atentatului din 2 august 1980. Acum surad gandidu-ma ca ma duceam cu voiosie in zone langa Napoli cu o mare prezenta a mafiei si-mi era teama sa vizitez Bologna.
Orasul in care locuiesc are o mare istorie; nu o sa va plictisesc mult dar imi face placere sa va spun ca numele civilizatiei vilanoviane este dat de localitatea Villanova (parte a localitatii Castenaso) din provincia bolognese unde, intre 1853 si 1855, au fost gasite resturile unei necropole continand 193 morminte; aceasta civilizatie s-a dezvoltat in particolar intre secolul IX si VII i.e.n.
Apoi Bologna incepe sa devina un centru urban de mare importanta pentru etrusci si celti si apoi pentru romani. Se pare ca numele Bononia, de unde isi trage numele Bologna de astazi, provine da un nume latino con etimologia celtica. Bona, in limba celtilor pare ca insegna un loc fortificat.
Sunt multe de spus despre oras…poate in numerele viitoare am sa va spun mai multe; dar doua sunt curiozitatile orasului mai importante pentru mine:
– Univeristatea din Bologna este considerata cea mai veche universitate a lumii occidentale; desi statutul universitar exista din 1317 toti istoricii sustin ca anul in care a fost creata este 1088.
– Orasul, multumita documentului “Liber Paradisus” (o carte cu legea emisa in 1256), este primul in Italia si printre primele din lume care a eliminat sclavagismul; orasul a platit proprietarii de sclavi de atunci pentru orice persoana eliberand sclavii si devenind un oras de oameni liberi

Destul cu Bologna. Sunt sigur ca o sa descoperiti si singuri multe lucruri despre oras sau o sa va stresez eu cu altele….ok…inteleg ca e bine sa schimb argumentul.
Avand in vedere ca am putin spatiu (pentru unii poate e prea mult) am sa va vorbesc de doua evenimente importante anul acesta. Le-am pus impreuna pentru ca sunt amandoua foarte serioase pentru italieni: sarbatorirea celor 150 de ani de la crearea statului unitar italian si…Carnavalul. E inutil sa va spun ca al doilea eveniment e mult mai important si mai interesant pentru toti; de multe ori ne gandim la distractia imediata si uitam ca suntem fructul unei evolutii si ca daca am ajuns aceste persoane si popoare nu este meritul nostru ci al celor care ne-au precedut.
Ei bine, pe 17 martie 1861, la Torino, sediul regelui Vittorio Emanuele II, s-a sarbatorit pentru prima oara proclamarea regatului de Italia. Anul acesta pe 17 martie o sa fie 150 de ani de la acea importanta data. Numai anul acesta o sa fie si sarbatoare nationala in asa fel incat se ne distram cum vrem sau putem. Este un punt de sosire al miscarii chemata Risorgimento. In toate orasele italiene sunt tot felul de activitati care celebreaza evenimentul.
Daca toti sunt bombardati cu initiativele culturale legate la sarbatorirea statului italian, multi se concentreaza, ca de obicei la inceputul anului, pe distractia si uitarea vietii de zi cu zi; si cum poti sa evadezi mai bine? Participand la Carnaval! Cuvantul Carnaval (in italiana carnevale) vine de la latinul carnem care inseamna eliminarea carnii; se refera, deci, la perioada de Quaresima (Postul mare inainte de Paste) in care consumul carnii era interzis. Carnavalul dureaza cateva saptamani si se termina cu Martea Grasa. In 2011 Martea Grasa este pe 8 Martie.
Sunt multe carnavaluri faimoase in Italia: Cento, Putignano, Milano; dar in pole position sunt cele de la Viareggio si de la Venetia. Costumele sunt superbe si participa persoane din toata lumea (mai ales la Venetia).
Asteptandu-va la Carnaval dar si la viitoarele intalniri in cadrul revistei va urez toate cele bune! Ca e bine sa ne spunem Ciao dar sa ne si amintim de cuvintele noastre romanesti!

Related Posts

Tags

Share This