“Cealaltă țară” se joacă în Burgtheaterul orăvițan, dar și la Palatul Costescu!

03.10.17 by

Zile frumoase pentru actorii Naționalului craiovean, care vor juca în două clădiri istorice, la o distanță de două zile, spectacolul Cealaltă țară, o adaptare după romane ale deținătoarei premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller, în regia lui Alexandru Istudor.
Din distribuție fac parte Romaniţa Ionescu, Adrian Andone, Marian Politic, Gabriela Baciu, Ştefan Cepoi, Vlad Udrescu, Corina Druc, Raluca Păun.
Astăzi, 3 octombrie, de la ora 19 spectacolul va fi jucat în faimosul teatru de la Oravița, copia fidelă a Burgtheater Viena (construit în 1720 și dezafectat în 1890), în cadrul Galei Teatrelor Naționale. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la înființarea sa. Teatrul din Oravița a fost construit în doar un an, în perioada 1816-1817, iar prima reprezentație a avut loc la 5 octombrie 1817. De remarcat faptul că Mihai Eminescu a călcat în acest teatru în anul 1868, prezent ca sufleor în trupa lui Pascali, care a susținut aici două reprezentații. În calitate de student la Viena, Eminescu a asistat și la spectacole ale Burgtheater, în Michaelerplatz, „la intrarea în Curtea împărătească”, unde a văzut, între altele, “Regele Lear”.
Pe 5 octombrie, spectacolul va fi jucat la Palatul Costescu, Drobeta-Turnu Severin, o altă clădire renumită, construită în perioada 1912-1924 la inițiativa unui mare iubitor de cultură, Theodor Costescu, care și-a sacrificat averea pentru finalizarea acestei impozante clădiri.


Cealaltă ţară este un scenariu dramatic care urmărește istoria personajului Irina și a familiei acesteia din România anului 1989 şi a încercărilor acestora de a părăsi ţară cu destinaţia Germania. Piesa explorează o serie de aspecte asociate cu emigrarea, fenomen legat intrinsec de istoria recentă a României. Textul propune o examinare complexă a fenomenului emigrării, nuanţând atât cauzele şi resorturile deciziei personajelor de a-şi părăsi ţara, cât şi efectele şi provocările cărora acestea sunt nevoite să le facă faţă odată ajunse în noua patrie. Scenariul dramatic a fost adaptat după trei dintre romanele scriitoarei române de etnie germană, Herta Muller. Cele trei romane sunt „Omul este un mare fazan pe lume” şi „Călătorie într-un picior”, „Incă de pe atunci vulpea era vânătorul”.

Craiovenii pot vedea spectacolul „Cealaltă țară” în data de 5 noiembrie, ora 17:00, la sala „I.D.Sîrbu”. Bilete disponbile la Agenția teatrală și online pe https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/162
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.