Cazul Sorescu așa cum a fost

03.07.18 by

Marți, 3 iulie 2018, orele 17,00, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, în sala „Ia te uită”, are loc lansarea volumului Cazul Sorescu așa cum a fost, autor: Ioan Lascu. Volumul este un dosar de presă alcătuit din cvasitotalitatea articolelor apărute în presa scrisă în perioada februarie-martie 1991. Materialele abordau evenimentele petrecute la redacția revistei Ramuri, recte conflictul dintre Marin Sorescu, redactor-șef al mensualului, și opt angajați – redactorul șef-adjunct Gabriel Chifu, alți șase redactori: Romulus Diaconescu, secretar general de redacție, Marius Ghica, Ion Buzera, George Popescu, Ioan Lascu, Sabin Gherman precum și secretarul de redacție Valentin Bazăverde. După fiecare articol inserat, Ioan Lascu intervine cu precizări menite să amendeze distorsiunile, exagerările, denigrările sau dezinformarea voită, în cazul celor care îi incrimanau pe cei opt care sesizaseră în scris conducerea de atunci a Uniunii Scriitorilor din România, președinte: Mircea Dinescu. Comentariile lui Ioan Lascu însoțesc de asemenea articolele favorabile „insurgenților”, și ele incluse în volum. Materialele se succed în ordinea publicării în numeroase ziare și reviste ale vremii.

Volumul Cazul Sorescu așa cum a fost se încheie prin inserarea unei minute a ședinței care a avut loc în cadrul Consiliului Uniunii Scriitorilor din România la 21 februarie 1991, minută redactată tot de Ioan Lascu, imediat după terminarea ședinței Consiliului U.S.R. Cartea a fost publicată din dorința sinceră și onestă de a restabili adevărul despre niște evenimente ce au stârnit controverse, diferende, au fost mistificate sau judecate cu obiectivitate, captând atenția presei și a obștii scriitoricești timp de câteva săptămâni. Cartea este totodată un document de istorie literară.

Despre volumul Cazul Sorescu așa cum a fost vor vorbi scriitorii Ionel Bușe, Ion Munteanu, Geo Constantinescu și Aurel Ștefanachi, editorul care a acceptat publicarea cărții la Editura TipoMoldova, Iași, 2017. Prezintă, Nicolae Coande.

*

„Gâlceava a ieșit din limitele unei dispute literare, sau ale unui simplu conflict de muncă – ceea ce și era efectiv – și a căpătat dimensiunile unei dispute cu substrat politic și ale unei campanii duse împotriva Uniunii Scriitorilor și, în subsidiar, împotriva Alianței Civice și a opoziției de dreapta unde erau înregimentați mai mulți scriitori din conducerea Uniunii.” (I. L.)

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.