Căpşunile şi Orfanii/Erdbeerwaisen – O călătorie spre o generaţie abandonată

23.09.14 by

Erdbeerwaisen_140922_048.jpg=1Teatrul Național „Marin Sorescu”, în parteneriat cu Teatrului de Stat Braunschweig (Germania) prezintă pe 27, respectiv 28 septembrie 2014 premiera absolută a spectacolului Căpşunile şi Orfanii/Erdbeerwaisen – O călătorie spre o generaţie abandonată, un proiect internațional al Teatrului Național „Marin Sorescu”, Teatrul de Stat Braunschweig și werkgruppe2. Spectacolul din 27 va avea loc la sala „Ion D. Sârbu”, de la ora 17, iar cel din 28 este programat la ora 19.
Organizațiile World Vision și Salvați Copiii (cu structuri teritoriale și în Dolj) au fost parteneri importanți pentru documentare. Ambele organizații au grijă de copiii migranților și de familiile acestora, în limita posibilităților. Niciuna dintre acestea nu beneficiază de sprijinul statului, fiind finanțate prin donații sau prin alte surse de finanțare neguvernamentală. Acestea întreprind acțiuni de sprijinire a copiilor după școală, asigurate de asistenți sociali, psihologi și cadre didactice. Goethe-Institut
Bucureşti a sprijinit de asemenea proiectul.Erdbeerwaisen_140922_040

După ambele spectacole, protagoniștii vor aavea un dialog cu publicul din sală.

Distribuția Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician)
Regia artistică Julia Roesler, documentarea Julia Roesler, Silke Merzhäuser, Gina Călinoiu
muzica originală Kim Efert, scenografia Adrian Damian, asistent costume Veronika Kaleja, dramaturgia Silke Merzhäuser, Axel Preuß, traducerea Alexandru Sterescu.
Asistent regie Maximilian Hanisch, asistenți stagiari Florian Berghöfer, Merle Kirchberger, Hanna Puder
Regie tehnică George Dulămea, Mircea Vărzaru

Premiera germană: Braunschweig 23 octombrie 2014 Hausbar, Großes Haus
Durata reprezentației cca. 90 minute, fără pauză

În anul 2013, în lunile septembrie și noiembrie, echipa de artiști de la werkgruppe2 au colaborat cu mai multe ONG-uri și au cunoscut o serie de cazuri sociale din Craiova și județul Dolj. Interviurile realizate le-au dezvăluit viața de zi cu zi a unor familii aflate în situații dificile. Textul dramatic este rezultatul exclusiv al discuțiilor realizate cu copii, bunicii și rudele lor. Rezultatele au fost transpuse într-un scenariu dramatic ce relevă aspecte emoționante ale vieții de zi cu zi, dar și aspecte legate de problematica intrării României în UE și urmările sale. Astfel, s-a dezvăluit o generație de bunici care nu cunoaște condițiile unei vieți sigure odată cu pensionarea, precum și faptul că multe familii trăiesc în situații precare din punct de vedere financiar. Toate interviurile au fost înregistrate sub anonimat, transcrise și transpuse într-un scenariu dramatic. Poveștile persoanelor intervievate sunt interpretate pe scenă de patru actori, doi din trupa permanentă a Teatrului de stat Braunschweig și doi din cea a Teatrului Național “Marin Sorescu” Craiova.

Titlul Căpşunile şi Orfanii (în germană „Erdbeerwaisen”) definește o generație de copii
din România, ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia,
Grecia sau Germania. Părinții sunt numiți “căpșunari”, indiferent că lucrează ca îngrijitori
pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, că sunt muncitori în construcții,
în șantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în
străinătate, inclusiv cei angajați la negru, reprezentând o cincime din forța activă de muncă românească. Atunci când părinții se află în străinătate, copiii lor rămân acasă, în țară. Proiectul “Căpşunile şi Orfanii” dezbate “prețul” absenței părinților: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinților absenți? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte cel mai acut lipsa lor? Ce urmări emoționale are acest lucru, pe termen lung, asupra copiilor și asupra întregii familii?

Sub titlul “The Art of Ageing”, opt teatre membre ale Convenței Teatrale Europene (CTE) organizează parteneriate pe termen lung, pentru a aduce în discuție această problemă – un astfel de parteneriat este cel dintre Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul de Stat Braunschweig. La cererea celor două teatre, colectivul artistic al werkgruppe2 a realizat proiectul teatral bilingv Căpşunile şi Orfanii / Erdbeerwaisen. CTE este cea mai importantă rețea de teatre din Europa, care a pus în legătură peste 40 de teatre publice din 25 de țări. Scopul acestei rețele este realizarea schimburilor interculturale și educația culturală, precum și inițierea proiectelor ransnaționale și apărarea intereselor teatrului în dialog cu instituțiile UE. “The Art of Ageing” este susținut financiar prin Programul Cultura 2007-2013 a UE.

Fondat în 1690, Teatrul de Stat Braunschweig este unul dintre primele teatre publice
din Germania. “Emilia Galotti” a lui Lessing și »Faust – tragedia primei părți« a lui Goethe
au avut premiera pe această scenă. Teatrul de stat este o instituție modernă cu cinci
secții artistice și aproape 500 de angajați. Anual au loc 30 de premiere de teatru, teatru muzical, dans, teatrul pentru copii și tineret și concerte ale Orchestrei de Stat.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.