Căderea în … primăvară

08.04.15 by

Iftimie Nesfantu autoportret

(…) Au trecut de atunci ani. Aflasem că ieromonahul Rafail, fiul lui Noica, s-ar fi retras într-un crâng din Apuseni, departe de falsa civilizaţie a Apusului (moţii spun crânguri pentru aşezările lor). Am încercat să-l caut. După câteva drumuri costisitoare şi fără nici un succes, am avut parte de o experienţă de viaţă mai puţin obişnuită. Când tocmai dădeam să plec (cred că era la a treia sau a patra încercare de a merge acolo) a apărut, urcând pe potecă. Mi s-a făcut ruşine că am îndrăznit să-i tulbur liniştea, îmi era teamă de întâlnirea cu El, nu ştiu. M-am ascuns în spatele unei tufe uriaşe de iasomie. Tocmai începuse să înflorească, erau flori către partea de sus a tufei, pe care nu le puteai ajunge cu mâna. Poteca, sălbăticită şi ea, era la mai puţin de doi metri de locul unde mă ascunsesem eu. S-a oprit, în dreptul aceleiaşi tufe (nu avea cum să mă vadă, dacă vederea lui ar fi fost asemeni celorlalţi oameni, tufa era aproape compactă. Mângâia, presupuneam eu, cu mâna sau cu privirea un lăstar cu boboci. L-am auzit vorbind. Vorbindu-i.
„Nu te-ai deschis încă. Deşi de mult trebuia să o faci… Ştiu, e rece…“
Am crezut că îmi vorbeşte mie, încă mai cred asta şi acum…
Cum L-am văzut eu de departe, mă putea vedea şi el… Şi-acum, ce fac?! mă întrebam. Şi chinuit de întrebarea asta şi de ruşinea ce mă cuprinsese, am auzit ceva ca un foşnet. Şi toţi bobocii care mai erau – cu sutele – pe tufa aceea uriaşă de iasomie – s-au deschis dintr-o dată…
Caderea-in-primavara-fotografie-de--Trestian-Gavanescu,--AFIAP
Foto: dr Trestian Găvănescu, AFIAP
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

1 Comment

  1. Daniela

    Un filozof japonez se plimba cândva într-o padure. Și, precum îi stă bine oricărui filozof, gândea. Tot mergând și gândind el, îi atrage atenția o creangă de copac lipsită de orice podoabă.
    Se oprește în fața ei și îi spune: vorbește-mi despre Dumnezeu! Și atunci creanga pe loc înflorește. (Culeasă din “Primejdia mărturisirii” – Nicolae Steinhardt)

    Şi Rafail Noica, fiul filozofului, vorbeşte cu iasomia despre Dumnezeu…

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.