CA UN VERS ROSTIT ÎN ŞOAPTĂ…

13.08.14 by

De la începutul anului 2014 şi până la această dată, membrii Cenaclului Epigramiştilor Olteni, loc unde se desfăşoară o activitate culturală diversă, au avut parte de multe surprize plăcute, materializate prin publicarea a numeroase volume de versuri, proză, literatură umoristică, unele de debut, altele de colecţie. În speţă, voi comenta întâi despre cel ce este Constantin IORDACHE apoi despre lucrarea domniei sale UN BUCHET DE CUVINTE, apărută la Editura Sitech din Craiova.
Scriitorul Constantin IORDACHE, cel ce-şi face apariţia într-o discreţie totală la şedinţele CEO şi rar se întâmplă să lipsească de la vreuna, aproape de fiecare dată prezintă câte un anume material. De aceea, apariţia volumului mai sus amintit n-a surprins, pentru că, era de aşteptat ca aceste materiale să fie adunate într-un volum şi publicate.
Dedicând acestui volum puţină atenţie, pe parcursul lecturii am surprins în context o paletă diversă de idei, materializate în poeme sau catrene ori am intuit un adevărat arbore genealogic exprimat într-un lirism liber simplist al unei solitudini dublată de temperamentul său ezitant, timid.
Volumul acesta, sugestiv intitulat UN BUCHET DE CUVINTE îl prezintă pe autor în triplă ipostază: omul religios care deseori se raportează la divinitate, liricul patriot ce aduce în prim plan sentimentul de a fi devotat ţării şi de a o apăra cu tot ce este uman şi nostalgicul istoric, creaţiile sale, constituind la un moment dat un refugiu dintr-o lume mercantilă. E conştient că acum, după ce peste domnia sa au trecut nişte ani, într-o lume a ciberneticii avansate, singurele-i arme la îndemână sunt cuvintele cu care mai stigmatizează pe unii, pe alţii dar într-un mod subtil, abia perceptibil pentru a nu deranja secretul, liniştea sau chiar decadenţa. Exemplu fabula de la pag. 117- LA CONCURS – din care reproduc morala, fără alte comentarii:
„Vezi adesea printre noi/Numeroşi Lei, Paralei/Ce-s de-o exigenţă rară,Îmblânziţi de-o secretară!”
Autorul pătrunde şi în lumea necuvântătoarelor doar ca să evidenţieze corespondenţa dintre aceasta şi cea a oamenilor: exemplu MOTĂNEL, pag. 105
„Vezi adesea printre noi/Nenumăraţi motănei,/Aventură şi arginţi/Nu concep a fi părinţi!” şi altele.
Tind să cred că a inserat între paginile acestui volum şi poezii pentru copiii şcolari, evidenţiind plimbarea pe deal cu bunica de mână – gest mai rar făcut azi -, culesul plantelor medicinale pentru menţinerea sănătăţii, cântecul ciocârliei, cositul, seceratul – acţiuni pomenite din ce în ce mai rar de către poeţi -, aratul cu „cinci tractoare” care întrerup concertul greierilor, dar mai important ca toate e menţiunea autorului „Zarea pare mai pustie/Chiar şi alte zburătoare/Alungate sunt de chimicale/ Eu mai sper să fiu de faţă/Să văd câmpul plin de viaţă,/Crângu-ntreg să fie-n floare,/România-n sărbătoare/Gătită ca o mireasă/Din frumoasă, mai frumoasă!” Ori, aceste versuri, deşi simpliste, spun multe.
Poetul Constantin IORDACHE dedică o parte a creaţiei sale primarului oraşului Craiova, evidenţiind în viziunea domniei sale o mulţime de calităţi pe care le ridică la rang de virtute „pentru har şi înţelepciune” , spune domnia sa şi toate exprimate în acrostih.
Nu lipseşte din acest volum nici pomelnicul patrioţilor de neam: străbunicul, bunicul, unchi, toţi căzuţi la datorie pentru România, p.56 – „Ecoul viselor ce-au tot visat/ Din veac în veac străbunii mei/Iubirea, cugetul curat,/Nădejdi în ample epopei/…………………..”
Aşa da patriotism, stimate domnule Constantin IORDACHE!
Am întâlnit în acest volum numeroase poeme scrise în acrostih şi dedicate d.lui Prof Dr. Ion PĂTRAŞCU, p.54, poetului Dumitru PARASCHIVESCU, p.46, scriitorului Adrian PĂUNESCU, p.4, lui Mircea URSEI, d.lui Ambasador Petre Gigea GORUN, unor scriitori români clasici, dar şi unor medici, unor colegi de cenaclu, ori unor persoane ale căror drumuri s-au intersectat cu cele ale autorului, construind castelul supraetajat, fără a respecta o ierarhie a valorilor sau timpului.
Temele multiple abordate de autor în acest volum, îmbogăţite cu buchete de cuvinte, aranjate într-o naturaleţe aparte ne conving de crezul său.
Un debut norocos! Succes în continuare!
10.08.2014
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.