Brugge – ciocolata, flamanzi si turisti

09.08.11 by

Nu-ti astepta corabia inapoi in port daca nu ai trimis-o in larg. (Proverb flamand)

Brugge, supranumit si Venetia Nordului, este capitala istorica a Flandrei de Vest (Flandra este regiunea de nord a Belgiei) si a fost capitala culturala a Europei in 2002.

Deja cunoscut in 1050 pentru canalul care ii oferea accesul la Marea Nordului si pentru portul sau, statutul de oras portuar este intarit in 1134 cand in urma unei furtuni foarte puternice acest canal este redeschis.  Comertul devine infloritor, in special cel textil, ajutand Bruggeul sa devina unul dintre cele mai cunoscute orase la inceputul secolului al XII-lea. Anglia, Scotia si Levent sunt doar trei dintre numele cele mai importante cu care Brugge facea negot.

Drepturile exclusive de import asupra lanei de oaie din Anglia au adus primele probleme importante. Una dintre cele mai cunoscute legende flamande, « Bruges Metten », a luat nastere datorita luptelor dintre francezi si flamanzi si este omagiata prin intermediul statuii din centrul orasului, inaugurata in 1887.  Atras de posibilitatile intrevazute in aceasta regiune si profitand de nemultumirile negustorilor fata de stilul de conducere al contelui de Flandra, Filip IV al Frantei a atacat orasul si l-a numit guvernator pe Jaques de Chatillon. Ca raspuns la cucerirea neasteptata, flamanzii au patruns noaptea in locuintele francezilor din Brugge. Pentru a-i deosebi pe francezi de nativi ii puneau sa repete expresia « schild en vriend », scut si prieten. Toti cei care nu pronuntau corect erau ucisi. Niciun francez nu a a fost crutat.

Un raspuns la acest « incident » a fost Batalia Pintenilor de Aur din 11 iulie 1302, De Guldensporenslag, langa Kortrijl (Courtrai) care explica de altfel si retincenta actuala a flamanzilor fata de francezi si fata de limba franceza. Regele Frantei a trimis o armata numeroasa condusa de Robert II d’Artois, care apropiindu-se de victorie a retras armata si a trimis cavaleria formata din nobili sa isi asume victoria. Cavaleria a fost infranta, urmarita pe o distanta de zece kilometri si ucisa in totalitate. Pintenii de aur luati de la nobilii francezi ucisi au fost expusi aproape zece ani in catedrala din Courtrai, inainte de a fi recuperati de francezi.

Din punct de vedere turistic, Brugge este foarte vizitat. Intreaga sa economie are la baza turismul, dar totusi acest lucru nu intervine in aspectul medieval al orasului. Magazine cu suveniruri la fiecare pas, tururi ale orasului in trasura, cu vaporasul sau pe bicicleta, hoteluri peste tot. Si bineinteles magazinele specializate in ciocolata, unul dintre cele mai « delicioase » motive pentru a vizita Belgia. Muzeul Choco Story – inchis la momentul vizitei mele, este prezentat in ghidul orasului ca fiind o incursiune in lumea mayasilor si aztecilor care considerau ciocolata ca fiind bautura zeilor si boabele de cacao drept moneda de schimb.

Desi are numeroase muzee, multe dintre ele erau din pacate inchise la ora 18. Mi-ar fi placut sa vizitez Muzeul Diamantului, Muzeul cartofilor prajiti – Frietmuseum in flamanda, musée de la frite in franceza – si Lumina Domestica – cel mai mare muzeu al luminii artificiale avand cea mai mare colectie de torte, lampi, becuri si leduri din lume – si Centrul Dantelei.

Turnul cu ceas din centrul orasului – Beffroi de Bruges in franceza, este punctul principal de atractie. Cele 46 de clopote anunta fiecare fix pe ritmurile Odei Bucuriei. In interoriul sau sunt expuse opere ale lui Salvador Dali.

Cunscut ca oras al indragostitilor, alte doua puncte de atractie in Brugge sunt Lacul Iubirii si Podul Indragostitilor, unde se fac zilnic zeci de juraminte de iubire.

Pentru un orasel care se afla la mai putin de o ora cu trenul de Bruxelles si la 70 de km de Lille, Brugge ofera foarte multe. Pe langa partea istorica deosebit de semnificativa atat pentru Franta cat si pentru Belgia are si acel « je ne sais quoi » care te indeamna sa revii de cate ori ai ocazia, depasind aspectul « cosmetizat » pe care il au in general punctele de atractie turistica dar oferind turistilor tot ceea au nevoie. In anumite duminici se organizeaza o piata de vechituri unde se gasesc adevarate piese de colectie, de la masini de scris, la portelanuri, tablouri, broderii si diverse obiecte artizanale. Preturile nu sunt deloc mici raportate la normal, dar pentru un colectionar sunt acceptabile. Cu toate ca Brugge nu duce lipsa de baruri si restaurante, de cele mai multe ori cozile cele mai mari sunt la renumitele friterii, rulote in care se vad cartofi prajiti.

Facand adunarea si tragand linie pot spune ca este un oras care merita vizitat si care prezinta foarte bine notiunea de « flamand ».

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.