Brazilia este numai samba?

10.06.11 by

Ciao!

Brazilia? Este numai samba,  carnaval si favelas! Este ceea ce ne transmit in mod obisnuit televiziunile din toate tarile. Calatoresc destul de mult in ultima vreme; lucrul pe care-l fac, trebuie sa fiu si eu la moda si sa folosesc cuvintele in limba engleza…”Export Manager” (ne aducem aminte cand ne intrebau, cand eram mici…ce vrei sa faci cand o sa fii mare? Inginer, cantaret, tehnician, instalator…nu m-am gandit niciodata ca o sa ajung sa fiu Export Manager J), ma duce in multe locuri de pe glob. Anul acesta am vizitat Germania, Franta, India, Ungaria, Brazilia vizitand clienti si parteneri in aceste tari.

Aveti dreptate…ideea era de a vorbi despre Brazilia si nu despre mine. Efectiv, inainte de plecare, ma gandisem la distribuitorul nostru din Sao Paulo, dar si la samba si splendidele brasiliane care ni se prezinta dansand toata ziua in timpul carnavalului.

Odata ajuns la Sao Paulo am inteles ca, fiind iarna acolo, se danseaza foarte putin si lumea, ca in Italia, Romania si alte tari, incearca sa traiasca in mod demn, luptand zi de zi pentru a-si asigura traiul. Nu vreau sa discut despre problemele Braziliei. N-am avut timp sa le cunosc.

Doresc sa va transmit ceea ce m-a impresionat in mod deosebit: statuia lui “Cristo Redentore” la Rio de Janeiro (o minune si ca realizare si ca pozitie), plajele de la Copacabana si Ipanema (nu sunt mai frumoase decat Mamaia sau altele de pe glob dar sunt faimoase pentru muzica si caldura tropicala (a persoanelor, nu numai meteorologica)) si, partea extraordinara, imbratisarile pe care le-am primit in timpul vizitelor “de lucru”.

In Italia (dar si in alte tari) nu m-am gandit niciodata sa intru in biroul unui responsabil de achizitii sau de vanzari si sa terminam intalnirea imbratisandu-ne. Ei bine…in Brazilia, DA! Este adevarat ca a jucat mult faptul ca ma prezentam ca italian si acolo orice persoana pe care o intalnesti are un bunic sau un strabunic italian, deci vedeau in mine un fel de var pe care-l intalnesc dupa multa vreme, dar persoane de mare importanta (vorbesc de intreprinderi unde lucreaza 10.000 sau 15.000 de oameni) ma salutau cu surasuri si imbratisari familiare. Ce sa va spun despre reactia japonezilor din Brazilia care au avut acelasi mod de a purta cu mine?

M-am intors acasa cu aceasta senzatie de caldura omeneasca pierduta pe batranul continent de frica de a nu avea posibilitatea de a ne apara de propriile noastre sentimente, dar si cu placerea de a fi trait o experienta splendida.

Si acum…va imbratisez pe toti si pe curand.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.