Avangarda revizitata. Editia a IV-a: AVANGARDA DIN ROMANIA Avangarda Europeana in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei Editia a IV-a: AVANGARDA DIN ROMANIA Sesiunea a VII-a: CONSTANTIN BRANCUSI

27.09.14 by

Miercuri, 24 septembrie, ora 20.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – Sala „Jean Georgescu”
Sambata, 27 septembrie, ora 20.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – sala „Jean Georgescu”

Artisti: Constantin Brancusi, Irina Codreanu, Cornel Mihalache, Vava Stefanescu

Curator: Igor Mocanu
Organizator: Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei

In anii ’50, in RPR personalitatea lui Constantin Brancusi era una indezirabila, opera catalogata decadenta si aproape degenerata de catre minti luminate precum Calinescu sau Graur, in 1956 are loc prima retrospectiva bucuresteana a operei lui Constantin Brancusi, organizata, printre altii, de criticul si istoricul de arta Marin Mihalache, iar in 1967 are loc la Bucuresti unul dintre cele mai mari colocvii internationale dedicate operei sculptorului modernist francez de origine romana. Pana in anii ’70, regimul comunist si cultura romana generata de acesta se angajeaza intr-un demers de reasimilare si, pe undeva, de aculturatie a imaginii si operei artistului, cu puternice accente asupra laturii etnice a acesteia din urma, gasindu-i-se vestigii si reminiscente folclorice chiar si acolo unde nu era deloc nevoie. Ba dimpotriva, Constantin Brancusi a fost unul din cei mai acerbi insotitori ai avangardelor istorice, opera acestuia fiind expusa de fiecare data in vecinatatea unor Picasso, Duchamp sau Marcel Iancu, fie in Europa, fie in SUA. Documentarul creat de Cornel Mihalache in 1996 este, desi indirect, pe de o parte, una din primele incercari implinite de a deconstrui imaginea patriotarda a unui Constantin Brancusi nu demult acceptat de cultura autohtona, insa cu pretul angajarii operei acestuia in discursul nationalist al vremii, iar pe de alta parte, o exegeza de pionierat care il replaseaza pe Brancusi in proximitatea de drept a avangardei. Am pus lucrarea documentaristului si brancusologului Cornel Mihalache ca prefata la cele cinci documente cinematografice inedite, aflate in Arhiva Nationala de Filme din Romania, pentru o mai acuta observare a modului in care a fost asimilata, incepand cu 1964, personalitatea sculptorului de origine romana de catre regimul comunist.

BRANCUSI
Romania, 1996, Documentar, 79 min
R. Cornel Mihalache
S: Cornel Mihalache
I. Alex Goldgraber
Montaj: Teodora Apolozan, Elisabeta Zamfirescu
Editor: Remus Stoica
Muzica: Mircea Octavian
Sunet: Radu Zamfirescu
Asistenti: Andreea Stroescu, Cristina Grigore, Gheorghe Cocoru, Vasile Grigore
Costume: Geta Solomon
Efecte speciale: Liviu Georgescu
Grafica: Radu Vintila
Referent: Barbu Brezianu
Secvente: René Clair, Erik Satie
Cu: Traian Rocsoreanu, Dan Nasta, Varvara Stefanescu, Constantin Draganescu
Producator: Felicia Cernaianu, Studio Cinerom, Sahia Film

CONSTANTIN BRANCUSI. HOBITA – PARIS
Romania, 1964, reportaj
Producator: Actualitatea in imagini 46 / 1964, subiect d.

Constantin Brancusi. – Imagini din Hobita, Oltenia, locul nasterii lui Constantin Brancusi si din atelierul din Muzeul de Arte Frumoase din Paris al sculptorului. Imagini din Craiova si Targu Jiu cu lucrarile sculptorului; apar Masa Tacerii si Coloana Infinitului.

COLOCVIUL „CONSTANTIN BRANCUSI”
Romania, 1967, reportaj
Cu: Ion Jalea, Pompiliu Macovei, Jacques Lassaigne, G. Oprescu, Dan Haulica, Carola Giedion-Welcker, Petru Comarnescu, V.G. Paleolog, Irina Codreanu, Octav Doicescu, René de Solier, Giuseppe Marchiori, Juliusz Starzynski, Ion Frunzetti, Barbu Brezeanu, Sidney Geist, Bogdan Urbanowicz, Mac Constantinescu, Mircea Deac, N. Argintescu-Amza, Giulio Carlo Argan, Ion Vlasiu, Eduard Trier, Nurullah Berk, Nora Eliasberg, Tony Spiteris, Werner Hofmann, Etienne Hajdu, Adrian Gheorghiu, Lida Wachtova, Valeriu Rapeanu, Palma Bucarelli, Dan Grigorescu, Anton Damboianu, Tretie Paleolog, Adrian Petringenaru, Amelia Pavel, Mircea Popescu
Producator: Actualitatea in imagini nr. 42 / 1967, subiect d.

Reportaje. – Lucrarile Colocviului „Constantin Brancusi”.

IRINA CODREANU LA SALA DALLES
Romania, 1968, reportaj
Producator: Saptamana in imagini nr. 23 / 1968, subiect d.

Reportaje. – Irina Codreanu, eleva lui Constantin Brancusi organizeaza o expozitie de sculptura la Sala Dalles.

CALATORII PRIN JUDETUL GORJ
Romania, 1968, reportaj
Producator: Saptamana in imagini nr. 25 / 1968, subiect b.

Calatorii prin judetul Gorj. Vechi coordonate de istorie si spiritualitate romaneasca. – Imagini din judetul Gorj: din satul Vladimiri, unde s-a nascut Tudor Vladimirescu, din satul Vadeni, unde s-a nascut Ecaterina Teodoroiu, cu Coloana Infinitului, cu sondele de la Ticleni si cu mina de la Rovinari unde se realizeaza noi investitii.

CONSTANTIN BRANCUSI LA MUZEUL DE ARTA DIN BUCURESTI
Romania, 1970, reportaj
Producator: Saptamana in imagini nr. 24 / 1970, subiect e.

Expozitii. – La Muzeul de arta din Bucuresti este deschisa prima expozitie europeana a lui Constantin Brancusi. Imagini cu operele sculptorului.

Multumiri speciale: Cornel Mihalache, Vava Stefanescu

Mai multe detalii:
https://www.anf-cinemateca.ro/
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.