“Arta este singura formă liberă de exprimare…” (interviu cu Paul Cristian Cordoş)

21.08.13 by

Povestea ta e minunată. Trăieşti efectiv pentru artă. Consideri că 9această pasiune arzătoare te poate face să te simţi cu adevărat împlinit? Ce ar trebui să înţelegem prin artă?

– Am găsit în cele din urmă scopul pentru care trăiesc, energia creativă mă îndeamnă să fiu așa azi și aici. Cu siguranță îmi trăiesc visul iar împlinirea o percep ca o stare continuă de bine, este parte din drumul pe care îl parcurg și mă bucur în fiecare clipă de tot ce se întâmplă în viața mea în fiecare zi. Arta pentru mine este singura formă liberă de exprimare, cenzura în artă apare atunci când pasiunea este înlocuită de bani.6

Orice artist are nevoie de un atelier unde să poată lucra. “ArtBending” – este studioul tău independent în care se nasc zilnic diverse suveniruri cu totul excepţionale. Cum a luat naştere acest mediu miraculos al creativităţii? Şi pentru că este inevitabil să nu te întreb, în ce mod ţi-a schimbat ArtBending Studio propria viaţă?

– Până la ArtBending a fost un proiect/atelier despre care nu am vorbit: Studio5 și înainte de acesta a fost Le Signal – piesa lui Brâncuși. De la Paris a început totul dintr-o disperare de a mă caută și de a mă descoperi ca artist. Asta se întâmpla cu mulți ani în urmă. Am contemplat mult arta stradală și am colindat străzi și cafenele până când am prins energia creativă corectă. În 2007 am început să manufacturez primele piese decorative de perete și conceptul one line design în atelierul concept numit Studio5. L-am denumit așa pt că 5 este ziua mea de naștere și o cifră care îmi place. De curând am fondat Art Bending Studio și aici sunt “one man show” design, manufacturare, PR etc. Referitor la schimbarea vieții, sunt sigur că mi-am schimbat viața singur fără Art Bending; am descoperit o energie pozitivă infinită care mă ajută să fiu tot ce îmi doresc fără eforturi fizice sau spitituale, totul se întâmplă liber, de la sine, eu doar îmi urmez sufletul.

Ai studiat în trecut design interior la Şcoala Populară de Artă 7“Tudor Jarda”. Cât de necesare şi totodată cât de utile sunt aceste şcoli de artă din România? Mai sunt oare elevii interesaţi în ziua de astăzi de asemenea studii?

– Am studiat mult și cercetez și acum dar indiferent de școala absolvită fie populară de artă sau universitate de design, cel mai important este să îți placă ce urmează să faci și asta pentru că în artă nu ești angajat / artist 8 ore/zi, în artă ești din momentul în care începi până când mori. Școala este un punct de pornire, nici nu se discută, dar la un moment dat rămâi doar tu cu energia și puterea creativă – iar de aici începe frumosul. Referitor la studii, am învățat singur, fundamentul la ateliere de la Paris și de diferiți artiști stradali și am urmat cursuri la Universitatea Tudor Jardă din Cluj. Am învățat că în artă trebuie să înveți până când te simți pregătit și pentru că totul se schimbă, cred că școala de artă ar trebui să fie perpetuă și tocmai de asta de câțiva ani Universitatea de Artă și Design organizează cursuri de master și doctorat.

În orice domeniu mi-am dat seama că esenţial este harul. Crezi că această capacitate de a fi creativ se dobândeşte treptat sau practic, ne naştem “demiurgi” ?

– Nu știu cum ne naștem dar în viață ai numai două variante de răspuns la întrebările care apar. M-am inspirat puțin de la fiecare artist până într-o zi când mi-am dezvoltat stilul propriu. Nu știu dacă poți să creezi ceva fără talent sau dacă ai talent imens dar nu muncești, cred că e nevoie de echilibru.

Ceea ce faci zilnic pretinde un efort colosal, un efort susţinut în permanenţă. Cum reuşeşti să te dedici, paradoxal, prietenilor sau familiei?

– Efort este doar când faci compromisuri, iar întâlnirea cu cei dragi se întâmplă natural : ei fac parte mereu din viața mea.

Cât de bine se vând în România obiectele din sârmă?

– Sunt abia la început, este prea devreme să trag concluzii.

8 Sunt sigură că printre produsele lucrate artistic din sârmă mai ai şi altă pasiune. Care este aceea?

– Îmi dedic aproape tot timpul studiolui în care lucrez și cred că sârma este singura pasiune, dar de o vreme de când am început să postez fotografii cu piese mă simt atras de fotografia artistică.

În tinereţe suntem adesea luaţi de val. Ne hotărâm prea greu în alegerea unei viitoare meserii. Crezi că arta poate fi o soluţie? Pot tinerii să accepte în vieţile lor această îmbinare dintre utilitate şi pasiune? Ce sfat le oferi tututor tinerilor iubitori de frumos?

– Sunt mai mereu luat de val și eu dar am învățat să îmi păstrez echilibrul și să îmi urmez calea. Nu este necesar să ai scopuri din fragedă tinerețe, fiecare perioadă de viață are farmecul ei – cel mai bine este să trăiești visul pe care îl ai cu orice preț.

De cele mai multe ori un creator se izolează într-un univers propriu de trăiri şi emoţii vii, puternice. Unii fug de oameni chiar. Ce relaţie există între tine şi cei care deşi nu te cunosc personal, apreciază ceea ce faci? Cât de importantă este părerea oamenilor referitoare la propriile tale creaţii? Te-ai confruntat până acum şi cu opinii negative?

– Sunt sociabil și îmi place să întâlnesc și să discut cu oricine despre orice, am nevoie de oameni în jurul meu cu care să schimb păreri, gesturi și energii. Fuga și izolarea nu sunt soluţii pentru mine. Când am început să manufacturez primele piese, prietenii erau contrariați pentru că nu au mai avut contact cu asemenea experiență artistică, dar m-au susținut și m-au încurajat mereu. Sunt convins că au să fie voci care să își exprime ferm dezacordul cu arta pe care o promovez, dar asta o să mă ajute să fiu mai bun, să mă dezvolt.

Mai am o singură întrebare. Ce planuri de viitor ai? Sunt sigură că nu vrei să te opreşti aici.

– Încerc să fiu cât mai aproape de realitate și să păstrez linia de 10la care am pornit. Rămân fidel artei stradale, evenimentelor spontane în care apar cu colacul de sârmă. Pe lângă asta mă pregătesc pentru prima expoziție de galerie unde intenționez să expun singur. Lucrările sunt total diferite față de cele pe care le-am manufacturat până acum. Sunt în căutare de colaborări permanente cu magazine de profil din țară și străinătate și vreau să dedic o parte din timp pentru design de corpuri de iluminat ambiental.

www.omniscop.ro

Pe Paul Cristian îl puteţi găsi aici : https://www.facebook.com/PaulCristianCordos sau pe pagina: https://www.facebook.com/art.bending

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.