Aniversare…cand ni se pare!

14.09.12 by

A trecut vara! Acum realizez ca sunt deja in septembrie si toamna este aici, imbratisandu-ma ca o indragostita care ma astepta de multa vreme! Sunt inca in vacanta si ma pregatesc sa incep din nou lucrul…nu-mi lipseste prea mult dar nu am de ales!

Dar asta o sa fie maine. Astazi o fac din nou plimbarea in centrul orasului care ma umple de culori si placere (Bologna este splendida…veniti sa o vizitati, daca aveti ocazia).

Pe scari o intalnesc pe Federica, superba pustoaica de la etajul 1, care este plina de bucurie! I se citeste pe fata: Ciao Adrian, seara aceasta sarbatoresc 20 de zile de cand il cunosc pe Gino…e superb, inteligent, il iubesc. 20 de zile…hmmm multe pentru Federica dar…are 20 de ani si seamana cu un magnet…e imposibil sa nu-i simti atractia. Ii urez o seara placuta si ma intorc la ideea plimbarii.

La cutia de scrisori vad revista pe care o astept cu placere la fiecare 2 luni; o rasfoiesc rapid si observ ca are un articol despre un personaj care-mi este foarte aproape: Muzio Clementi, mare compozitor si profesor de pian care s-a nascut in 1752…daca Federica sarbatoreste 20 de zile de “logodna” cred ca si eu pot sa scriu cate ceva despre Clementi la 260 de ani de la nastere.

Cineva definea cultura ca “suma cunostintelor care ne raman dupa ce am uitat tot”! Ei bine Clementi apartine culturii: in afara conservatoarelor sau a scolilor de muzica…nimeni nu-l cunoaste. Dar este considerat o personalitate intre Mozart si Chopin, 2 nume destul de cunoscute, nu?

Ca de obicei pe internet puteti gasi o multime de informatii despre marele compozitor. Aici vreau sa va spun ca este celebru meciul de pian intre Mozart si Clementi, in 1781, la Viena terminat….la egalitate (imparatul nu a reusit sa-i dea victoria lui , chiar daca juca acasa).

In plus, ca a fost un mare compozitor de pian, a organizat si o intreprindere care a construit piane si ca, mai ales, a fost un mare profesor, pregatind, printre altii, pe Berger care devenea profesorul lui Mendelssohn si pe Kalkbrenner care, mai tarziu, o sa-l invete pe Chopin.

Sa nu uitam ca l-a intalnit pe Beethoven caruia i-a dat multe idei despre gustul britanic (marele Ludwig dorea sa fie si mai apreciat in Anglia, iar Clementi voia sa detina monopolul operelor lui Beethoven in aceeasi tara, avand in vedere ca locuia acolo de multa vreme).

Propunerea mea: ascultati micile sonatine op. 36 si apoi…cam tot ce gasiti de Muzio Clementi….pana si Mozart era invidios de bucuria transmisa de operele italianului.

DO MI DO SOL SOL FA MI RE DO SI DO SI DO RE DO MI LA SOL ( fara sa le cantam sunt deja placute urechii).

www.omniscop.ro

Related Posts

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.