Am primit la redactie: Fraţi şi surori din Timoc,

14.03.12 by

         Lumina primăverii vine la Negotin şi în tot Timocul o dată cu noua ediţie a revistei europene Lamura, editată la Craiova de un grup de profesori universitari şi jurnalişti, sub egida Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi  Asociaţiei Culturale ProEuropa LAMURA.

         Reînnodăm, acum, firul tradiţionalelor noastre întâlniri de suflet şi colocvii tâmplă lângă tâmplă, inimă lângă inimă.

         Deşi nu am mai poposit aici, la Dumneavoastră acasă, de vreun an, dialogurile noastre nu s-au întrerupt şi nu se vor întrerupe niciodată.

         În toamnă, la 23 noiembrie 2011, am găzduit – la Prefectura Dolj – întâlnirea Asociaţiei Studenţilor Timoceni din Craiova cu doi reprezentanţi de frunte ai românilor din Timocul sârbesc.

Acest eveniment este anunţat încă din prima pagină a revistei Lamura, prin fotografia care prefaţează pagina a 42-a din revistă, dedicată acestui eveniment.

Bogatul sumar al noii noastre ediţii cuprinde un buchet de articole în care se regăseşte grija comună pentru soarta fraţilor noştri şi surorilor noastre din sudul Dunării, în care se vorbeşte un frumos grai oltenesc.

Iată câteva dintre aceste materiale: interviul cu Cristea Sandu Timoc, realizat de Ion Longin Popescu; ampla relatare a scriitorului Ioan Cârssia despre al XX-lea Congres ASTRA de la Timişoara; pagina cu interviul acordat, în toamnă, la Craiova, de părintele protopop Boian Alexandrovici; pagina semnată de prof. univ. dr. Ion Toma (din Bucureşti) sub titlul „O limbă străveche, un alfabet nou şi …o mare farsă”; punctele de vedere susţinute de acad. Nicolae Dabija, Vasile Tărâţeanu, Ivan Alexandrov şi Ion Cizmaş la Congresul Spiritualităţii Româneşti de la Alba Iulia; Rezoluţia nr. 12.813/ 25.01.2012 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE); prima parte a studiului ştiinţific realizat de Annemarie Sorescu Marinkovici despre cultura populară a românilor din Timoc; partea a cincea din manualul de istorie scris de profesorul craiovean Valentin Băluţoiu.

Toate acestea, împreună cu elementele de dată recentă privind apărarea drepturilor comunităţii noastre din Timocul sârbesc, vă invităm să le dezbatem la Centrul de Presă din Negotin/ sediul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, în ziua de …………. 2012, de la ora……

Vă invităm, din inimă, pe toţi cei interesaţi.

 Din Craiova şi Oltenia bravului Voievod Mihai Viteazul – noi semne de lumină şi dragoste frăţească.

Dăruim fiecărui participant exemplare din Revista europeană Lamura, supranumită revistă-bijuterie, mină de aur în câmpul presei culturale româneşti, care slujeşte cu bună credinţă şi respect al adevărului istoric păstrarea identităţii culturale a comunităţilor noastre de pretutindeni.

În Marele Post al Paştelui, vă îmbrăţişăm cu dor şi drag, aşteptându-vă la colocviul frăţesc de la Negotin.

Laudă şi lui Dumnezeu mulţumire, pentru noul prilej de bucurie !

 

Preşedintele Asociaţiei Culturale ProEuropa Lamura,

                        Prof. DAN LUPESCU,

Director fondator al Revistei europene Lamura

 

Craiova, 3 martie 2012

        

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.