Am fost la GAUDEAMUS

25.11.12 by

Joi, 22.11.2012, dimineaţa am plecat spre Capitală să vizităm Târgul de carte de învăţătură GAUDEAMUS. Nu a fost o zi cu număr de întâmplări demne de notat (lansări, conferinţe, mese rotunde) şi nici cu înghesuială.

În mijlocul rotondei, ca de obicei, se lăfăiau standurile baştanilor din Asociaţia Editorilor Români (A.E.R.), cu exponate mai puţine şi, implicit, suprafeţe alocate mai mici ca în alte dăţi. Gura târgului vorbeşte de preţuri între 70 şi 80 de euro/m2.

Am remarcat calitatea ridicată a cărţilor: hârtie foarte bună, toate coperţile plastifiate, multe titluri cu coperţi tari, reproduceri fotografice de calitate ridicată, preţuri accesibile (majoritatea lucrărilor se vindeau cu între 20 şi 30 lei). Pe ansamblu, reducerile de 10, 15 sau 20% au fost mai mici ca la ediţiile precedente, deoarece preţurile de raft au scăzut faţă de aceleaşi ediţii. Criza economică îşi spune cu prisosinţă cuvântul, tăind din lăcomia tradiţională a doamnelor şi domnilor editori. Reumanizarea lumii editoriale este salutară, în general, şi, mai ales, în vremuri de restrişte. Subliniem numărul mare de traduceri, fapt ce probabil se datorează banilor europeni care s-au alocat acestui tip de lucrări.

Calitate ridicată am remarcat şi la producţiile editoriale ale instituţiilor de învăţământ suprior, unde sunt publicaţi cu precădere dascălii acestora. Ne-a plăcut bogăţia de exponate a editurii Presa Universitară Clujeană şi ne-a întristat cantitatea mică de carte a editurii Universitaria Craiova.

Printre vizitatori am observat mulţi adolescenţi şi tineri. Ni s-a părut firesc, ţinând cont că era târgul lor.

 www.omniscop.ro

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.