Adunarea Poeților

29.03.18 by

Actorii Teatrului Național Craiova, Constantin Cicort, Petronela Zurba, Natașa Raab vă dau întâlnire la „Adunarea Poeților” la spectacolul lectură „Nichita Stănescu – la masă cu noi” , un recital de versuri din ultima carte antumă a poetului, „Noduri și semne” (Ed. Cartea Românească, 1982). Spectacolul va avea loc joi, 29 martie, ora 17,30 la sala Ia te uită! a TNC.

Selecția versurilor și prezentarea, Nicolae Coande.

*

Pe 31 martie, Nichita Stănescu ar fi împlinit 85 de ani. Greu de crezut că și dacă ar fi dus o viață de sihastru, poetul „trimbulind”, cel care aducea Lumea la el în apartament, ar fi atins această vârstă. Mai ales, după o viață în care a ars pentru poezie, iubire și… vodcă.

A fost iubit de femei, de admiratori, ba chiar și de PCR, care spera ca România să primească, prin el, un Nobel pentru literatură. Pentru asta, partidul a băgat tratamente scumpe în ficatul său de Prometeu valah. N-a fost să fie, ca și în cazul lui Sorescu, Nobelul a rămas un „bibelou” pe care-l râvnește și cel mai umil poet român. A rămas ca doar noi să-i recitim și să-i premiem pe cei doi mari S.

Dar să ni-l închipuim o clipă, la masă cu noi, pe tânărul cu ochi albaștri, blond, descinzând din familia unui general rus și din regatul Necuvintelor. Nichita în carne și oase, așa cum avea el să-l pomenească pe Mihai Eminescu, la picioarele căruia este înmormântat: „Atâta să nu uitaţi:/ că el a fost un om viu, /viu,/ pipăibil cu mâna./ Atâta să nu uitaţi/ că el a băut cu gura lui, -/ că avea piele/ îmbrăcată în ştofă.// Atât să nu uitaţi, -/ că ar fi putut să stea/ la masă cu noi, / la masa cinei celei de taină/ Atât să uitaţi! Numai atât, – că El a trăit,/ înaintea noastră…/ Numai atât,/ în genunchi vă rog, să uitaţi”.

Intrarea publicului este liberă.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.