Actualitatea şi o amintire din copilărie

23.08.13 by

În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, sâmbătă seara, Televiziunea Română (singura existentă) difuza un serial numit „Lunga vară fierbinte“. Era un fel de telenovelă avant la lettre, având ca erou principal un tânăr numit Ben Quick.
După fiecare episod începeau tot felul de dezbateri între cetăţenii care urmăriseră episodul privind aventurile tânărului Ben Quick. Ca în orice telenovelă, se făceau aprecieri şi estimări, mai ales de natură sentimentală, asupra acţiunii filmului. Şi toată lumea, atât aceia puţini care erau deţinătorii unui aparat TV, cât şi cei care urmăreau serialul la prieteni şi neamuri, aşteptau cu sufletul la gură noul episod pe care, de a doua zi, îl luau la tocat şi la întors pe toate feţele.
Cum era şi firesc, au apărut bancuri. Astfel, într-o dimineaţă, doi pensionari îşi beau cafeaua. Soţul, probabil un pic distrat, întreabă: Ce avem deseară la televizor? Soţia îi răspunde: Teleenciclopedia, jurnalul şi, (atinsă de o amnezie de moment), filmul ăla, cum îi zice ? „Aia lungă şi fierbinte“ a lui Ben Quick.

*
* *
De două luni de zile de când a apărut în politica naţională noul partid „Mişcarea Populară“, d-l. Băsescu este continuu neliniştit. Nici o petrecere câmpenească la munte sau la şes nu a scăpat de prezenţa prezidenţială, toate manifestările religioase (Sfânta Maria şi alte hramuri) l-au atras precum magnetul pilitura de fier. A fost într-o perpetuă agitaţie, profitând şi de lipsa din ţară a primului-ministru, plecat pentru 10 zile în concediu peste Ocean, acaparând zilnic spaţiul mediatic. A mai vizitat: şantierul autostrăzii Arad-Nădlac, un lan de porumb în Câmpia Română, târgul de fete de pe Muntele Găina, mănăstirea de la Borşa, şcoala de vară pentru diaspora română din Harghita. Diversitate, ce mai !
Toate acestea au avut ca scop refacerea credibilităţii d-sale şi transferul acesteia asupra noului partid, care va constitui vehicul electoral pentru obţinerea unui nou mandat de europarlamentar de către mezina prezidenţială.
Ce va reuşi, rămâne de văzut. Eu cred că această ultimă tentativă de păcălire a opiniei publice este născută gata eşuată.
*
* *
La începutul anilor ’90, din dorinţa de a compromite şi de a ridiculiza ideea monarhică, laboratoarele tenebrelor (securitatea de stil nou ?) au inventat regi şi împăraţi în lumea ţigănească. Diverşi bulibaşi au devenit peste noapte vedete în societatea românească. Analfabeţi, graşi negricioşi, unsuroşi şi complet needucaţi, de mai bine de douăzeci de ani „se plimbă“ pe micile ecrane, expunându-şi lanţuri ca pe mână şi alte zorzoane, prin bunăvoinţa unei prese în mare lipsă de subiecte. Acest fapt continuă şi azi.
De mai bine de o săptămână suntem bombardaţi cu ştiri despre infarctul şi decesul cetăţeanului Florin Cioabă, bulibaşa căldărarilor din Sibiu, răposat tocmai la finele concediului făcut cu toată şatra în Antalya.
Se pare că „măria sa“ era o colecţie impresionantă de boli şi suferinţe cardiace, renale şi diabetice. Întreb: având în vedere toate acestea, ce a căutat să plece pe tărâmuri cu temperaturi de peste 40ºC ? Ce a căutat, aia a găsit.
*
* *
Subordonându-se aceluiaşi plan de formare şi creştere a unei oarecari credibilităţi a noului partid prezidenţial, nici d-na. Elena Udrea nu şi-a văzut în linişte de concediu. Zilnic, presa alcătuită în majoritate din oameni fără coloană vertebrală, inculţi, arivişti şi sicofanţi, ne-a livrat informaţii privind activităţile şi „cujetările“ distinsei doamne. Ni s-a povestit pe unde a umblat (litoralul românesc) şi ce a mai postat pe Facebook. De regulă, aceste informaţii constau în poze care ne-o prezentau în costum de baie, subliniindu-ni-se câte eforturi a făcut pentru a-şi subţia statuia cu peste 10 kg. În paralel, am aflat opiniile d-sale despre d-l. Ponta şi bona lui, despre cât de important este pe pământ d-l. Băsescu, despre cât de rău merge ţara.
Efectul acestui imens consum de energie a fost unul epocal: distinsa doamnă a reuşit să frângă inima împăratului Iulian, care i-a cerut mâna contra câtorva căldări de aur. A meritat munca!
*
* *
În acelaşi timp cu mormanul de ştiri cu subiect ţigănesc, şi-a făcut drum către noi o veste tristă: a murit Costică Ştefănescu, fost mare fotbalist, căpitan al Craiovei Maxima şi al echipei naţionale de fotbal, în condiţii destul de neclare. Dumnezeu să-l odihnească !
*
* *
Un capitol separat al activităţii de vară l-a constituit persoana primului-ministru, pe care d-l. Prezident l-a terfelit de câte ori i-a venit la gură. A afirmat că: a plecat la Miami, a plecat la Miami cu bona, n-a încheiat privatizarea C.F.R. Marfă, n-a terminat şoselele începute, n-a făcut nimic pentru agricultură şi câte şi mai câte. După fiecare astfel de afirmaţie, la câteva ore, se auzea ca ecoul opinia d-nei. Udrea, aceeaşi cu a Cotroceanului. Toate aceste vorbe au conţinut câţiva sâmburi de adevăr. Şi problemele respective, probabil, au un parfum de adevăr. De ce oare aceşti doi fruntaşi ai ţării nu se aşează la masă împreună cu miniştrii şi consilierii pentru a încerca rezolvarea lor ? Cred că din cauză că nu sunt în stare să le recunoască şi să le rezolve şi preferă pierderea de timp zilnică pe la televizor. Cine seamănă, se adună.
*
* *
Cu ce s-a ales naţia după o vară atât de agitată, mai ales din punct de vedere mediatic? După cum v-aţi putut da seama din cele de mai sus, cu aia lungă şi fierbinte a lui Ben Quick.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.