Turnuri inclinate

11.03.11 by

Cine nu-si aduce aminte, de fiecare data cand se vorbeste despre un turn inclinat, de cel mai faimos: Turnul din Pisa. De altfel chiar si aici in Italia este mereu numarul 1. Pozitia este cu adevarat dificil de intrecut: cand cineva spune ca o opera de arta se gaseste in Piata miracolelor (cum este denumita, in mod poetic Piata Domului) este clar pentru toti ca este o realizzare de exceptie atat din punct de vedere al constructiei cat si al importantei artistice.

La constructia Turnului din Pisa s-a lucrat aproape 2 secole. Totul a inceput pe 9 august 1173 (curiozitate…calendarul din Pisa era 1174 pentru ca anul local inceppa pe 25 martie) si terminat inspre 1350.

Ca sa fac un pic de impresie…turnul este inalt 56mt si are o greutate de 14.453tone…nu va propun sa incerati sa-l indreptati…marea caracteristica…este inclinarea de 3,99° in raport cu axa verticala.

Pana acum nimic nou o sa spuneti…numai o dorinta de a scrie cate ceva despre un argument cunoscut de toti. Este adevarat…dar acum soseste surpriza.

Nu este singurul turn inclinat in Italia si, deoarece locuiesc la Bologna si trebuie sa demonstrez ca nu este un oras oarecare, am sa va transmit cateva informatii despre simbolul orasului reprezentat de…turnurile sale…inclinate!!!!

Turnul degli ASINELLI

Turnul Magarusilor (degli asinelli) este turnul cel mai inalt al orasului (dar si cel main inalt turn inclinat italian) a fost construit in primii ani al secolului al XII-lea (1109-1119) si…are numele de la familia Asinelli deci…am fost cam “magarus” cu traducerea. Voiam numai sa stiti ca asin in italiana se spune asino si puteau sa sa creeze idei gresite. Are o inaltime de 97,20mt si o largime de 8mt. Este inclinata intr-o directie de 2,3mt.

Turnul Garisenda
Turnul Garisenda isi datoreaza numele familiei Garisendi care a hotarat construirea lui. Cand turnul a ajuns la o inaltime de 61mt a inceput sa se incline din cauza terenului pe care era construit si lucrarea a fost oprita. Dante Alighieri, che in acea perioada era student la Universitatea din Bologna, a scris cateva versuri dedicate turnului care se afla in lucrarea sa principala “Divina Comedie”. Pentru a asigura siguranta orasului, intre 1351 si 1360, turnul a fost scurtat cu 13mt si turnul a juns la inaltimea pe care o are acum de 48,16mt.

Acest turn este inclinat de 3,22mt in directia opusa turnului degli Asinelli si acest aspect accentueaza inclinarea celor 2 turnuri.

Acum va invit sa reluati pozitia verticala utila umanilor si viata de zi cu zi.

Pe curand, sper, in numarul 3 al revistei (daca prietenul meu Fane o sa-mi permita sau cititorii revistei).

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.