Stagiunea estivală 2015 Proiectul artistic „Filarmonica Redescoperă orașul… în 33 de minute de muzică clasică” ediția a III-a

23.07.15 by

JOI, 23 IULIE 2015, ORA 20:30, CASA BĂNIEI (ESPLANADA)

CVARTETUL
„AD HOC”
AL FILARMONICII „OLTENIA”

Componența:

GEO FABIAN FLOAREA BĂLĂȘOIU
vioara I vioara a II-a

MARIANA COMȘA GEORGETA ANGHELESCU
violă violoncel

În program:
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791): Serenada nr. 13 în Sol major, K. 525,
(„Eine kleine Nachtmusik”): partea I – Allegro

Sebastián Yradier (1809 – 1865): “La Paloma”

Iosif Ivanovici (1845 – 1902 ): „Valurile Dunării” (vals)

John Kander (n. 1927): „New York, New York”

José María Lacalle (1860 – 1937): “Amapola”

Johannes Brahms (1833- 1897): Dans ungar nr. 5

Eduardo di Capua (1865 – 1917): “O Sole mio”

Paul McCartney (n. 1942): “Yesterday”
Leslie Searle (n. 1937): “Evening Shadows”

Dmitri Șostakovici (1906 – 1975): Vals din Suita nr. 2 de jazz

Carlos Gardel (n. 1890 – 1935): “Por una cabeza” (tango)

Jacques Offenbach (1819 – 1880): “Can-can” din opera “Orfeu în infern”

Violonistul GEO FABIAN

Născut în anul 1988 la Craiova, Geo Fabian a început să deslușească tainele artei sonore din fragedă copilărie (teorie-solfegii, dictat muzical, vioară, pian, chitară, mandolină, blockflöte). În perioada 1995 – 2007, urmează Liceul de Artă din Craiova (ciclurile primar, gimnazial, liceal), obținând specializarea de instrumentist – vioară. Între anii 2007 – 2011, frecventează cursurile Departamentului de Muzică (Conservatorului) al Universității din Craiova (vioara, cu prof. Doru Cioacă) și obține diploma de licență. În 2013, absolvă masteratul în cadrul Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timișoara – specializarea stilistică interpretativă – vioară (prof. univ. dr. Ştefana Graţiela Negruţiu), susţinând examenul de disertaţie cu tema „Muzica secolului XX. Concertul românesc pentru vioară și orchestră”. Actualmente, este doctorand (anul II) al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti (conducător de doctorat: prof. univ. dr. Liviu Dănceanu).
De-a lungul anilor, a participat la diferite cursuri de măiestrie interpretativă (Brădișor – Râmnicu Vâlcea; Catania – Italia). A beneficiat și de îndrumările binecunoscutului violonist și profesor universitar Daniel Podlovschi. De pregătirea sa artistică se ocupă, în mod constant, și tatăl său, muzicologul și profesorul Gheorghe Fabian.
Din 2007, timp de patru ani, a activat în calitate de instrumentist, iar din 2011 deţine statutul de artist instrumentist (vioară) în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”. Din 2014, activează, în paralel, și ca profesor asociat în cadrul Departamentului de Arte al Universității din Craiova (catedra de vioară).
În 2010, alături de chitaristul Răzvan Nicolae, a pus bazele formației „Duo concertante”, susținând mai multe recitaluri, printre care și în cadrul stagiunilor camerale şi estivale ale Filarmonicii „Oltenia”, precum şi în cadrul Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” (ediţia a 40-a).
Ca solist, a fost invitat la Craiova să susțină minirecitaluri la Biblioteca Germană, Clubul Melomanilor, Muzeul Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Liceul de Arte „Marin Sorescu”, aula „Alexandru Buia” a Universității din Craiova, Opera Română din Craiova. În iunie 2013, a interpretat, în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii craiovene (dirijor Alexandru Iosub), Concertul pentru vioară de W. G. Berger. Tot în 2013, în luna septembrie, a susţinut un amplu recital de „Bijuterii muzicale” (la pian Adriana Maier). În anul următor, a evoluat şi în cadrul recitalului dedicat Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie), în luna mai, a cântat, sub bagheta dirijorului Modest Cichirdan, cu concursul Simfonicului din Bănie, Concertino pentru vioară și orchestră de Vasile Filip, iar în luna februarie 2015 a interpretat Concertul pentru vioară de Dumitru Capoianu, dirijor Kah Chun Wong (Singapore).
Repertoriul său cuprinde, printre altele, concerte pentru vioară de A. Vivaldi, J. S. Bach, W. A. Mozart, M. Bruch, J. Brahms, A. Dvořák, J. Sibelius, A. Haciaturian; din muzica românească, concertele de P. Constantinescu, W. G. Berger, D. Capoianu, V. Filip, E. Cuteanu, C. Bobescu, G. Enacovici…

Violonista FLOAREA BĂLĂȘOIU

Născută în anul 1960, Floarea Bălășoiu a absolvit cursurile Liceului de Muzică și Arte Plastice din Craiova (promoția 1979). Studiile universitare de specialitate le-a finalizat în cadrul Departamentul de Muzică (secția Interpretare Instrumentală – Vioară, promoția 2008) al Facultății de Litere – Universitatea din Craiova.
În perioada 1979 – 1987, a activat în Orchestra Teatrului Liric „Elena Teodorini”, din 1987 deținând postul de artist instrumentist în Orchestra Filarmonicii „Oltenia” (partida de vioara a II-a), al[turi de care a susținut numeoase concerte și recitaluri atât în țară, cât și cu prilejul turneelor întreprinse în străinătate (Germania, Franța, Italia, Spania, Bulgaria).
De asemenea, a făcut parte din componența cvartetului de coarde care a reprezentat Filarmonica „Oltenia” la prestigiosul Festival de Muzică „Fadj” desfășurat la Teheran (Iran, 2002).

Proiectul artistic
„Filarmonica Redescoperă orașul… în 33 de minute de muzică clasică” (ediția a III-a)

Programul următoarelor concerte:

Joi, 30 iulie 2015, ora 20:30, Parcul Puşkin
* Program în curs de definitivare

Joi, 6 august 2015, ora 20:15, Grădina Botanică
și
Joi, 13 august 2015, ora 20:15, Parcul Tineretului

Işi dă concursul:
„OLTENIA BRASS BAND”
Componența:
DAVID COTOI, CĂTĂLIN CODIȚOIU (trompetă),
LAURENȚIU ROTARU (trompetă, flugelhorn), DACIAN MÂNDRU (trombon),
GEORGE HĂIDĂUȚU (tubă)
În program:
John Philip Sousa, arr. Jean-François Taillard: „The Washington Post”
Astor Piazzolla, arr. Michael Winkelmann: Tango apasionado
Jaime Teixidor Dalmau: „Amparito Roca”
Bart Howard, arr. J. Gole: „Fly me to the Moon”
Karl King, arr. Andy Clark: „Broadway One Step”
Aaron Copland: „Simple Gift”
Isaac Albeniz: Tango
Claude Debussy: „Golliwogg’s Cakewalk” din suita „Colțul copiilor”
Manuel Penella, arr. Jay Lichtmann: „El Gato Montes” (marș spaniol)
***: „Minni vaju e partu” (cântec tradițional calabrez)

Iulia Negrea,
Şef Birou Imagine
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.