Sighişoara, cetatea din oraş

13.09.11 by

Sighişoara a fost întemeiată de coloniştii germani (majoritatea din regiunea Saxonia) care s-au aşezat pe aceste meleaguri la invitaţia regelui Ungariei Geza al II-lea pentru a apăra graniţa de est. Localitatea este atestată documentar încă de la 1298, pe acest teritoriu găsindu-se urme de locuire înca din epoca bronzului.

 

Construcţia cetăţii datează din secolul 13, refăcută ulterior în secolul 14 fiind fortificată prin construirea unor ziduri lungi de circa 950 metri străjuite de 14 turnuri de apărare, fiecare turn fiind ridicat de către una din breslele ce activau în oraş.

 

În prezent se păstrează doar 9 din aceste turnuri: Turnul Tăbăcarilor (dateaza din secolul 14, aflat pe latura de S-E a zidului cetaţii), Turnul Cositorilor (datează din secolul 14, refăcut în secolul 15, o construcţie robustă, înaltă de 25 de metrii cu guri de tragere; a fost într-o continuă refacere, datorită incendiilor şi cutremurelor prin care a trecut. Este legat de turnul tăbăcarilor prin Galeria Arcaşilor ce apară partea de S-V a oraşului.  Turnul Cojocarilor (din secolul 14, refăcut în 1676, aflat la mică distanţă de Turnul Măcelarilor), Turnul Fierarilor (construit în 1631 pe locul fostului Turn al Bărbierilor), Turnul Croitorilor (fiind ce-a de a doua Poartă de acces în Cetate, datează din secolul 14, refăcut în 1678 după explozia din timpul marelui incendiu din 1676, iar apoi restaurat în 1935).

 

Turnul Frânghierilor se află în colţul de nord-vest al platoului de sus, fiind unul din cele mai vechi edificii ale Sighişoarei şi singurul turn locuit din cele păstrate până azi. Construit peste un zid mai vechi al cetăţii,  în acest turn a locuit mult timp paznicul cimitirului. Este unul din puţinele turnuri neatinse de incendiul din 1676. Din punct de vedere strategic, a făcut parte din vechea fortificaţie din vârful dealului.

 

Turnul Măcelarilor este unul din cele mai vechi turnuri; a fost construit în secolul al XV-lea, şi apoi reconstruit în secolul al XVI lea. Este amintit documentar pentru prima dată în anul 1680. A avut un rol imporant în apărarea laturii de vest a cetăţii. În faţa lui s-a ridicat ulterior un bastion de pe care artileria avea o largă arie de tragere.

 

Turnul Cizmarilor, atestat documentar pentru prima dată în anul 1594 şi reconstruit în forma actuală în anul 1650. Are un plan hexagonal şi mai scurt decât celalalte turnuri.

 

Turnul cu Ceas (cel mai mare, principalul punct de interes al cetăţii, reprezentând simbolul oraşului. A fost construit pentru a apăra poarta principală a cetăţii. Se numeşte aşa datorită ceasului cu figurine, unic în România, aflat la etajul al patrulea. Turnul prezintă cinci nivele, care împreună cu balconul şi acoperişul piramidal au o înălţime de circa 64 m.

Acoperişul, cu o înălţime de 34 metri, a fost distrus în urma unui mare incendiu în anul 1676, şi refăcut un an mai târziu. Astăzi acest turn adăposteşte Muzeul de Istorie al oraşului Sighişoara, cu colecţia de arheologie, farmacie, mobilier, unelte şi produse ale breslelor, orologerie, etnografie, toate oglindind istoria cetăţii Sighişoara.

La etajul al IV-lea se află mecanismul ceasului din turn. Are două cadrane cu diametrul de 2,4 metri aşezate pe faţadele turnului dinspre cetate şi dinspre Oraşul de jos.

 

Biserica din Deal – Este singura biserică evanghelică cu criptă veche din Transilvania, în zidurile caăeia se află 60 de morminte. Este unul din cele mai valoroase monumente arhitectonice ale cetătii şi ale stilului gotic din ţara noastră. Dealul pe care se află biserica constituia un punct de refugiu pe care, probabil, localnicii l-au intărit pentru a-i apăra în caz de pericol. Construcţia acestei biserici a început în anul 1345 şi a continuat cu intermitenţe până în 1525. Pe pereţii bisericii se află o frescă, din 1380, care infăţişează Sfânta Treime ca o persoană cu trei chipuri.

 

Scara acoperită – Mai poartă denumirea de “Scara Şcolarilor”. A fost concepută pentru a facilita drumul elevilor spre Şcoala din Deal pe perioada iernii. A fost construită în anul 1662 şi era alcatuită din 300 de trepte protejate de un acoperiş. În urma modificărilor din 1849 au rămas doar 175 de trepte.

 

 

Casa Veneţiană – Casa Veneţiană datează din secolul al XVI-lea şi are o structură simplă, pe doua etaje. Denumirea acesteia se datorează ferestrelor duble ale căror ancadramente de formă trilobată imita goticul veneţian, aşa cum apare acesta în toată splendoarea sa la Palatul Dogilor din Veneţia. Faţada principală este marcată de scara exterioară care asigură accesul la primul nivel. Casa Veneţiană mai este cunoscută şi sub denumirea de Casa Mann, aici fiind resedinţa primarului Stephanus Mann, a cărui piatră funerară se află în Biserica din Deal.

 

Casa lui Vlad Dracul – Este situată vis-a-vis de Casa Veneţiană, o cladire foarte veche, datată aproximativ în secolele XIV-XV. În această cladire se presupune că s-a stabilit între anii 1431-1435, principele Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân, domnul Ţării Româneşti. Vlad Tepeş, fiul lui Vlad Dracul, se presupune ca s-a născut în acest burg medieval în anul 1431.

 

Casa cu Cerb – Este situată în centrul Cetăţii medievale. Denumirea se datorează picturii murale exterioare, reprezentat de un cerb de mărime naturală, cu capul şi trofeul montate pe zid. Este una dintre cele mai vechi clădiri din Cetate şi cea mai interesantă din punct de vedere arhitectonic. Etajul şi mansarda au fost construite în secolele XVII-XVIII. De-alungul timpului a suferit numeroase şi profunde schimbări, de la locuinţa rudimentară din lemn (sec. XIII) la forma complexă definitivată în sec. XVII şi păstrată până astazi. Forma robustă împreună cu forma ferestrelor dau Casei cu Cerb o notă aparte, fiind una din cele mai frumoase clădiri ale cetăţii. Între anii 1997-2001 a fost complet restaurată şi functionează în prezent ca centru cultural, hotel şi restaurant.

 

Un eveniment semnificativ care se desfasoară vara de circa 15 ani în cetate este Festivalul de Artă Medievală, unde, timp de trei zile, cei care circulă pe străzile cetătii, artişti, vânzători de suveniruri ori chiar turişti, sunt îmbrăcaţi, în general, cu veştminte ce amintesc de epoca feudală.

 

Catedrala Ortodoxă – Catedrala Ortodoxă se află pe malul nordic al Târnavei Mari, fiind construită între anii 1934-1937 dupa planurile arhitecului D. Petrescu in stil neo-romanesc.Lungimea totală a catedralei ca şi înălţimea turnului clopotniţă, situat pe latura de vest a edificiului, este de 45 metri. Pictura a fost executată de pictorul Anastasie Damian.

 

Muzeul de Istorie – Muzeul de Istorie din Sighisoara işi are principalul sediu în Turnul cu Ceas, pe care dimensiunile şi poziţionarea sa îl fac cel mai important turn al intregii fortificaţii. Naşterea muzeului sighişorean, în 1899, se leagă de numele lui Josef Bacon (1857-1941), medic de profesie, dar şi pasionat colecţionar, acesta fiind iniţiatorul şi primul custode al muzeului care purta numele de Alt Schassburg (Sighişoara veche). O importantă implicare în dezvoltarea tinerei instituţii muzeale a avut-o, începând cu anul 1904, Asociaţia Sebastian Hann din Sighişoara, o asociaţie culturală a saşilor transilvăneni. Pe parcursul secolului XX, nucleul muzeal de bază s-a îmbogăţit treptat cu alte piese de arheologie, obiecte ce ilustrează activităţile breslelor, mobilier, textile, icoane pe lemn şi sticlă din fostul judeţ Târnava Mare. Structura muzeului cuprinde sălile tematice (arheologie, etnografie, farmacie, meşteşuguri, ceramică, mobilier, orologerie etc.) din Turnul cu Ceas, Secţiunea de Arme, (ocupă parterul uneia dintre casele din Piata Centrală), ce prezintă în cele patru săli evoluţia armelor albe şi de foc de-a lungul timpului şi Camera de Tortură, amenajată în fosta încăpere a închisorii, care se află în peretele celui de-al doilea gang de trecere pe sub amintitul turn.

 

Păstrând aproape integral structura şi fortificaţiile medievale, urmare a dezvoltării oraşului modern în jurul Centrului Istoric, Sighişoara a fost inclusă din 1999 în patrimoniul UNESCO, fiind în acelasi timp şi pe lista monumentelor protejate a organizaţiei Wolrd Heritage Cities alături de alte oraşe Europene ce deţin monumente de acest rang.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.