Sărbătorile dragi ale iernii

03.01.14 by

În Canada sărbătorile Crăciunului încep la începutul lunii decembrie. O lună plină de evenimente, sărbători, muncă și împliniri…
Aici fiecare comunitate etnică serbează sărbătorile după datinile, obiceiurile și tradițiile poporului său.
Creștinii asociațiilor românești își păstrează cu sfințenie valorile sale național – creștine. În fiecare an sărbătorile de iarnă încep în școli. Da, da, în școlile românești . În Toronto activează patru școli românești în care elevii învață 2 ore pe săptămână, sâmbăta limba română, istoria și geografia României… ȘcoalaCH Best, Miine Valleiy, West Glen și Secord scool. În fiecare școală Crăciunul începe cu colindul firav și nevinovat al copiilor, cu Plugușor – ul și Sorcova, cu apariția lui Moș Crăciun, care bucură inimile părinților, bunicilor și tuturor celor prezenți…
În această sâmbătă Crăciunul a poposit în școala românească CH Best unde învață și nepoțeii mei Vlăduț și Cleopatra.
Linu’i lin și iarăși lin,
Bate vîntul frunza lin,
Noi umblăm să colindăm,
Ne primiți să vă urăm?
Suntem scoală românească,
La serbare vă chemăm
In frumoasa limba noastră,
Cu colindele de-acasă
Noi cu drag vă așteptăm
Pe Moș Crăciun să bucurăm.
  Asa a inceput manifestarea închinată Crăciunului la Scola Romaneasca CH Best din Toronto Sambata, 7 Decembrie 2013. Parinții și bunicii s-au adunat în sala festivă a școlii ca împreună cu copiii să petreacă după datina și tradiția creștinească Craciunul, care le-au adus și în acest an multe clipe frumoase, deplasându-i pentru câteva minute în împărăția neuitată a copilăriei, pe meleagurile Patriei natale. Aceste clipe fericite au fost însoțite de colinde, de tradiționalul Plugușor și poezii, bucate naționale, mere, nuci și cozonaci pe masa de langă bradul împodobit feeric cu jucării, alături de Moș Crăciun cu sacul plin cu cadouri pentru toti copii…
Manifestarea a fost pregătită și prezentată de doamnele profesoare Alexandrina Irini si Laura Buburuzan.
Aplauze binemeritate au primit elevii pentru frumoasa interpretare a cântecelor “O brad frumos”, “Sorcova”, “Vine iarna” în interpretarea corului de copii.
Cu o deosebită plăcere a fost primit “Plugușorul” lui Rareș Mihăileanu și Vlăduț Cazacu. De mare succes s-au bucurat poeziile recitate de picii de vârsta grădiniței și claselor mici Ancuța, Ana-Maria, Gloria, Simona, Cleo, Tudor, surorile Sofia și Eva ș.a.
Toți acești aproape 50 de copii reprezintă florile, tezaurul nostru național, mândria României peste hotare… Fiindcă a fost pentru mine prima întâlnire cu elevii acestei școli, mi-a fost incomod și rușine să-i întreb atât pe elevi, cât și pe părinți de unde li se trag rădăcinile: din Ardeal, Bucovina, Oltenia sau Basarabia, că altfel toți ei au fost o limbă și o melodie…(dar nepoțeii mei știu, că reprezintă jud.Orhei și Bălți (Vadul-Leca și Lipcani).
Manifestarea a luat sfârșit cu împărțirea darurilor aduse de Moș Crăciun pentru toți copiii prezenți, după care cu țoții împreună am servit din masa plină cu bucate…
Desigur, că nu pot să trec cu vederea profesoarele, care s-au stăruit atât de mult ca să aducă astăzi bucurie în sufletele celor prezenți. Iată ce ne povestește despre sine D-na Laura Buburuzan: “M-am născut în frumoasa Bucovină, în Țara de Fagi, pe tărâmul mănăstirilor lui Ștefan cel Mare.
Apoi 15 ani m-am aflat in Galati, unde am graduat mai întâi din școala postliceală sanitară Carol Davila. Am continuat apoi în Ingineria Materialelor, specializarea Știința Materialelor. În timpul masteratului am început cariera de asistent – profesor la Universitatea Dunărea de Jos, unde am profesat timp de 6 ani, aproape completând și o teză de doctorat, care datorită emigrării cu familia în Canada în 2004, nu am susținut-o. În Galați am fost participant activ al Asociației Pro Bucovina și Basarabia.
În Canada am graduat în 2007 cu programul Bachelor of Education la Western University, London, Ontario. Am devenit certificată de Ontario College of Teachers în același an.
Din 2005 mi-am început activitatea la Școala Româneasca. Am doi copii.

Vreau să vă aduc mulțumiri la toți cei prezenți pentru participarea la micuta noastra sărbătoare închinată Craciunului, dorindu-vă multă sănătate, mulți ani și mulți bani.”

Despre D-na profesoară Alexandrina Irini, nascută în inima Ardealului la Cluj-Napoca am aflat următoarele: “ Am absolvit liceul Teoretic Gheorghe Șincai urmând cursurile Facultății de Geografie, sectia Geografie- Limba si Literatura Engleză (dublă specializare), urmate de un Masterat în Geografie. Am fost profesor de Limbă Engleză timp de 5 ani în România, dupa care în anul 2007 împreună cu soțul am emigrat în Canada, unde am întemeiat o familie. Avem 2 copii. Din  August 2010 sunt  membră al Colegiului Profesorilor din Ontario și predau în cadrul Scolii Românesti.
Acest program este susținut de Toronto District School Board sub umbrela Departamentului de Continuing Education – International Languages Elementary and African Heritage Programs.
Timp de 2.5 ore în fiecare sambătă ne jucăm, cântăm, învățăm poezii, ascultăm povești, scriem și vorbim romaneste. Tradițiile și datinile naționale ne dau prilejul să celebrăm  fiecare sărbătoare: Craciunul cu un spectacol de colinzi si poezii, incondeierea ouălor de paști, sărbătoarea mărțișoarelor, “De ziua ta, mămico” , ziua copiilor de 1 Iunie, Limba noastră cea Română, Ziua Națională a României s.a.
Copii încheagă noi prietenii în comunitate atât în timpul celor 2 ore și jumătate cât și prin Comitetul de Parinți, care organizează activități extra-școlare, ca de exemplu cules de mere la Dixi Orchards sau prin programele artistice la diferite manifestări ale românilor.
Permiteți să vă mulțumesc pentru prezența la sărbătoarea noastră atât D-voastră cât și tuturor celor prezenți, dorindu-vă toate cele bune și Sărbători fericite, un An Nou mai bun și mai darnic, multa sănătate și putere de muncă.
Țin să multumim în mod deosebit colectivului minunat de coordonatori din partea TDSB: d-lui Leonard Wandili și d-nei Livia Popa, d-lui Viorel Rusu, pentru munca nemijlocită în cadrul Comitetului de Parinți al Scolii Românești ; magazinului ABC Eurodelicatessen și magazinului IMCA – Euro Food Catering pentru delicioasele cadouri.
Aducem mulțumiri membrilor redacției ziarelor ’’Faptu Divers”, “Literatura și Arta”, “Cuvântul”, “StarPress” ș.a. pentru oglindirea vieții noastre școlare,dorindu-le
tuturor din tot sufletul Sărbători fericite, luminate și pline de bucurii, un Mos Crăciun bun și darnic, un An Nou mai bun, plin de realizări și multă- multă sănătate. Aceleași urări frumoase dorim și cititorilor ziarelor!…”
Da, au început sărbătorile de iarnă. Au început bucuriile copiilor și speranțele frumoase ale celor maturi. Iar fiecare din noi șoptește :
Din cer coboară, lin se-aşează
Pe faţa blândului pământ,
Sub melodia vântului dansează
Şi sufletele triste luminează,
Cu brazdele torcând un legământ.
E fulguşorul dalb, ce în plutire
Aduce-n case numai bucurii,
Surâde Codrului a revenire,
Dansând un tango în rotire,
Aduce vise şi speranţe la copii.
Un căţeluş aleargă prin troiene
Să prindă-n zbor un fulguşor,
Iar pisicuţa dă din coadă-alene…
Un piţigoi îngână tot catrene
De bucurie, dragoste şi dor.
E iarnă. Crăciunul a venit,
Trezind în noi suave amintiri…
Cu bradul verde-mpodobit,
Cu “Trei crai de la răsărit…”
Şi multă dragoste-n priviri…

Toronto, 2013

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

*