Profesori de la Oxford și Cambridge, invitați la Facultatea de Litere cu ocazia celui de-al 12-lea Colocviu Internațional al Departamentului de Lingvistică

11.12.12 by

Facultatea de Litere a Universității din București, împreună cu Institutul de Lingvistică „Iordu Iordan – Al. Rosetti” organizează, în perioada 14-15 decembrie 2012, cel de-al 12-lea Colocviu Internaţional al Departamentului de Lingvistică, intitulat Limba română: variaţie sincronică, variaţie diacronică.

La ediția din acest an, Facultatea de Litere are ca invitați profesori de renume de la Universitățile Oxford și Cambridge (Marea Britanie), precum și de la Universitatea York (Canada), care vor susține prelegeri în sesiunile plenare:

·        Ian Roberts (Universitatea din Cambridge, Marea Britanie): Remarks on Parameter Hierarchies

·        Martin Maiden (Universitatea din Oxford, Marea Britanie): Pluralele de tipul carne – cărnuri și structura morfologică a substantivului românesc

·        Adam Ledgeway (Universitatea din Cambridge, Marea Britanie): Romance Auxiliary Selection in Light of Romanian Evidence

·        Gabriela Alboiu (Universitatea York, Canada): The Level of Verb Movement in Old Romanian: A Comparison to Modern Romanian

Ian Roberts este profesor de lingvistică la Universitatea din Cambridge, fellow la Downing College. Cercetările sale se concentrează asupra lingvisticii teoretice, cu accent deosebit pe sintaxa comparativă. A publicat numeroase lucrări de sintaxă sincronică și diacronică a limbilor romanice și germanice.

Martin Maiden este profesor de limbi romanice la Universitatea din Oxford, fellow la Trinity College. Ariile sale de interes sunt istoria și structura limbilor romanice (în special limba română), lingvistica istorică, morfologia și dialectologia.

Adam Ledgeway este profesor de filologie romanică la Universitatea din Cambridge,  fellow la Downing College. Interesele sale de cercetare includ dialectologia italiană, istoria comparată și morfosintaxa limbilor romanice, teoria sintactică și schimbarea lingvistică.

Gabriela Alboiu este profesor de lingvistică la Universitatea din York. Întreprinde cercetări în domeniul teoriei sintactice, având ca limbi de interes româna, engleza și limbile amerindiene irocheze.

Colocviului va debuta vineri, 14 decembrie 2012, ora 9:15, în Amfiteatrul Odobescu al Facultății de Litere (str. Edgar Quinet, nr. 5-7). În deschidere vor lua cuvântul acad. Marius Sala – vicepreşedinte al Academiei Române, prof. dr. Mircea Dumitru –  rectorul Universităţii din Bucureşti, conf. dr. Oana Chelaru Murăruş – decanul Facultăţii de Litere, prof. dr. Alexandra Cornilescu – Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şi prof. dr. Rodica Zafiu – directorul Departamentului de Lingvistică al Facultății de Litere.

Manifestare științifică de tradiție, colocviul Limba română: variaţie sincronică, variaţie diacronică urmărește, asemănător ediţiilor precedente, să acopere o tematică foarte largă, din toate domeniile şi direcţiile de studiu al limbii române, reunind un număr mare de cercetători din ţară şi din străinătate.

Lucrările colocviului se vor desfășura în următoarele secţiuni: Variaţie diacronică în sintaxa limbii române; Gramatică; Fonetică, fonologie, ortografie; Lexic, semantică, terminologii; Pragmatică și stilistică; Istoria Limbii române, filologie, dialectologie; Didactica limbii române ca limbă străină; Didactica limbii și a literaturii române.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.