Poeta Piteştiului, Daniela Voiculescu

24.04.12 by

  Cum şi când ai descoperit poezia? Care a fost primul lucru care te-a impresionat în acest sens?

   Poezia am descoperit-o pe 23 august 1983, în tabără la Năvodari, când m-am îndrăgostit pentru prima oară. El era din Ploieşti, se numea Cătălin Brutaru. Cei care ne vedeau spuneau că semănăm cu Albano şi Romina Power. El îmi făcea poeme, a fost natural să-i răspund tot cu poeme! Toate scrisorile pe care mi le-a trimis conţineau câte un poem de dragoste! Începeau şi se terminau la fel: „Iubita mea cu ochii verzi”. Era fascinat de ochii mei, şi-acum ţin minte cum se topea în ei, pentru el… erau ochii lui Bette Davis.

   Cine sunt poeţii care te-au marcat cel mai mult?

   Nichita Stănescu, Ion Minulescu, Lucian Blaga, Boris Pasternak, Feodor Mihailovici Dostoievski.

   Ce te-a determinat să te apuci de scris? Pentru ce scrii, de fapt?

   M-am hotărât să scriu abia atunci când l-am citit pe Nichita Stănescu. El a aprins în mine bucuria de a lăsa un vers frumos în urma mea, dar şi dorinţa de a fi unică printre poeţi.

   Ai debutat cu poeme în revista “Argeş”, pe 9 septembrie 1989. Cum ai ajuns la revistă – ai fost contactată sau ai contactat?

   Eu am contactat revista, doream să văd dacă versurile mele vor fi apreciate.

   A fost nevoie de cenzură în cazul tău?

   Nu a fost nevoie. Am încercat să scriu în aşa fel încât să nu fiu respinsă.

   Cât de important este că ai debutat în comunism? Ţi s-a reproşat vreodată ceva despre acest lucru?

   Nu cred că a avut o importanţă deosebită debutul meu şi nici nu a fost timp să mi se reproşeze ceva – eram prea tânără pe vremea aceea.

   Ai scris 13 cărţi, ai semnat în volume colective, drept pentru care ai primit numeroase premii. Ce aduce nou în literatură lirismul tău?

   Cărţile mele sunt aşa de limpezi, dar reflectă complicatul din mine! Nu am dorit altceva decât să scot la suprafaţă femeia din mine. Viaţa mea a început cu Felix şi cred că se va termina tot cu el, deşi el a murit la începutul acestei primăveri… Pot afirma că, în cazul meu, iubirea imaginară a fost mai puternică decât cea reală. Următoarea carte va fi în memoria lui şi se va intitula „7 împărţit la 13”. Îmi doresc să fie o ediţie bilingvă.

   Când scrii? Ai un anumit ritual, nişte reguli?

   Nu am reguli sau ritualuri de scris, eu scriu pe unde apuc! Dar cele mai multe poeme le-am făurit noaptea, cu căştile pe urechi. Ador muzica.

   Ce autori ai citit în ultima vreme?

   Octavian Paler şi Emil Cioran, se îmbină perfect.

   După ce motto te ghidezi în viaţă?

  „Dragostea nu este asemănarea dintre două persoane, ci misterul dintre ele.” – John Fowles

   Cea mai puternică dorinţă a ta în literatură ne-o dezvăluieşti?

   Da,  îţi dau exemplul acesta : „Dacă eşti un adevărat artist, te dăruieşti artei cu toată fiinţa. Dacă reţii o parte cât de mică din tine, atunci nu eşti artist.”

   Un poem pentru cititori, te rog!

   Poemul face parte din a treisprezecea carte, „Yna”.

 

bere cu Sprite

durerea există, seamănă cu strigătul                                                                   lemnelor tăiate la apusul soarelui…                                                                               ea se ascunde în senzaţia de greaţă                                                                          care insistă să-mi subţieze drumul…                                                                           şi văd cum şchioapătă, iarăşi, îngerul!                                                                                 în loc de inimă… am patina suferinţei,                                                                        alunec pe gestul de a întoarce capul,                                                                                  şi ştiu că printre întrebările lebedelor                                                                      curge timpul plecării spre iarna roşie,                                                                           ca şi cum ar avea rost să se nască                                                                                 un frison din agenda cu iluzii fierbinţi!                                                                   nebunii oraşului au ajuns prea departe,                                                                  sunt calmi, etichete pătrate, portocalii,                                                               înmulţiri cu SPF 50, de dragul ochiului                                                                      al cincilea… şi tac, tastele au alt gust!                                                                      paharul italian râde, bea bere cu Sprite!                                                                         ecce homo… şi tac, vitraliu de Firenze!                                                                          iubesc în linişte… şi durerea fericirii…

vineri, 12 august 2011, 16:52

 

 

 

 

 

 

 

Poeta Daniela Voiculescu s-a născut pe 27 octombrie 1969, în oraşul Piteşti, judeţul Argeş. A frecventat cursurile de dans clasic ale Şcolii Populare de Artă din Piteşti, între anii 1974-1978, finalizând cu media generală 10. A absolvit Liceul “Zinca Golescu” din Piteşti, în anul 1989, şi apoi a urmat un curs de specializare în informatică.                                                                                                                                        La doar 19 ani, pe 11 septembrie 1988, a primit Premiul Special al Palatului Culturii din Piteşti, pentru participarea la Concursul interjudeţean de poezie “Argeşule, plai de dor”, ediţia a XVIII-a.                                                                                                                                     A debutat cu versuri (29 septembrie 1988) la Cenaclul literar “Liviu Rebreanu”, precum şi în Cenaclul SIND, sub conducerea scriitorului Călin Vlasie. Poeziile sale s-au bucurat de preţuire din partea următorilor oameni de cultură: Elisabeta Novac, Mona Vâlceanu, Ileana Mălăncioiu, Nicolae Badi, Aurel Sibiceanu, Ion Gheorghe Păun, Virgil Diaconu, Magda Grigore. Debutul în presă l-a realizat pe 9 septembrie 1989, când revista “Argeş” i-a publicat câteva poeme şi apoi o serie de articole, cu acordul jurnaliştilor Dan Rotaru şi Dan Giurea.                                                                                   A colaborat cu nenumărate cotidiene şi reviste locale, iar în anii 2005 şi 2006 a avut rubrică zilnică şi săptămânală de astrologie, unde a semnat cu pseudonimul Selena peste 450 de articole.

 

Cărţi publicate:

 Anahata, Ed. Vasicos Media, 2004;

 Nsoromma, Ed. Carminis Educaţional, 2007;

Mercurul filosofal, Ed. Carminis Educaţional, 2007;

Doimea materiei, Ed. Carminis Educaţional, 2007;

 Zeiţa de turcoaz, Ed. Tiparg, 2008;

 Spica, Ed. Tiparg, 2008;

 Indigo şi portocaliu, Ed. Tiparg, 2009;

 Orphika, Ed. Tiparg, 2009;

 Umbra ploii devine Fortuna, Ed. Scrisul Românesc, 2011;

 Dora, Ed. Antim Ivireanul, 2012;

 La malul Mării Imbrium, Ed. Bibliostar, 2012

În curs de apariţie sunt volumele „Latona1969” şi „Yna”.

Cărţi colective:

 Mărturisirea de credinţă literară, vol. II, Ed. Carpathia, 2008;

 Ce enigmatică eşti, femeie…, Antologia semestrială Freamăt de timp, Ed. 3D, Drobeta Turnu Severin, 2008;

 In memoriam ARTUR SILVESTRI, Ed. Carpathia, 2009

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.